Zwanenbalg in actie voor veilig fietsen

14

Julianadorp – Bewoners van buurvereniging Zwanenbalg stropen vanmiddag om twee uur de mouwen op om iets te doen tegen de enorme gevaren van het rijden zonder licht in het donker. Met spuitkrijt uit de actiepakketten van de ANWB willen zij op de rijwielspaden in Julianadorp fietsers attenderen op de noodzaak hun fietsverlichting in orde te brengen.

Medewerkers van de plaatselijke VVN-afdeling zullen hen hierbij behulpzaam zijn. Heel belangrijk nu de dagen steeds korter worden en ook schoolkinderen straks in het donker naar school gaan! De buurtvereniging en de bewoners in de wijk dragen verkeersveiligheid hoog in het vaandel en willen zich hiervoor ook in de eigen woonomgeving sterk blijven maken. In 2015 werd om die reden het ‘buurtlabel veilig verkeer’ toegekend aan Belangenvereniging Julianadorp (BVJ).

Op 13 oktober gaf Veilig Verkeer Nederland samen met Team Alert, de ANWB en de Fietsersbond de aftrap voor de nationale fietsverlichting campagne. Nog steeds rijden er schrikbarende aantallen fietsers zonder licht in het donker. Het blijft dus zaak nadrukkelijk te blijven waarschuwen en verkeersdeelnemers, maar vooral ook schoolkinderen, te blijven wijzen op de gevaren waaraan zij zich blootstellen zolang zij niet voldoende zichtbaar zijn!

Vliet 60
Volgende maand komen ook de jongeren van Vliet 60 in actie. Zij zullen op 21 november vroeg in de ochtend fietsers die geen licht voeren staande houden en van noodverlichting voorzien. Ook dan staan vrijwilligers van VVN paraat om hierbij de helpende hand te bieden. Een week daarna zal de politie daadkrachtig optreden en in Julianadorp en Den Helder bekeuringen gaan uitdelen, zo liet de wijkagente van Julianadorp weten.

14 REACTIES

 1. Wat een idiote actie en dom weet zeker dat er volgende week er een heleboel zonder licht gaan rijden. Het zijn meer de ouderen die zonder licht rijden ik kom ze elke dag tegen.

 2. Citaat: “Volgende maand komen ook de jongeren van Vliet 60 in actie. Zij zullen op 21 november vroeg in de ochtend fietsers die geen licht voeren staande houden en van noodverlichting voorzien.”

  De jongeren van Vliet 60 hebben geen bevoegd om personen “staande” te houden. Dat mag alleen een Buiten Gewoon Opsporingsambtenaar. 😉 Maar het is een goed bedoelde actie in / met samenwerking van VVN

   • Ps, Ik heb bovenstaande even opgezocht. Artikel 27 en 53 Wvs (Wetboekstrafrecht) Een burger mag een ieder aanhouden , bij betrappen op heterdaad, en dient hem terstond , over te dragen aan het bevoegdgezag.

    • Geldt bij misdrijf, maar het lijkt me sterk als dat bij kleine overtredingen ook zou gelden, want dan zou de ene helft van Nederland wel dagelijks de andere helft kunnen arresteren.

     • Een burger staandehouding is geen arrestatie. Arrestatie is alleen voorbehouden aan het bevoegd gezag.

     • Alleen de opsporingsbeambte houdt staande, o.a. met als doel navraag te doen naar personalia. Een burger is niet bevoegd tot staande houden, de burger is bevoegd tot aanhouden na constatering van een strafbaar feit op heterdaad. Een burger mag dus aanhouden maar beslist niet staande houden!
      .
      Het rijden in het donker zonder verlichting is een strafbaar feit. Formeel mag de burger zo iemand aanhouden, hij moet het overigens niet. Voorwaarde is daarbij wel dat degene die is aangehouden direct en onverwijld wordt overgedragen aan een opsporingsbeambte, meestal is dat de politie. Doe de aanhouder dat niet dan kan er sprake zijn van wederrechtelijke vrijheidsberoving.
      .
      Het maakt hierbij niet uit of het een misdrijf (diefstal, winkeldiefstal, geweldpleging, rijden onder invloed, door- of wegrijden na het veroorzaken van een ongeval) is of een overtreding zoals het rijden door rood licht, het rijden zonder fietslicht, oversteken wanneer het licht bij de voetgangersoversteekplaats op rood staat.
      .
      Een strafbaar feit is een strafbaar feit waarbij geen onderscheid wordt gemaakt tussen overtredingen of misdrijven.
      .
      Dit is de wet.

     • Bedankt voor de deskundige uiteenzetting, Hijneken.
      Het lijkt mij dat als burgers op grond van deze theoretische bevoegdheid voor politieagentje gaan spelen, het weleens flink uit de hand zou kunnen lopen.

     • zou toch mooi zijn als de handhavers eens de duim ergens uit trokken en eens wat mensen gingen bekeuren ipv dat er nu al burgers voor het karretje gespannen worden…..

    • E 09:47: Inderdaad een,: aanhouding. Dus geen “staande houding”. Zit verschil tussen. Burger mag wel “aanhouden ” maar niet “staande houden”. U noemde het woord “Burger staande houding” dat ben ik nog nergens tegen gekomen. Wel “burgerarrest”. En dat is het aanhouden van een verdachte van een strafbaar feit door een gewone burger.

 3. Ik begrijp de reactie van de bewoners, zijn uiteindelijk de ouders en fietsers die geen verantwoording nemen. En als er iets gebeurd zijn ze nog kwaad ook. Zou t ook niet komen omdat ze beschermd zijn en jij als automobilist bijna altijd verantwoordelijk bent.

 4. Ik vind alle aandacht voor het voeren van goede verlichting in het donker een goede zaak. Elk ongeval dat daarmee voorkomen kan worden is winst. Of het nu om ouderen of jongeren gaat, dat maakt in mijn ogen niet uit.

Comments are closed.