Bohemian Rhapsody

1

Den Helder – Het idee voor een Queenfilm werd al in 2010 door Brian May aangekondigd, maar het duurde acht jaar voordat het project gereed was. De uitverkoren hoofdrolspeler Sacha Baron Cohen haakte af, gevolgd door producenten, schrijvers en zelfs de regisseur.

Pas in 2016 kwam het project van de grond en werd Rami Malek gecast voor de hoofdrol. Daar kwam een flinke training bij kijken, want de beste man wist nauwelijks iets over één van de grootste popsterren in de vorige eeuw!

Het bandje Smile van de muzikale maatjes Brian May (Lee) en Roger Taylor (Hardy) zit in zak en as als hun zanger er de brui aan geeft. De jonge fan Farrokh Bulsara (Malek) hoort dit in het voorbijgaan en werpt zich op als de nieuwe zanger van de band. Als hij een paar noten buiten op de parkeerplaats heeft gezongen is hij per direct aangenomen. De flamboyante zanger neemt de naam Freddie Mercury aan, heeft nogal een podiumact en al snel zijn de Smile fan’s de vorige zanger vergeten!

Extravagant
Het filmverhaal volgt verder de aanloop naar de glansrijke muzikale carrière van Queen en daar doorheen verweven de persoonlijke ontwikkeling van hun leadzanger. Zijn eerste grote liefde Mary Austin (Boynton), die de inspiratie was voor “love of my life” en de mensen in de business. Het succes leidt zonder meer tot inspiratie bij Mercury, maar brengt ook uitspattingen met extravagant gedrag. Op de feesten die hij organiseert zijn drank en drugs voorradig en hij raakt vervreemd van zijn omgeving en de mensen die hij zo hard nodig heeft: Mary en de leden van de band.

De scriptschrijver en regisseur hebben hun artistieke vrijheid ten volle benut, maar hoewel er heel wat feitelijke foutjes in de film zitten, is het een prachtig eerbetoon geworden aan Freddie. De man die zijn band en zeker zichzelf tot ongekende hoogte in roem liet stijgen. Met als hoogtepunt het optreden tijdens Live Aid in 1985, het Queen concert dat later door musici verkozen zou worden tot beste concert aller tijden.

De bandleden zijn fantastisch gecast en hoofdrolspeler Rami Malek is subliem in zijn vertolking van de eigenzinnige rockster. Wat een inzet om zo’n persoonlijkheid helemaal eigen te maken en met alle opnamen een soort Theo en Thea tandjes gemonteerd te krijgen om de vooruitstekende tanden in te vullen. Goed gedaan, goed gespeeld en past prima in het geheel.

Ode
Het is uiteindelijk een ode aan Freddie Mercury geworden en dat zal ook de insteek zijn geweest van zijn oud-bandleden die als producent betrokken waren bij het project. Ondanks dat regisseur Bryan Singer voor het afronden van de film nog werd ontslagen is het een heerlijk stuk muzikaal bioscoop vermaak. Zelfs als je niet een vooraanstaand Queen fan bent, sleept deze film je wel mee en ben je zo twee uur en een kwartier verder. Beslist de moeite waard om in de bioscoop van te genieten.

Regie: Bryan Singer, Dexter Fletcher
Met: Rami Malek, Gwilym Lee, Ben Hardy, Joseph Mazzello, Lucy Boynton, Aaron McCusker
Kijkwijzer: 12 jaar

1 REACTIE

Comments are closed.