Vogelasiel hoopt alsnog op de politiek

17

Den Helder – Adviseur Ben Reiff van vogelasiel De Paddestoel werd afgelopen week overvallen door een telefoontje. Een journalist van de Helderse Courant meldde hem dat de fusie van De Helderse Vallei en de vogelopvang niet doorgaat. Althans niet in het begrotingsjaar 2019. Wat nu? Vroeg het LOS-radioprogramma De Week Op Zaterdag aan Reiff.

Het is geen afstel maar uitstel, suste wethouder dierenwelzijn Remco Duijnker de gemoederen. Maar de consternatie was er niet minder om bij de vogelopvang. Een half jaar geleden zag het er nog naar uit dat het samengaan van de Vallei en De Paddestoel zijn beslag zou krijgen. “De realiteit heeft ons nu ingehaald”, zei een teleurgestelde Ben Reiff voor de LOS-microfoon. Besturen is toch continu?, vroeg hij zich vertwijfeld af. En hij herinnerde partijen als het CDA en Beter voor Den Helder (de twee belangrijkste pijlers van de coalitie -red.) aan hun eigen adagium dat afspraak nu eenmaal afspraak is.

De fusie van Vallei en Paddestoel is nodig omdat de gebouwen en faciliteiten van de vogelopvang in de Donkere Duinen compleet versleten zijn. Ze mogen eigenlijk niet meer ingezet worden voor de dierenopvang. Daar zijn strenge landelijke regels voor.

Intentie
Duijnkers voorganger Wagner zette partijen aan het werk, waarna ontzettend veel werk is verricht door de Vallei, de vogelopvang en gemeenteambtenaren. Hieruit kwam een half jaar geleden een intentieverklaring uit met uitzicht op een nieuwe vogel- en wildopvang. Nu is dat van de baan. “Niet de gemeente trekt de stekker eruit, dat doet de politiek”, nuanceerde Reiff. Hij hoopt dan ook dat diezelfde politiek water bij de wijn doet en de nieuwe opvang alsnog op korte termijn mogelijk maakt. Het coalitieakkoord zegt immers dat Den Helder een stad met hart voor dieren is.

Komt de politiek niet over de brug, dan zou het weleens einde oefening kunnen zijn voor de vogelopvang. De Helderse Vallei als belangrijkste partner zou kunnen afhaken. Reiff noemde daarnaast de situatie van een van de medewerksters. Zij is hoog opgeleid en kan overal aan de slag. Als De Paddestoel als werkgever geen perspectief kan bieden, dan is ze zo vertrokken. “De onzekerheid voor deze jonge vrouw is killing.” Het laten doorgaan van de plannen is dus ook een zaak van goed werkgeverschap, nog even los gezien van allerlei juridische aspecten. Het bedrag waar Reiff cs om vraagt is 166 duizend euro op jaarbasis voor de huur van gebouwen, de inrichting enzovoorts.

Lobby
Direct na de telefonische onheilstijding is Reiff begonnen met een lobby richting de Helderse politiek. De adviseur heeft al een indringend gesprek gehad met Carlo Assorgia als een van de coalitieleiders. Ook zijn er inmiddels contacten geweest met GroenLinks en Duijnkers achterban: de Seniorenpartij. Verder is Reiffs eigen VVD benaderd met een uitgebreide e-mail.

De Paddestoel vertrouwt erop dat de politiek alsnog meegaat in een snelle fusie en dekking voor de benodigde 166 duizend euro zal weten te vinden.

17 REACTIES

 1. Het bijzondere is dat om de extra noodhulp voor de schouwburg politiek te legitimeren men de mond vol heeft dat de schouwburg zijn afspraak is nagekomen en dat de gemeente nu een betrouwbare overheid moet zijn. Bij de LOS en het Vogelasiel is dit exact identiek. Ook deze partijen hebben middels een PvA hun deel gedaan en verwachten nu ook dat de gemeente als betrouwbare overheid zijn afspraak na komt, maar dat blijkt toch minder van belang te zijn voor het college van B&W

  • Als er iets is, wat Dhr Boskeljon toch moet weten, is dat de gemeente alleen geld steekt in projecten , die ook brood op de plank brengen, En dat doen zieke en gewonde vogeltjes niet, die kosten alleen maar.

 2. Het vogelasiel moet blijven ofwel een fusie aangaan. Doe maar iets minder naar een ander asiel.

  • Is het mogelijk , om te beleggen in kolder bolders ? Kan m.i. een goede belegging te zijn , want zij smijten ermee.

   • Pas op e !, want Den Helder dreigt in de toekomst als Europese gemeente uit de EMU (Europese Monetaire Unie) gegooid te worden.
    Onze ingevoerde munteenheid ‘Kolder-Bolder’ zal dan in een vrije val komen en ik raad u daarom toch maar dollars aan.

  • Dat geld zou goed besteed zijn, als de bouw van de molen word gebruikt als leerproject voor de bouw.. Daar komen ze goed opgeleide bouwvakkers tekort. Dus een uitstekende kans ,voor een goede praktijk opleiding jonge toekomstige bouwvakkers. Snijd het mes aan twee kanten. De molen wordt gerealiseerd en er komen goed opgeleide vakmensen uit vandaan.( Misschien met een baan garantie)

   • Dat verhaal gelooft u zelf toch zeker niet, dit soort leerprojecten zet men normaliter op in tijden dat de economie nog moet aantrekken bij hoge werkloosheid.
    De bouw heeft nú personeel nodig en zit echt niet op uitstroom van molenbouw projecten te wachten.

    • Zitten wij , op een molen te wachten ? , een nutteloos ding wat er alleen voor de sier wordt neergezet ? Dacht het niet ! Als die molen er toch moet komen, dan kan je die beter laten bouwen door leerlingen die alle diciplines van de bouw nog in de vingers moeten krijgen dan door ervaren bouwvakkers, die nu niet gemist kunnen worden in de bouw.

     • Precies, wij zitten niet op een molen te wachten, het kreng moet er dus gewoon niet komen, met uitstel bedoel ik dus afstel, maar tussen de regels door lezen blijkt voor u nog een te grote opgaaf.

 3. gewoon een goede dieren arts die de vogels netjes laat inslapen meestal redden ze het toch niet meer als ze opgelapt zijn

 4. Overschrijding verhuizing schouwburg: zeker 2 miljoen; geen openbare verantwoording, mede door blokkade Zeestad, hoezo heeft de schouwburg haar taak gedaan??
  Onnodige verhuizing stadhuis: zeker 2 miljoen, dat wordt nog meer…..
  Onnodige uitzetting Scholte en rechtszaken: zeker een half miljoen, kan meer worden, door halstarrigheid van het college.
  En dan muggeziften over 166.000……..
  En 3 miljoen bezuinigen op de kwetsbaren.
  En 20 miljoen naar haven zonder verantwoording van tekorten, en veel te grote overhead.
  De pinautomaten van de bv’s Gemeente draaien volle toeren.

Comments are closed.