Subsidie deskundigheidsbevordering toch geschrapt

4

Den Helder – Het gemeentelijk potje voor deskundigheidsbevordering bij vrijwilligersorganisaties is voor 2019 toch geschrapt. Afgelopen woensdagavond meldde wethouder Tjitske Biersteker nog dat dit niet het geval was, maar met die opmerking blijkt ze de fout in te zijn gegaan.

Vooruitlopend op de begrotingsvergaderingen sprak de commissie al over de begroting. Marije Boessenkool van GroenLinks merkte op het jammer te vinden dat dit potje (36.000 euro op jaarbasis) was gesneuveld. Daarop liet Biersteker weten dat dit niet het geval was en dat er nog zeker 30.000 euro beschikbaar is. Een ambtenaar liet kort daarop weten aan de wethouder dat ze fout zat, maar Biersteker vergat dit vervolgens alsnog aan de commissie te melden.

Dit jaar kregen twaalf organisaties een bijdrage uit dit potje, waaronder EHBO vereniging Koegras, Hospice Den Helder, Stichting Stelling Den Helder en het Dorpshuis van Julianadorp. “Het college heeft deze post in de begrotingsvoorstellen niet meer opgenomen. Dat betekent dat als de gemeenteraad volgende maand akkoord gaat, het bedrag voor de deskundigheidsbevordering vanaf volgend jaar niet meer beschikbaar is”, zo laat de afdeling communicatie van de gemeente desgevraagd weten.

4 REACTIES

 1. Ik maakte tijdens de commissievergadering inderdaad gebruik van een oude lijst. Hierin werd gesproken van een bezuiniging, niet van een schrappen van de subsidie. Nog tijdens de vergadering is me de actuele lijst toegestuurd. Daar had ik even geen erg in.

  • Misschien is het raadzaam, dat de ambtenaar die de actuele lijsten en andere info tijdens de vergadering naar de wethouder stuurt, deze ook simultaan aan de vragensteller doet toekomen.

   Raadslid Boessenkool en reageerder Hans Boskeljon hieronder hebben dus een duidelijk punt, dat afschaffing van deze subsidie wringt met de wettelijke verplichting tot deskundigheidsbevordering, waarvan de financiering – net als in het geval LOS-media (professionalisering) – niet verwacht kan worden te worden opgebracht door vrijwilligers organisaties zelf.

   Welke oplossing gaat wethouder Biersteker hier nu voor aandragen, terwijl door ‘haar fout’ geen verdere vraagstelling en beantwoording na het sluiten van de vergadering van de Raadscommissie Bestuur en Middelen meer mogelijk is ?

 2. Dat kan gebeuren (is mij ook wel gebeurd) wel jammer dat de subsidie daadwerkelijk geschrapt is dat brengt een aantal organisaties wel in een lastig parket om te voldoen aan allerhande regels en eisen.

 3. Tjitske Biersteker. Het is u vergeven een fout kan iedereen maken maar ik denk zo dat er nogal een aantal personen hier boos over zijn zoals ik inmiddels uit de reacties kan opmaken en dat dit nog wel een vervolg zal krijgen.

Comments are closed.