Arthur van Dijk voorgedragen als nieuwe commissaris van de Koning van Noord-Holland

1

Haarlem – Provinciale Staten van Noord-Holland (PS) dragen de heer Arthur Th. H. van Dijk voor als commissaris van de Koning, bij de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Dat hebben zij op 19 november 2018 besloten. Als de heer Van Dijk op 7 januari 2019 wordt geïnstalleerd, is hij de 17e commissaris van Noord-Holland.

PS vinden dat de heer Van Dijk uitstekend past bij het profiel voor de nieuwe commissaris dat zij op 12 september 2018 vaststelden. Daar ging een inwonersraadpleging aan vooraf waarbij Noord-Hollanders konden aangeven wat zij belangrijk vinden in hun toekomstige commissaris van de Koning (cvdK). PS hebben de uitkomsten hiervan gebruikt bij het maken van de profielschets voor de nieuwe cvdK. Daarin vragen PS om een gezaghebbend en integer bestuurder die de inwoners van alle regio’s begrijpt. Een ruimdenkend en communicatief sterk persoon die zich met enthousiasme voor de provincie inzet.

De huidige commissaris van de Koning, Johan Remkes legt zijn functie neer per 1 januari 2019. Om de werving van een nieuwe commissaris van de Koning te begeleiden is een vertrouwenscommissie ingesteld, die bestaat uit Statenleden van de 11 fracties van PS. De vertrouwenscommissie verzorgde de beoordeling van kandidaten en ging met kandidaten in gesprek aan de hand van de profielschets. De opdracht van de vertrouwenscommissie was om de aanbeveling van Provinciale Staten voor te bereiden.

Benoeming
Op basis van de aanbeveling van PS zal de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een voordracht uitbrengen aan de Koning. De nieuwe commissaris wordt daarna bij Koninklijk Besluit benoemd voor een periode van zes jaar. Tijdens de Statenvergadering van 7 januari 2019 vindt dan de installatie plaats van de heer Van Dijk als commissaris van Noord-Holland.

De heer Van Dijk is sinds 2013 Algemeen Voorzitter van Transport en Logistiek Nederland. Daarnaast is hij onder meer lid van de SER en van het dagelijks en algemeen bestuur van VNO-NCW. In het verleden was hij onder meer 10 jaar wethouder van de gemeente Haarlemmermeer voor de VVD. Hij heeft een achtergrond bij de FIOD.

1 REACTIE

 1. Arthur Th. H. van Dijk.

  Aangaande zijn ervaring van voorzitter Transsport en Logistiek Nederland, lijkt hij mij wel een mooi aanspreekpunt voor de Transport-Logistieke problemen in de Noordkop richting Den Helder.
  Vanuit zijn lidmaatschap van de Sociaal Economische Raad, zou hij richting Den Haag eens ongevraagd kunnen adviseren (iets wat bij de taken van de SER hoort), om het eerder genoemd probleem nu eens met een goed plan en een enorme financiële injectie op te lossen.

  Ook zijn achtergrond bij het FIOD komt goed van pas en dat zal ik nog benadrukken in de begeleidende brief die ik zal bijsluiten, als ik hem op 7 januari 2019 als welkomstgeschenk een krachtige verrekijker toezend, die symbool zal staan voor onderzoek en visie richting het 77 km. noordelijker gelegen Nepo City.
  Het enige wat in de man’s staat van dienst bij voorbaat tegen hem spreekt, is eigenlijk dat de nieuwe CvdK wederom uit VVD-kring afkomstig is.
  Hopelijk lukt het hem, om deze wieg ondergeschikt te maken aan zijn fuctie ….

Comments are closed.