Toch het mes in gratis parkeren?

16

Den Helder – Moet het gratis parkeren in de hele binnenstad wel behouden blijven? Die vraag kwam woensdagavond aan de orde tijdens de commissie Bestuur en Middelen, die sprak over de gemeentelijke begroting voor 2019.

Het college stelt voor het gratis parkeren te behouden en heeft daar 750.000 euro voor gereserveerd. Wat D66 betreft is dat hoog en is een bedrag van 580.000 euro een stuk reëler. Het mag van de partij helemaal geschrapt worden, zodat heel veel kleine zaken ontzien kunnen worden, liet raadslid Henk Mosk weten.

Helemaal schrappen was voor ChristenUnie en PvdA niet direct het uitgangspunt, maar beide partijen gaven wel aan dat er gedacht mag worden over het op bepaalde plekken toch weer invoeren van betaald parkeren. “We moeten durven heroverwegen en we moeten het uitleggen”, aldus Pieter Blank.

Extra inkomsten
Niemand wordt enthousiast van bezuinigen, maar soms is het noodzaak. Wat de PvdA betreft mag echter best gekeken worden naar mogelijkheden om extra inkomsten voor de gemeente te genereren. Dat kan niet alleen door op sommige plekken het gratis parkeren niet te handhaven, maar bijvoorbeeld ook door te kijken naar een verhoging van de OZB. De CU gaf voorzichtig aan ook naar extra inkomsten te willen kijken, “want de ingevulde bezuinigingen doen zeer aan ons sociale hart, maar we weten ook niet goed hoe het anders moet”, gaf Hans van Donkelaar toe.

GroenLinks meldde blij te zijn dat er nu toch geluiden komen om het gratis parkeren opnieuw te bekijken en pleitte alsnog voor de eerder beloofde, maar nooit gehouden evaluatie van deze ‘proef’.

Afspraak
Meerdere fracties merkten op dat niet alleen ten aanzien van De Kampanje ‘afspraak is afspraak’ geldt. In deze begroting wordt lang niet elke gemaakte afspraak waargemaakt. Kees Visser, wethouder financiën, stelde daarop dat dit ook ten aanzien van het gratis parkeren geldt. “Ondernemers rekenen erop en in het coalitieakkoord zijn er afspraken over gemaakt.” Hij benadrukte bovendien dat het college bij ‘afspraak is afspraak’ vooral gekeken heeft naar wat in het coalitieakkoord is opgenomen. Wethouder Heleen Keur voegde nog toe dat de raad zich bij het afschaffen van gratis parkeren niet te rijk moet rekenen, want de herinvoering van betaald parkeren gaat ook gepaard met kosten.

De gemeenteraad besluit op 7 november over de begroting voor 2019.

16 REACTIES

 1. We moeten af van die achterlijke regeling om 5 uur gratis te mogen parkeren.
  Gratis parkeren naar 2 uur is volgens mij heel gebruikelijk.
  Willen mensen echt 5 uur in het centrum vertoeven, dan kunnen ze toch ook wel 5 minuten lopen.
  Ik zie regelmatig dat mensen, die werken in het centrum, tussen de middag even de kaart verzetten.
  Staan ze de hele dag en houden onnodig deze parkeerplekken bezet.

 2. Waarom niet het mes in de reeks schandalige processen die B&W tegen hun eigen burgers voeren en steeds verliezen??

 3. Afschaffen ! Het gratis parkeren , is alleen voor de eigenaren van de winkels en hun personeel. Het is èèn en al vergunninghouders die op de parkeerplaatsen staan. Wijs gebieden aan waar lang parkeren is toegestaan Kijk eens naar de parkeergarages, die staan bijna nooit vol .

 4. Mes snijdt aan 2 kanten. Gratis parkeren en klanten trekken. Of andere zaken omhoog gooien en de burger in de portemonnee treffen. Dannkoes ik voor afschaf gratis parkeren. Ik heb geen auto en wens dan niet te moeten boeten voor het zoeken naar inkomsten.

 5. Het is niet 5 uur gratis parkeren maar de hele dag. Personeel van de winkels en omliggende bedrijven, zoals het gezondheidscentrum in de oude bibliotheek, parkeren de hele dag door de kaart tussentijds aan te passen.
  Om 09:00 uur in de morgen staat het plein al vol. Volgens mij gaan de meeste winkels pas om 10:00 open.

 6. gaan we toch weer gezellig winkelen in schagen daar is het al heel lang gratis.. winkelt wel zo plezierig vind ik.

  • Fijn juliaantje, dan hoeft onze woz niet omhoog en hebben we weer een parkeerplek erbij, top dat je het zo sportief opvat, veel plezier in Schagen. (-:, ook wij gaan er regelmatig heen, veel beter winkelaanbod, goede keus.

 7. Ik betwijfel of de afspraak tussen de gemeente en hun bevriende ondernemers net zo rechtsgeldig is als de afspraak die ze eerder met Rob Scholte hebben gemaakt.
  Zowel lijkt het mij niet meer dan rechtvaardig, deze ondernemers dezelfde behandeling te geven als RS,
  met andere woorden, breek de afspraak, weg met het gratis parkeren (levert ons anderhalf miljoen op, ipv de woz etc te verhogen) of plat procederen die profiteurs.
  Echte ondernemers hoeven niet gesubsidieerd en geholpen te worden ten koste van de burgers.

 8. dat 5 uur parkeren had gewoon alleen in het feitelijke winkel gebied moeten zijn, niet zoals nu het hele centrum, bijvoorbeeld Bernardplein, Kroonpassage en parkeerdek Sluisdijkstraat 5 uur gratis rest binnenstad betalen of vergunning

  • Lees het bericht van “mdelmonto” hierboven. Juist op het Bernardplein en de Kroonpassage staan auto’s de hele dag. Ik heb het regelmatig gezien dat winkelpersoneel maar ook werknemers van het gezondheidscentrum in de oude bibliotheek tussen de middag even de kaart verzetten. In 2 uur kun je een hoop boodschappen doen en daarna maak je weer plaats voor de volgende.

   • als je het betaald parkeren maakt vragen die meteen een vergunning aan en veranderd er niets aan de situatie,
    als je het gratis parkeren beperkt tot die pleinen en dan de rest in de binnenstad betalen maakt dan hebben de bewoners waarschijnlijk wat minder overlast

    • Een vergunning , wordt je gegund of niet. ( voorwaarden aan verbinden) Of net zo duur maken , als een heel jaar parkeren kost.

 9. weer die linkse kliek die de parkeer belasting nieuw leven in wil blazen wat had je anders verwacht pvda d 66 extreem links partijen die niks met de gewone man hebben walgelijke partijen en dan hebben we nog de vvd met een voorman die bij alle feestjes vooraan staat van vriendje schoenmaker en van den berg ja de jatter van het jaar waarschijnlijk de nieuwe directeur van willemsoord dan weet je waar het met den helder naar toe gaat

Comments are closed.