Vergissing leges blijkt eenmalig incident

20

Den Helder – Een intern onderzoek van de gemeente Den Helder, in opdracht van gemeentesecretaris Robert Reus, heeft helderheid gegeven in de gang van zaken rondom het opleggen van leges aan de Woningstichting Den Helder (WSDH). Door een te laag opgegeven aannemingssom werden navenante leges opgelegd door de gemeente. Er blijkt sprake te zijn van een eenmalig incident.

WSDH heeft volgens de gemeente per abuis een onjuiste aannemingssom opgegeven met betrekking tot het verduurzamen van woningen van het Complex 58 (woningen in de Schooten). Inmiddels heeft de WSDH de aannemingssom gecorrigeerd en heeft de gemeente de daarbij horende leges opgelegd. Het college van burgemeester en wethouders gaat uit van het naar eer en geweten handelen van de WSDH, zeker ook gezien de lange staat van samenwerking met deze partner waarbij voor het eerst sprake is van een onvolkomenheid.

Leges worden berekend op basis van een aannemingssom. De opgegeven aannemingssom bij het Complex 58 was aanvankelijk lager dan had gemoeten, gezien de omvang van het project. Dat is door de WSDH rechtgezet na gesprekken met de gemeente toen het euvel aan het licht kwam. Dat dit aan het licht kwam is te danken aan oplettendheid van eigenaren van woningen binnen het complex die meenden dat zij aanzienlijk meer dan de WSDH zouden moeten betalen voor aanpassingen aan het dak om hun woning te verduurzamen, conform de aanpak van WSDH. Dat blijkt dus niet het geval. De kosten van de aanpassingen zijn dezelfde voor zowel de huurhuizen van de Woningstichting als de huizen in particulier bezit.

Prio bij veiligheid
Hoe dit van de kant van de gemeente heeft kunnen gebeuren is te verklaren doordat de gemeente een kwaliteitsmodel hanteert bij het beoordelen van omgevingsvergunningen. Daarbij ligt de prioriteit op de veiligheid van het object en in mindere mate op het controleren van de hoogte van de aannemingssom. Gelet op de grootte van het project, afkomstig van een bekende en betrouwbare partij, is het de gemeente niet opgevallen dat de aannemingssom bij dit object te laag was. Naar aanleiding van het interne onderzoek is besloten dat er geen extern onafhankelijk onderzoek gestart wordt.

20 REACTIES

 1. “Eenmalig incident”, “vergissing”, “eerste onvolkomenheid”, “bekende en betrouwbare partij”, “eer en geweten”…….. nou……….. de benadeelde bewoners hebben toch aan een flinke harde bel moeten trekken, voordat ze werden beluisterd. Ik zou als college maar eens goed naar dat zogenaamde kwaliteitsmodel van de beoordeling kijken. Want gelijkwaardige huizen qua waarde bekijken en vergelijken is niet zo moeilijk. Ook niet voor WSDH.

 2. Gezien de gebleken de ‘betrouwbaarheid’ van de beide partners in het verleden en de ‘ongevraagde participatie’ van enkele eigenaren van het complex om “dit euvel” aan het licht te brengen, zou juist op die grond wél extern onderzoek moeten plaats vinden lijkt mij.
  Ik denk dat vele burgers hier weer het gevoel krijgen van “de eigen vleeskeuring !”. 😉

 3. Waarom krijg ik steeds meer het gevoel dat we alle in het verleden gegeven cadeaus en feestjes, van Woningstichting aan de stad en z’n inwoners, al lang en breed zelf betaald hebben.

 4. Ik ben nou toch wel eens benieuwd welke personen dit hebben onderzocht. Een eenmalig incident zowel van woningstichting als van de gemeente kom op zeg dat gelooft toch niemand. Hoop dat er nog partijen zijn die op een extern onderzoek aandringen. Maar ja zal wel weer “ de ene hand wast de andere hand” worden

  • De deksel wordt angstvallig op de doofpot gehouden… En van Wethouders Duijnker, Biersteker en Wouters hoor je niets… Alle 3 inmiddels monddood gemaakt. En van de raad hoef je al helemaal niets meer te verwachten. Eigenlijk zijn gemeentebelangen en PVV als enige nog oppositie, de rest makke schapen van Burgemeester en directieleden van gemeente.

   • Je hebt helemaal gelijk. Begrijp er helemaal niets van dat ze zich allemaal laten inpakken door Schuiling. Keer met hem gesproken en je prikt zo door zijn arrogantie en flauwekul praat heen. Kennelijk kunnen ze allemaal zijn niveau niet aan. Zegt genoeg over de vermogens van m.n. de genoemde wethouders en raadsleden.

   • Inderdaad, Zo babbelziek als Tjitske was naar haar potentiele kiezers toe. zo zwijgzaam is ze nu , nu ze eenmaal op een andere stoel zit.

 5. Dit is natuurlijk te bespottelijk voor woorden!
  Ze willen het vertrouwen van de burgers herstellen zeggen ze.
  Gaat op deze manier niet gebeuren!
  .
  Intern onderzoek = Geen onderzoek

 6. Hier kan (zeg niet dat dit zo is) natuurlijk ook gewoon corruptie achter zitten. Zeker in de vriendenrepubliek Den Helder is zoiets bepaald niet uitgesloten. Alleen al daarom is het schandalig dat de gemeente zichzelf onderzoekt. We worden in dit gat op alle fronten belazerd. Hoe lang pikken we dat nog?? Azijn pissen kan een liefdevolle daad zijn als het allerschadelijkste onkruid je dreigt te overgroeien.

 7. Het kan natuurlijk ook domweg waar zijn, maar het lijkt mij geen onafhankelijk onderzoek.

 8. Natuurlijk kan het waar zijn maar laat dan gelijk een deugdelijk extern onderzoek doen dan ben je van alle gezeur toch af. Blijf het een raar verhaal vinden een verschil van drie miljoen opgeven aan bouwkosten. Lees nu ook weer dat woningstichting niet blij is met de extra rekening van 65000 euro en met de gemeente daarover in gesprek is. Dus doorlichten die handel.

  • Er is dan wel een kans dat de deksel van de beerput wordt gevonden en daar zitten sommige niet op te wachten

 9. Hoe kan de gemeente vaststellen of iets een éénmalig incident is ? Heeft ze alle leges zaken gecontroleerd ? Lijkt mij onwaarschijnlijk

 10. Natuurlijk heeft de Gemeente alle zaken zeer degelijk en grondig gecontroleerd, maar dan alleen al die zaken die voor hen gunstig uitkomen. Onbegrijpelijk dat een instantie als de woningstichting deze vermeende “vergissing” maakt. Zijn dan wel een stel oliebollen die dit foutief berekend hebben. Dat geloofd toch geen hond. Hoe geloofwaardig wil je overkomen.

 11. Ik wil ze wel een voorstel doen, voor 50% van wat we vinden aan de te kort betaalde leges controleer ik en nog wat mensen de aanvragen over de laatste vijf jaar.

Comments are closed.