Veel AED’s in Noord-Holland niet 24/7 beschikbaar

6

Regio – Veel Nederlanders weten niet waar de dichtstbijzijnde AED hangt, zo blijkt uit onderzoek van de Hartstichting. In Noord-Holland blijkt bovendien dat 32 procent van de aanwezige AED’s niet 24/7 beschikbaar is.

Meer dan een derde (34 %) van de Nederlanders weet niet waar de dichtstbijzijnde AED (reanimatieapparaat) in hun directe omgeving hangt. En als ze het wel weten, is het nog maar de vraag of die AED bereikbaar is en niet achter een gesloten (kantoor)deur of winkelpand hangt. Voor optimale hulp bij een hartstilstand zijn ongeveer 30.000 AED’s nodig die 24/7 beschikbaar en toegankelijk zijn. Op dit moment zijn er slechts 15.000 geregistreerde AED’s, waarvan een derde niet 24/7 beschikbaar is. De Hartstichting roept Nederlanders op om hun buurt veiliger te maken door een bestaande AED te registreren of er met de buurt een gezamenlijk aan te schaffen.

In Edam/Volendam is een en ander het best geregeld van de provincie. Daar zijn er 75 altijd toegankelijk, dat is 95 procent van het aantal benodigde beschikbare AED’s. De Hartstichting heeft de ambitie om van heel Nederland een hartveilige zone te maken (‘een 6-minutenzone’), zodat slachtoffers van een hartstilstand buiten het ziekenhuis binnen 6 minuten de juiste hulp krijgen. Daarom bouwt de Hartstichting aan een landelijk dekkend netwerk van burgerhulpverleners en AED’s. Een groot netwerk van burgerhulpverleners is er al, van AED’s nog niet. De eerste 6 minuten zijn cruciaal bij een reanimatie voor de beste overlevingskansen. De overlevingskans na reanimatie met een schokbaar hartritme binnen 6 minuten met gebruik van een AED is 50-70%. Elke minuut later dat de AED wordt ingezet, daalt de overlevingskans met 10%. Vooral in woonwijken zijn onvoldoende AED’s en dit zijn juist de plekken waar de meeste hartstilstanden voorkomen.

6 REACTIES

 1. van die 34% die niet weet waar die AED-s hangen weten vast ook niet hoe deze te gebruiken en maakt het dan ook weer niet uit dat ze ze niet weten te hangen, ik neem aan dat degene die hier een cursus voor hebben gevolgd uitstekend weten waar de dichtstbijzijnde hangt en zo levens kunnen redden, wat ik wel zeer kwalijk vind is dat een groot percentage niet 24-7 beschikbaar is, daar zou snel iets aan gedaan moeten worden

  • Goh….zou hem niet gebruiken voor een persoon als 18de en de 2de letter nicknaam, ondanks ik volledig gecertificeerd en getraind ben om een AED te gebruiken.
   Eigenlijk wil ik zeggen velen verdienen het nut van die dingen niet 😉

   • George Vinken ,het is dan maar gelukkig voor de persoon welke de 18de en de 2de letter nicknaam heeft dat u vermoedelijk zijn/haar ware identiteit niet kent zodat indien het echt nodig mocht zijn u WEL hulp zult verlenen.
    En,voor de goede orde:U bent VERPLICHT zonder aanzien des persoon iedereen te helpen,dit gezien uw opleiding in deze materie.

 2. Ja RB,het zou mooi zijn indien die AED-s inderdaad OVERAL 24/7 bereikbaar zouden zijn.Maar het is helaas zo dat indien ze bijvoorbeeld aan de buitengevel zouden hangen ze binnen de korstte keren gestolen of vernield zijn.
  Want zoals u goed weet is er tegenwoordig NIETS meer veilig!!
  Ook hulpverleners niet.

 3. Wat ze willen, is zo goed als onmogelijk. Zowel financieel als in aantallen AED’s. De reanimatie moet volgens het artikel , binnen 6 minuten starten. Dus er moet een AED beschikbaar zijn , op 3 minuten loop afstand. Dat is bijna op iedere straathoek èèn. En dan nog maar hopen , zoals @ Anton schrijft , dat hij heel is .

 4. wie onderhoud die AED-s eigenlijk, lijkt me dat ze om de zoveel tijd gecheckt moeten worden?

Comments are closed.