The Girl in the Spider’s Web

0

Den Helder – Schrijver Stieg Larsson werd in 2006 op slag beroemd toen zijn drie boeken over de Zweedse journalist Mikael Blomkvist en computerhacker Lisbeth Salander verschenen. Snel kwamen er ook films en alles werd een groot succes. Stieg Larsson heeft hier echter niets van meegekregen, omdat hij in 2004 overleed aan een hartinfarct, nog voor het eerste boek was uitgegeven. De erfgenamen, zijn vader en broer, vroegen David Lagercrantz een vierde boek te schrijven, waarvan hier het resultaat op het witte doek.

Het onschuldige spelletje schaak tussen twee zusters leidt naar minder fraaie taferelen als hun gestoorde vader iets anders met de jonge meisjes wil gaan doen. Eén van de zusjes springt van grote hoogte uit het huis waar ze wonen en weet te vluchten, de ander blijft achter.

Weer een sprong, in de tijd dit keer, en die brengt ons bij Lisbeth Salander (Foy), die zojuist heeft afgerekend met een man die een vrouw mishandelde. Het gaat nog niet zover als in David Fincher’s film waarin zij haar curator toetakelt met een dildo en hem tatoeëert, maar dit figuur hangt er niet echt vrolijk bij. Salander is de vrouwelijke Robin Hood van de zedenmisdrijven en naast de vernuftige manier om iemand in de kladden te pakken, regelt ze ook financiële compensatie. Het zijn vaak rijke en daarbij ook machtige, corrupte mannen.

Spiders
Lisbeth is nog altijd meesteres in het hacken en krijgt op die manier opdrachten binnen. Als ze een opdracht aanneemt die verband houdt met raketten, lanceercodes en de wereldvrede is het hek van de dam. Ze zoekt haar maat Mikael Blomkvist (Gudnason) op voor hulp. Meerdere partijen azen op hetzelfde en niet in de laatste plaats ‘de Spiders’ die niets ontziend zijn in het martelen en doden van hun slachtoffers. Oftewel “als je fuckt met de spiders gebeurt er zoiets”, laat de man aan Blomkvist zien en daar was de nosejob van Michael Jackson niets bij vergeleken.

Het achtergebleven zusje duikt in de tweede helft van de film op en wordt vertolkt door onze nieuwe Hollandse Hollywoodster Sylvia Hoeks. Waarvan ik nooit gedacht had dat die zo ver zou komen, kromme tenen had ik bij het gezoek om haar kind in de film over de watersnoodramp! Eerlijk is eerlijk, Sylvia Hoeks liet het al in Blade Runner 2049 zien dat ze sterk spel in zich heeft en helemaal als het om een hard karakter gaat. Haar ijskoude gezicht, inclusief witte wenkbrauwen in de rode outfit, vormen een mooi visueel contrast tegenover Claire Foy in het zwart. En zij is net een kameleon in haar rollen; van koningin naar astronauten vrouw tot hacker met punk uitstraling. Wat een acteertalent!

Prettige thriller
De verfilming van het boek, die dus niet door Stieg Larsson is geschreven, mondt uit in een prettige thriller met hoogstaand acteerwerk. Je hoeft niet bekend te zijn met de eerdere boeken en films, deze film kan gezien worden als een apart deel en het verleden van Lisbeth en waarom haar personage zo in elkaar steekt komt juist hier tot uiting. Goed verhaal, James Bond-achtige snufjes en opdrijvende vioolpartijen waar de spanning voelbaar is maken deze film tot een thriller, die het waard is om gezien te worden.

Regie: Fede Alvarez
Met: Claire Foy, Sverrir Gudnason, Sylvia Hoeks, Lakeith Stanfield, Vicky Krieps, Stephen Merchant, Christopher Convery
Kijkwijzer: 16 jaar