Tocht langs zeven zaken voor biertje met bite

0

Den Helder – De liefhebbers van bockbier keken er naar uit: de laatste zondag in oktober en dat is het evenement van het jaar. Voor de achtste keer op rij de herfsteditie, een tocht langs zeven zaken voor een biertje en een bite!

De herfstbock heeft inmiddels een jonger zusje, maar voor de meeste mensen blijft de bock onlosmakelijk verbonden met vallende bladeren en bij de kachel vertoeven, terwijl de wind om het huis giert. Een beetje wind mag op deze dag, zolang het maar droog blijft!

“We stonden in de krant” en dat was ook zo, vorig jaar gingen ze op de foto en dit jaar zijn ze weer van de partij. Martin de la Cour en de groep vrienden doen bijna vanaf het begin mee en blijven het leuk vinden. “We zijn thuis in alle leeftijden, van ouwetjes tot kinderen en kleinkinderen” deelt de goedlachse Martin mee, onder het genot van de Paulaner Salvator Dubbel Bock (7,8%) in café Dupont. En bij het drankje gaat een hapje, in dit geval een omeletje met spekjes en toebehoren in een zilveren bakje. Origineel en lekker!

Het Boerenverdriet serveert de Oikenbock 6,5% van de bierbrouwerij in Limmen en die gaat in gezelschap van een loempia. In het zonnetje buiten staat het gezelschap van Scholen aan Zee, onder aanvoering van Dolf Reinbergen en Dirk van Veen. Dolf wordt door de anderen benoemd als de biersommelier en Dirk is helemaal vanuit Langedijk hierheen gekomen om aan te sluiten. Daar staat tegenover dat ze ook bij hem komen bocken en het is een gevarieerde club mannen van 31 tot 68 jaar. “Jong belegen”, noemt die oudste zich en daar komt gelijk discussie over!

Peren
Zoals we gewend zijn serveert het Snooker Center een donkere en rijke Texelse 7% Bock. Pieter en Lizet Krijnen, de eigenaren, zijn ook de bedenkers van het borrelhapje en dat is elk jaar weer een aangename verrassing. “Deze bock is heel geschikt om met wat zoets te combineren en hoewel het best wel spannend is hebben we dat aangedurfd”, vertelt Pieter. Er moest 42 kilo peren worden geschild voor het stoofpeertje met brownie en in combinatie met wijn, specerijen en bessenjenever kom je dan tot een uniek borrelgerecht. Wat een smaaksensatie in combinatie met de bock, dit is top!

De ongezoete bock met de geroosterde moutsoorten wordt vertaald naar de 7% Amstel Bockbier, die Neptunus op de kaart heeft staan. Dit is weer een kruispunt in de route, want het is gezellig druk in het café aan de haven. De familie Van Vugt, ouders met grote kinderen, treffen wij aan en zijn zowaar op schema, in de andere editie waren ze even het spoor bijster! Vorige keer ontvingen de deelnemers een frikadel op een stokje, dit jaar kregen we hem weer, maar nu in drie partjes in een bakje mayo. Variatie voor liefhebbers van de vette hap!

Meezingers
Bij N’Joy geen variatie in het hapje, dezelfde worst die meestal op het programma staat. De Hertog Jan Bock van 6,5% klokt verder wel goed naar binnen op de Hollandse meezingers. We gaan liever te dik in de kist dan een feestje gemist en voor wie daar niet mee uit de voeten kan is er nog altijd Hazes junior! Gesprekken onderweg zijn er ook, dus als een leuke meid roept “hé buurman”, dan komt een andere vrouw met de vraag “hoeveel buurmannen heb jij wel niet?”, waarop de eerste gevat antwoordt dat ze op een flat woont!

Café Woud zocht het ooit dichter bij huis, maar presenteert nu een Belgische Kwaremont van 6,6% voor de liefhebbers. Een mooi donker bier volgens barman Jack Woud en kennelijk zet het de boel in beweging, want een lenig vrouwenclubje onder leiding van Bianca van der Sloot voert energiek hun dancemoves rondom het biljart uit. In haar enthousiasme vergat de leading lady even de tuindeuren en lag bijna voor pampus in de serre! De loempiaatjes van de jonge Woud boys stilden de lekkere trek van de dames en overige bezoekers.

Frankfurter
De bockbiertap in de Pimpandoer werd bestierd door Paul Rijnders, die met een Brand Bock hoge gisting van 7,5% de glazen vult. Zijn lieftallige assistentes, Ditta en Joke, serveren een Frankfurter Würst met mosterd voor de gasten. Hier is het zoals alle jaren een drukte van belang; Frans Lewakabessy en Frank Kooijman, de troubadours met hun gitaren, staan te trappelen om het publiek te vermaken. Ook zij hebben er zin in.

Het was door alle factoren, inzet van de Helderse horeca en het zalige herfstweer, wederom een geslaagd evenement. Een culinaire pluim delen we dit jaar uit aan de uitbaters van Dupont en het Snooker Center, die van ons een Michelin Ster Bockbier Borrelhap verdienen. Net wat anders, gedurfd en hoog op smaak! Het bleef nog lang gezellig in de verschillende etablissementen en iedereen kijkt nu vol verlangen uit naar de Lentebock tocht in het voorjaar.