’s Wereld’s langste mountainbiketocht finisht in Den Helder

0

Den Helder – De Buff MTB Beachrace Hoek van Holland – Den Helder wordt op zondag 28 oktober georganiseerd. Dit is de langste mountainbiketocht over het strand ter wereld.

De MTB tocht begint op het strand van Hoek van Holland. De deelnemers zullen dan bij Scheveningen even het strand verlaten, zodat zij om de haven kunnen rijden. Vervolgens zullen zij via het strand naar IJmuiden rijden, waar de deelnemers het strand weer moeten verlaten. In IJmuiden begint een neutralisatie van de wedstrijd, dit betekent dat de tijd hier stil staat.

Door de werkzaamheden aan de sluizen zullen de deelnemers dit jaar het kanaal oversteken via de pont, De GVB heeft hier een extra pont voor ingezet. De deelnemers gaan vervolgens via Beverwijk en Wijk aan Zee weer naar het strand. Wanneer de deelnemers in Wijk aan Zee het strand weer oprijden, begint de tijd weer te lopen. Vanaf Wijk aan Zee rijden de deelnemers door tot aan Den Helder. De deelnemers finishen bij voetbalclub FC Den Helder.

Op de bucketlist!
De complete tocht is 135 kilometer lang. In IJmuiden en in Camperduin zijn bevoorradingsposten voor de deelnemers voorzien. Dit evenement wordt gereden door zowel professionele wielrenners als door recreanten. De omstandigheden op het strand zijn altijd erg moeilijk in te schatten en kunnen van kilometer tot kilometer veranderen. De deelnemers starten om 08:00 uur in Hoek van Holland en hebben tot 16:30 uur om te finishen in Den Helder. Een voorwaarde is wel dat zij voor 12:00 uur IJmuiden passeren. De tocht staat bekend als erg zwaar en staat bij veel fietsers op hun zogeheten ‘bucketlist’!

Wielerjournalist Thijs Zonneveld won de editie van 2017. Hij was uiteindelijk een seconde sneller dan Johnny Hoogerland. Een grote favoriet voor deze editie is moeilijk aan te wijzen, maar huidig Europees Kampioen Mountainbike strandracen, Jasper Ockeloen, staat op veel lijstjes bovenaan. Bij de dames zal het ook een spannende strijd worden. De winnares van 2017, Yvonne de Jong, zal het opnemen tegen onder anderen Rozanne Slik en de Belgsiche strandrace kampioene Terry Fremineur.

Meer informatie over dit evenement kan gevonden worden op de website www.mtbbeachrace.nl.