DHA-A leader
DHA-A leader

Brief burgemeester over intocht Sinterklaas

Den Helder – Burgemeester Koen Schuiling heeft een brief opgesteld voor een ieder (voor wie de schoen past). De brief handelt over de intocht van Sinterklaas en het aangekondigde protest. Hieronder de brief:

Wat wonen we in een fantastisch land! Een land vol tradities, in vrijheid en met respect voor elkaar. Eén van die tradities is de intocht van Sint-Nicolaas en het feest dat we daarna met elkaar hebben. Een feest dat natuurlijk in de allereerste plaats bedoeld is voor onze kinderen. Sint-Nicolaas heeft laten weten op 17 november te arriveren in Den Helder. Fantastisch, we zien er naar uit!

Een andere traditie is er een van vrijheid en respect.

Op 17 november komen beide tradities bij elkaar en wordt het, in belang van onze kinderen, een uitdaging om deze twee op een goede manier naast elkaar te laten bestaan. De discussie over zwarte Piet legt op ons allen een verantwoordelijkheid.

In onze maatschappij geven wij iedereen een stem. Zowel de voor- als tegenstanders. Mijn oproep is me daarbij te helpen in het belang van de kinderen die uitzien naar Sinterklaas. En in het belang van ieders veiligheid.

Zelfs voor Sinterklaas heb ik als burgemeester een vergunning afgegeven. Voor het demonstreren geldt ook een meldingsplicht met voorwaarden. Als u daarvan gebruik wilt maken horen wij dat graag. U kunt contact opnemen met de afdeling vergunningen via het algemene nummer 14 0223 of via het contactformulier op de website www.denhelder.nl.

Ten slotte: hoezeer we als volwassenen ook van mening mogen verschillen, laten we bij de intocht vooral het feest voor de kinderen voorop blijven stellen.

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Onder 'Redactie DHA' staan berichten over DHA zelf, aangeleverde (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke.

Lees ook:

87 reacties

 1. RB

  Keke, geef je het even door aan je kornuiten?
  anders zeggen ze straks weer iets van “wij niet brief heb zien niet begrijp”

 2. e

  Als je de brief goed leest , krijgen ze dus gewoon een demonstratie vergunning, als zij zich maar melden. De burgemeester , nodigd ze zelfs uit dat te doen in zijn brief.

   1. Judge X

    Demonstreren – mits men wil voldoen aan de voorschriften – is een democratisch recht voor alle ingezetenen van Nederland.
    Het aanmelden ter demonstratie, geldt voor vóór- en tegenstanders.
    Wie vóór of tégen demonstreert zonder vergunning, dan wel op de verkeerde plek, of een ander het demonstreren wil verhinderen, is …. ‘De Sjaaaak!!!’
    Dat lees ik …. 😉

    En ik wens alle kinderen een fijn Sinterklaas feest.

    1. Marie-Louise Rouffaer-van Dongen

     Mee eens; een brief die op een vriendelijke manier zaken duidelijk maakt zonder deze op de spits te drijven, zonder in zwart-wit-denken te vervallen en die het kinderfeest heel laat.

  1. Bert en Jo Aggenbach

   Het is maar wat je wilt lezen; wij lezen vooral een brief waarin het belang van de kinderen voorop staat, iets wat alle strijdende partijen van beide kanten al enige tijd terug uit het oog verloren zijn.

  2. Monique_K

   @ e, natuurlijk krijgen ze een vergunning als ze hem netjes aanvragen. Voor het geval dat u het gemist heeft, dat is een van de verworvenheden van een vrij en democratisch land. En dat is dan ook wat Schuiling zegt, er is een meldingsplicht met voorwaarden, als men ervan gebruik wil maken. Tot nu hebben ze namelijk alleen gezegd dat ze zouden komen demonstreren, er is geen vergunning aangevraagd en toch lopen de gemoederen behoorlijk hoog op, met opmerkingen als ‘ratten’ en dergelijke. Daarom spreekt Schuiling dus ook de voorstanders aan het beschaafd te houden, ook de andersdenkende heeft in onze samenleving het recht op het uiten van zijn mening, ook als u het daar niet mee eens bent!

   1. RB

    ah daar is de stem van groen links weer, deze ratten komen niet om te demonstreren, ze komen om te provoceren, er zitten er een aantal tussen die niet eens Nederlands spreken, dat zegt al genoeg…. als Schuiling de aanvraag via u en Keke binnenkrijgt hoop ik dat hij deze groep op het Kooijpunt toestaat, niet naast de kwetsbare kindertjes

    1. Monique_K

     Wat een retoriek weer .. van ‘groen links’ over ‘ratten’ tot ‘kwetsbare kindjes’. Dat mensen onder elkaar hun eigen taal spreken, zoals bvb Sranantongo of Papiaments, betekent niet dat ze geen Nederlands kunnen. Er worden ieder jaar rond Sinterklaas weer aardig wat kleine kinderen gekwetst vanwege hun huidskleur, en dat komt door blanke ouders met hun laatdunkende en racistische uitspraken over gekleurde mensen terwijl hun kinderen erbij zijn, die herhalen deze uitspraken namelijk op school. Ga maar eens op een school werken als vrijwilliger, misschien leert u nog eens wat, over kwetsbare kindertjes met een donkere huidskleur.

     1. RB

      de K staat voor Klaver neem ik aan, ik heb het niet over mensen onder elkaar, en trouwens al zouden ze onder elkaar spreken in het openbaar dan is het wel zo beschaafd om in Nederland dan met Nederlanders om je heen Nederlands te praten zodat de Nederlander zich thuis voelt in zijn eigen land en niet bang hoeft te voelen omdat er misschien een aanslag op hem of haar bereidt wordt en dat deze anderstaligen om die reden onverstaanbaar met elkaar praten! maar houd dit roze bril met oogkleppen lekker op en ga al knuffelend ten onder…..

     2. Marinus Vermooten

      Ik denk Monique dat men de zaak heel overtrokken ziet. Ik ben inmiddels van een leeftijd en vrijwel dagelijkse bezig met historisch onderzoek o.a. door studie in kranten vanaf 1860 waarbij ik nergens lees over datgene wat je zo nadrukkelijk naar voren brengt met betrekking tot de zwarte Piet. Ik ben ook opgegroeid in een woonwijk waar een ieder zonder onderscheid van huidskleur het Sinterklaasfeest werd gevierd hetgeen ook in de Overzeese gebiedsdelen altijd nog altijd goed is gegaan. Met degelijke discussies wakker men feitelijk alleen maar de tegenstellingen aan. De actievoerders kunnen zich beter richten op het onnoemelijke leed dat vooral in Afrika wordt aangedaan waarbij dagelijks miljoenen mensen de dood in de ogen kijken dan zich druk te maken over een onschuldig kinderfeestje zoals dit al jarenlang door blank, bruin en zwart met plezier werd/wordt gevierd.

     3. Judge X

      Racistische ouders zijn waarschijnlijk 365 dagen per jaar racistisch en dus niet speciaal van 17 november tot 6 december lijkt mij.
      School is blijkbaar een goede plek, om te signaleren of er een racistisch ingesteld thuisfront bij de kinderen heerst en m.i. moet de maatschappij daar dan maar iets mee doen.
      Zwarte Piet heeft daar niets mee te maken en het verbieden van Zwarte Piet zou wel eens het tegenovergestelde kunnen brengen, als wat men denkt te bereiken.

     4. Monique_K

      @ RB, wat is dat toch met uw obsessie met groen links?
      En best wel ironisch dat u in deze context het ‘thuisgevoel’ aanhaalt, gezien het feit dat het gaat om de gevoelens van de nakomelingen van onze voormalige slaven, door onze voorouders beroofd van heel wat meer dan alleen hun ‘thuisgevoel’.

      @ Marinus, ik ken de hele historie ook, hoe de angstaanjagende boeman, het donkere tegenover het lichte, werd uitgebeeld óf als een demon/duivel óf als een smerig blank persoon, en hoe die gradueel verandert is in een lieve zwarte Piet. Dat laatste werd geïntroduceerd toen de slavernij nog bestond, en Piet werd uitgedost als het stereotype van die tijd, black face. Dat wordt als kwetsend ervaren, tot en met heden.
      Trouwens vind ik het vaak een drogreden, zo’n verhaal over de eigen jeugd waar door een ieder zonder onderscheid van huidskleur het Sinterklaasfeest werd gevierd. Hoeveel donkere mensen woonden er in Nederland in die tijd? Naarmate er meer donkere mensen in Nederland zijn komen wonen, na de onafhankelijkheid van Suriname, is dat langzaamaan verandert, onder meer door het toenemende en soms openlijke racisme. Vanaf die tijd nam ook de weerstand tegen dat stereotype black face met dikke rode lippen en grote creolen toe. Niemand heeft bezwaar tegen het feest, maar ga jezelf niet zwart schminken als je dat niet bent, je bent blank en je bent door de schoorsteen gegaan. Of je bent zwart en je bent door de schoorsteen gegaan. Zwart zat, lijkt mij? Soms heb ik het idee dat er een probleem van gemaakt wordt terwijl het eigenlijk geen probleem hoort te zijn, iets in de trend van ‘ik laat me toch door zo’n allochtoon niets vertellen’.
      Uw laatste opmerking over ‘je kan je beter druk maken over’ heeft trouwens wel een heel hoog ‘eet je bord leeg, denk eens aan de arme kinderen in Afrika’ gehalte. Natuurlijk zou men zich beter daarom druk kunnen maken, iedereen, blank, bruin en zwart! Maar dat betekent toch niet dan men weg moet kijken van het leed dat sommige donkere kinderen hier in Nederland aangedaan wordt? Dat leed bestaat, dat is echt,

     5. RB

      Beste Monique Klaver, hoe verzint u het toch iedere keer weer, u moet echt in de politiek blijven, zo wat krom recht lullen is kan alleen een linkse politicus

     6. GT

      Monique_K Deze ratten komen om een kinderfeest te verzieken. Of je het nu leuk vind of niet, Zwarte Piet blijft zwart punt uit.
      Persoonlijk denk ik dat je ook zo’n knuffelaar bent, die het liefst onze cultuur en tradities bij de vuilnisbak zet!!
      Waar ik vandaan kom, noemen ze zulke mensen landverraders.
      Deze figuren zouden geeneens het recht moeten krijgen om te demonstreren.

      GT

     7. Monique_K

      @ GT, toe maar, landverrader nog wel, voor het aanpassen van een traditie zodat die minder kwetsend wordt. Dan was Schenkman, de bedenker van zwarte Piet, zeker ook een landverrader, die heeft de traditie namelijk ook aangepast?!
      Voor de rest lijkt u enige moeite te hebben met de verworvenheden van een vrije en democratische rechtsstaat, u komt uit Noord-Korea of iets soortgelijks?

    2. rc licht

     RB is ons groot witface..past zich ook niet aan en heeft net als swartface alles te vertellen over.de andere..Ieder mens discrimineerd de andere vanwege kleur,religie etc terwijl zelfs n kind weet dat iedereen gelijk is

  3. Blaricum

   Zo lees ik die brief ook , zelfs als het merendeel van de burgers geen demonstratie wenst op deze dag , krijgt een kleine groep oproer kraaiers een open invitatie van de burgemeester… Niet te begrijpen toch?

 3. Blanke vla

  Als koentje het vooral een feest voor de kinderen voorop blijft stellen ( waarom verbaasd dat mij niet ) dan laat je dat linkse tuig gewoon niet binnen . Iets met apv toch .
  Dan had deze discussie niet nodig geweest .

 4. Ronny Bravo

  Daar wordt aan de poort geklopt, hard geklopt zacht geklopt,
  Daar wordt aan de poort geklopt wie zal dat zijn?
  KOZP misschien, die willen wij niet zien.
  Maak maar lekker rechts omkeert
  En keert niet weer.

 5. Dick Berts

  Doet Koen het een keer goed, krijgt hij toch weer op zijn lazer. Zo kweek je bestuurders die zich van niemand meer iets aantrekken. Schuiling staat hier -zoals dat een burgemeester betaamt- heel netjes boven de partijen. Hij wijst terecht op twee dingen: IEDEREEN dient een demonstratie/manifestatie bij de gemeente aan te melden, zelfs Sinterklaas. En hij roept iedereen op om het vooral een kinderfeest te houden. Dat is alles.

  1. Henk van Kuijk

   De rechter heeft twee jaar geleden uitgesproken dat Zwartepiet geen racisme is. Iedereen dient zich aan de wet te houden, dit is geen demonstratie dus, maar smaad, keer op keer. En verstoring van een mooi kinderfeest. Daar hoort g e e n ruimte voor te zijn.

   1. Dick Berts

    Zelfs tegen de mening van een rechter mag je demonstreren (en ja, ook ik ben van mening dat demonstreren tegen Zwarte Piet absurd is, maar dat doet niet ter zake, het gaat hier om grondrechten).

    1. Henk van Kuijk

     Naar mijn mening wordt het hoog tijd dat er aangifte komt wegens smaad tegen KOZP. Ik werk als theaterwetenschapper mee. Dat is ook nodig omdat media en politiek falen: ze zeggen niet hardop dat het feest beslist niet racistisch is. Zo blijft een zogenaamde discussie zonder grond in stand, jaar op jaar. En worden kinderen geindoctrineerd met foute meningen. En zijn er veiligheidspoortjes en vele agenten nodig bij een mooi feest van GEVEN. Diep treurig, ook voor de spelers.

     1. Judge X

      Met smaad heeft u volgens mij wel een goed punt Henk van kuijk.
      17 november krijgt u die kans om aangifte te doen met uw medestanders: foto’s maken en ter plekke aangifte doen bij de aanwezige politiefunctionarissen, die ook nog eens getuigen zijn.

 6. Hijneken

  Tegenstanders van Zwarte Piet zijn natuurlijk helemaal niet geïnteresseerd in het belang van het kind, die willen alleen hun eigen multicultiwaanzin doordrukken.
  .
  Laat Den Helder maar vollopen met dit tuig en laat het maar flink uit de hand lopen, worden we eindelijk eens wakker en kunnen we kennis nemen van de diepere intenties van deze linkse rakkers die hun wild geraas echt niet gaan staken, tenzij wij met z’n allen in opstand komen!

  1. GT

   Hijneken. Ben het totaal met je eens. Wakker worden mensen, er wordt op een verschrikkelijke manier aan de poten van onze tradities gezaagd. Linkse oproerkraaiers die niets beters te doen hebben dan een prachtig en onschuldig kinderfeest te verzieken.
   Laten we dit gebeuren, zo vraag ik me af.

   GT

 7. Roel Prins

  Deze brief is niets anders dan zich vooraf indekken tegen mogelijke gevolgen van onregelmatigheden

 8. ferry

  Inhoudelijk een zeer goede tekst burgemeester,als U deze gedachte wilt vasthouden en uitvoert in uw dagelijkse taken tezamen met de wethouders,dan worden de raadsleden vooraf geinformeerd over positieve/negatieven cijfers.En niet zoals nu vaak achteraf geinformeerd.Waardoor de democratische middelen dramatisch worden beperkt,en er een mede door U en wethouders veroorzaakt na informeren van feiten,een situatie ontstaat van stikken of slikken in het stemgedrag.Zodat alle partijen moeten instemmen,met de meest vreselijke pijnen in het hart,helaas we gaan bezuinigen bij de meest kwetsbare van de samenleving.

 9. Ria

  Op GeenStijl staat een item over in welke steden de intochten bezoek kunnen verwachten van kozp ook
  Den Helder wordt genoemd.

 10. Henk van Kuijk

  Monique, “het leed dat sommige donkere kinderen hier aangedaan wordt”: ik heb met Sinterklaas op diverse scholen opgetreden, met vele donkere kinderen. Die nooit werden lastiggevallen maar uitbundig meevierden en meezongen. Pesters zijn er altijd, die moet je stevig aanpakken. En jij kan geen enkel woord in de historische documenten vinden die wijzen op de intentie om slaven te karikaturiseren. Je bent huidgefixeerd, malade imaginaire. Dus jij pleegt ook smaad, voortdurend, en breekt het feest af.

  1. e

   Het probleem, wordt de kinderen aangepraat. Kinderen , die nog nooit van slaven hebben gehoord. Men zou dit ook , ophitsen van donkere kinderen tegen blanken kunnen noemen. Het inprenten van Rascisme. bij kinderen.

  2. Monique_K

   Henk, ken je het gezegde ‘de weg naar de hel is geplaveid met goede intenties’? Leuk dat zo’n black face karikatuur, bedacht op het moment dat slavernij nog bestond in Nederland, en op het moment dat theatergroepen uit de VS met black face acteurs Europa aandeden, hier in Nederland niet terug te vinden is in historische documenten onder de noemer ‘toen hebben we er maar zo’n zwarte karikatuur van gemaakt’. Denk je nou echt dat iemand toen aan een slaaf heeft gevraagd wat hij ervan vond om op zo’n manier neer gezet te worden? Dat werd toen niet gevraagd, en dat wordt nu niet gevraagd, en als ze het je ongevraagd vertellen worden hun gevoelens weggewuifd als niet ter zake doende door een blanke meerderheid.
   Leuk trouwens, je herhaalde verwijzingen dat een rechter heeft bepaald dat ZP niet racistisch is. Heeft diezelfde rechter niet ook bepaald dat ZP wel kwetsend is, een inbreuk op artikel 8 van de rechten van de mens?
   Er is niets mis met een Piet die onder het roet zit van de schoorsteen waar die doorheen is gegaan, voorstanders van ZP die erop blijven bestaan dat hij perse zwart moet zijn, liefst met kroeshaar, dikke roden lippen en creolen, breken het feest net zo hard af als de tegenstanders. Een Piet onder het roet zou zelfs dichter bij de oorspronkelijke eeuwenlange traditie staan dan zo’n black face nep neger die rond 1850 bedacht werd!

   1. Henk van Kuijk

    Monique, die rechter sprak dat laatste niet uit. Je liegt. Ik volg alles op dit vlak. Je bent niet gevoelig voor welk argument of welke informatie dan ook. Je behoort tot dat kleine, agressieve, intolerante groepje dat theater niet kan onderscheiden van politiek, en dingen uit de duim zuigt, blackface-link, slavernij-link, slechte intenties. Graaf je lekker in, blijf beledigen, ik blijf mijn muziekleerlingen lekker Sint- en Zwartepietliedjes onderwijzen. Met gekleurde vrienden.

     1. Henk van Kuijk

      Nou Monique, dan krijg je een mooie tijd en je zin: dan is het feest racisme en krijgt die Grauwe Eeuw zijn zin, verbod van de intocht. Overigens, ik shop niet: die uitspraak van geen racisme is er. En is jurisprudentie. Maar beledig lekker verder. Geen benul van theater, net als die ene rechter en van der Laan. En Amsterdam dat het beter weet. Ze krijgen in ieder geval de Sinterklaas die ze verdienen: jarenlang je zakken vullen als Zwartepiet, heer van Muiswinkel.

     2. Monique_K

      Wth hebben de aandacht zoekende blanke mafketels van de Grauwe Eeuw of hoe ze zich nu weer noemen ermee te maken? Het gaat om KOZP, een groep van overwegend zwarte mensen en hun gevoel, dat in mijn ogen terecht is. Een blanke die verteld over hoe leuk en lief en gezellig het allemaal is, is net een slager die zijn eigen vlees keurt. Ik begrijp hoe jij het voelt, maar kan jij ook begrijpen hoe hun het voelen?
      Zo heb ik vanwege mijn joodse uiterlijk aka joekel van een neus in de loop van mijn leven aardig wat kwetsende opmerkingen te horen gekregen van die zogenoemde tolerante blanke Nederlanders, en als ik hen erop aan sprak bleek keer op keer dat ze nog niet eens doorhadden hoe kwetsend hun opmerkingen waren, ingeburgerde discriminatie die je nog niet eens opmerkt tenzij iemand je erop attent maakt.

     3. GT

      Monique_K Het is winkelen in onze Nederlandse taal en niet shoppen.
      Als je dan zoveel van het Engels houdt, emigreer dan naar een Engelstalig land.
      Of ben je van mening dat het “cool” is om veelvuldig gebruik te maken van Engelstalige woorden in je conversatie?

      GT

 11. Henk S

  Goede brief van de burgemeester, iedereen heeft een stem en mag gehoord worden, dat is democratie.
  Ik persoonlijk ben het met beide kampen niet eens, zwarte piet is wat mij betreft geen racisme en ik zie ook geen complot van een groep(allochtone) mensen die onze cultuur wil afpakken, dit is overigens schier onmogelijk en belachelijk, een cultuur zal ten alle tijden veranderen en zich aanpassen( gelukkig maar, anders zouden we nu nog mensen stenigen) dus hou ik mij er lekker buiten.
  Fijne feestdagen allemaal en voor de ruziezoekers, doe wat je niet laten kan, probeer dit aub zonder geweld maar laat mij en anderen die dit wensen er buiten en in vrede bestaan, het leven is wat mij betreft te kort voor deze onzin.

 12. Theo

  Monique K, is dat u echte naam? Of heeft u ook u naam verandert, zoals u grote leider eigenlijk Yasser Feras heet. Ook 2 paspoorten enz.
  Dan bergrijp ik het wel waarom u zo reageert

  1. George Vinken

   Bergrijp? Ach ach….
   Al met al, ik ga kijken hoe RB een anti piet per ongeluk ter water duwt. U weet wel…hij die de beste opvoeding vindt voor kinderen om hun een oorlog in te sturen, hij de doordrammer van dit forum.
   Onze helderse “bruinhemd” ik wil wel eens weten uit welk hout hij gesneden is.
   Ik ga goed opletten bij de inkomst van de Sint.

 13. Anton Hagen.

  Een stukje uit de Telegraaf van 35 minuten geleden:Citaat:AMSTERDAM – De landelijke intocht van Sinterklaas in Zaanstad gaat volgende week zaterdag niet door, als het aan de Majority Perspective ligt. De onbekende groepering heeft een kort geding aangespannen tegen de organisatie van het evenement. De zaak dient dinsdag voor de rechtbank in Haarlem:.Einde citaat.
  Zelf op deze manier proberen die anti Zwarte Piet a socialen hun zogenaamde recht te halen.
  En wie draait op voor de kosten van dit kort geding?
  Snap niet dat een rechtbank hier nog intrapt!!!!!!

  1. Judge X

   Het staat iedereen vrij om recht te zoeken bij de rechtbank middels een kort geding en meestal draait de verliezende partij op voor de kosten.
   De uitspraak zal mij benieuwen; misschien kan Henk van Kuijk – de theater wetenschapper onder ons – hier z’n diensten aanbieden. 🙂

 14. e

  Majority Perspective, huist in een kraakpand in Utrecht. Dit alleen al, zegt genoeg over de personen die deze rechtzaak hebben aangespannen.

  1. Bodelo

   Majority Perspective is een stichting die zich presenteert als ’al jaren bestaande samenwerkingsverband van mensen die zich inzetten tegen systematische onderdrukkingen’. In werkelijkheid is de stichting een week geleden opgericht, met als bestuurders Michael van Zeijl en mede-actievoerders Rogier Meijerink en Christa Soeters, beiden bekend van #geen4meivoormij. Van Zeijl werd in september veroordeeld voor het opruien tot het vermoorden van Sinterklaas, in de aanloop naar de landelijke intocht vorig jaar. Dat weerhield hem er niet van een montagefoto te publiceren met Sinterklaas op de plek van de vermoorde president Kennedy.

 15. Roel Prins

  Slavernij bestaat al eeuwen en eeuwen. Iedere kleur mens placht daar aan mee te doen. Waar niemand over spreekt is dat de zwarte Afrikaanse slaaf door Zwarte Afrikane gevangen was genomen en als slaaf verkocht aan de Arabische handelaren die deze slaaf in een haven plaats verkocht aan de blanke handelaar. Uiteindelijk is het de blanke man die aan dit soort slavernij een einde heeft gemaakt, In het bijzonder was het de Royal Navy die daarbij stevig en met succes ingreep. Zij die nu in NL tegen zwarte piet ageren zijn zeer wel mogelijk afstammelingen van zwarte slavenhandelaren. Dat zwart Afrika bitter weinig heeft opgestoken van al het goede dat de koloniale tijd hen ook bood, moge duidelijk zijn. Dat al die miljarden ontwikkelingshulp die in Afrika zijn gepompt bitter weinig resultaat hebben gehad eveneens. Dat slavernij in deze wereld nog steeds bestaat, denk aan het midden oosten bvb, is ook een gegeven. Dat zij die tegen zwarte piet ageren er bitter weinig aan doen om van hun eigen leven iets te maken eveneens. Tenslotte kan men niet verantwoordelijk zijn voor iets dat voorvaderen deden. Getuigt ook niet van intelligentie en ntwikkeling, Mocht dat wel zo zijn dan kan ik nog wel een paar schuldige volkssrammen opvoeren.

 16. Anton Hagen

  Ongetwijfeld heeft allen de uitspraak wel gelezen of gehoord van de rechtbank in Leeuwarden betreffende de Friese blokkeerfriezen.
  En dit is de reactie van die a asocialen.Kick Out Zwarte Piet is blij met het oordeel van de rechtbank. ,,De rechtspraak geeft hiermee een signaal af dat burgers niet voor eigen rechter mogen spelen in een rechtsstaat”, aldus KOZP vrijdag in een reactie.=een Citaat uit de Telegraaf.
  Dit heet dus ook ,,democratie” HELAAS!

 17. Jelle Wieling

  Ook van democratie kan je misbruik maken, zoals op grond van verkeerde aannames een kinderfeest verpesten.

 18. e

  Inplaats , van alleen Zwartepiet verbieden, willen deze idioten de gehele intocht door de rechter laten verbieden.

 19. Henny

  Natuurlijk is het een recht om te demonstreren maar wij hebben ook recht om voor ONZE ZWARTE PIET op te komen en als hun dat niet bevalt dan sodemieteren ze maar voor een paar dagen naar een hutje op de hei dan is iedereen blij…..en dat rijmt ook nog. Elk jaar dat gezeur en gezeik. De GROOTSTE RACISTEN zijn ze zelf !!!

 20. Judge X

  Oké, de snelweg blokkeren mag niet zoals we al wisten.
  Het lijkt mij dus de opdracht voor burgemeester Schuiling, om de demonstranten buiten zicht en gehoorafstand van de intocht en het kinderfeest te houden, om te voorkomen dat in Den Helder de ‘pleuris’ uit breekt. 😉

  1. Monique_K

   Beste Henk, denk je nou echt dat op een overwegend zwarte school op de Antillen de kinderen rond Sinterklaastijd gepest zullen worden vanwege hun huidskleur? Hier in overwegend blank Nederland gebeurt het wel, en blijkbaar vaak genoeg om ertegen in actie te komen. Dat jij dat nooit mee hebt gemaakt, een van jouw telkens terugkerende argumenten, betekent niet dat het niet gebeurt!

   1. Henk van Kuijk

    Hou toch op over dat pesten. Dat is van alle tijden, is machtsuitoefening. In zo’n geval pak je de pester stevig aan, legt uit wat theater en fantasie is, en klaar. Toevallig heb ik een heel grote onderwijservaring op dat vlak. Ik treed verder wel eens op bij discussies over pesten. Jullie polariserende houding werkt het pesten juist in de hand, zet mensen tegen elkaar op: nu detectiepoortjes en 600 agenten…. droevig.

    1. Hans

     henkie henkie, nu je in bijna iedere tweet laat weten dat je theaterwetenschapper bent, verklaart meteen je vertekend beeld over alles wat niet met theater te maken heeft. Jij leeft gewoon in je eigen klucht en denkt zelf dat je de hoofdpersoon bent.

     1. Henk van Kuijk

      Hansie hansie, voor jou heb ik wel een klein rolletje in mijn klucht, als Theaterwetenbabbelaar. Een rol hoor, niet jouw echte leven. Wel geschminkt, mag dat?

   2. RB

    Moniek over uw tweede zin, sinds de linkse kliek, incluis uzelf, zich met het pesten is gaan bemoeien is het nog nooit zo’n groot probleem geweest, nu moet er bij de sinterklaas intocht beveiliging staan, zoals Henk al meld 600 agenten en poortjes, springen jongeren voor de trein en nog meer van dit soort droevige berichten, vroeger (voordat links zich ermee ging bemoeien) gebeurde dit niet, ziet u nu waar u mede verantwoordelijk voor bent?

    1. Monique_K

     @ Henk, ja dat helpt ook altijd zo goed, de pester aanpakken. Leuk als je het ieder jaar weer ziet aankomen ook, en je staat machteloos, nog machtelozer dan de juf of meester die alleen kan reageren op wat ze zelf zien of te horen krijgen. Iedere ouder met een beetje verstand en empathie weet hoeveel moed er nodig is om met zo’n klacht naar de meester/juf te stappen, want je weet van te voren dat het buiten het zicht van de leerkracht eerder slechter wordt dan beter. En daar veranderen al die leuke toneelstukjes over pesten, hoe goed bedoeld ook, weinig aan.

     @ RB, vroeger gebeurde dat niet? Hoe komt u aan dat idee? Vroeger stond niet iedere natte scheet op het internet want dat bestond nog niet. Dat betekent niet dat het niet gebeurde, dat betekent dat u in de roze bubbel van ‘vroeger was alles beter’ leeft. Misschien zou een bezoek aan het CBS u wat wijzer kunnen maken?
     Overigens was er wel een opvallende toename zelfdodingen onder jongeren tot 20 jaar in 2017, maar dat zal weinig te maken hebben met bemoeienissen van een ‘linkse kliek’, die bemoeien zich namelijk al langer, dat zal meer te maken hebben met de combinatie van bezuinigingen op de gezondheidszorg en het overhevelen van deze taken naar de gemeenten die hun zaken niet goed orde hebben.

     En ja, ik vind het heel jammer dat er toegangspoortjes nodig zijn en al die agenten. En dat allemaal omdat het zwart van een schorsteen niet voldoende is voor de mensen die zich niets aantrekken van de gevoelens van gekwetste donkere kinderen en hun ouders, het moet en zal een echte nepneger zijn. Ondertussen zit iedereen, blank en zwart, met zijn hielen diep in het zand, te verkondigen dat die het alleen maar doet voor de kinderen en hun feestje, en zijn er 600 agenten nodig om de volwassen uit elkaar te houden.

     1. Henk van Kuijk

      Pesten kan je heel goed onder controle krijgen, ik houd er wel eens een lezing over, met lied. En er is geen reden om gekwetst te zijn, als je zelf de boel verdraait, dan doe je het zelf. Geef dan niet een ander de schuld. Ik zie dat je de Helderse intocht flink op de korrel neemt, ook door te verdraaien.

     2. RB

      nee mevrouw Klaver, vroeger was dit stukken minder, hoe u het ook wendt of keert hier praat u zich niet onder uit met de linkse praatjes

     3. RB

      oh en mevrouw Klaver, ook u vind het jammer dat er poortjes en en zijn er 600 agenten nodig om de volwassen uit elkaar te houden. dit had niet nodig geweest als de linkse kliek zich niet met dit kinderfeestje had bemoeid, dan was het gewoon rustig gebleven en hadden de kindertjes ongestoord mogen genieten van hun sint en hun Piet, en dit gaat overal zo, zodra links met de vingers ergens aan zit gaat het helemaal naar de klote, blijf af!!!!

   3. GT

    Monique_K. Ik begin een ontzettende hekel te krijgen aan mensen zoals jij er een bent.
    Blank Nederland heeft helemaal niet de intentie om met het Sinterklaasfeest discriminerend te zijn tegen wie dan ook.
    Figuren zoals jij er een bent, zullen niet rusten voordat wij al onze tradities kwijt zijn.

    GT

    1. Monique_K

     Weer zo’n combinatie van ad hominem met reductio ad absurdum.
     En wat betreft de intenties, als je merkt dat je goede bedoelingen verkeerd uitpakken omdat je het verkeerd hebt ingeschat blijf je stoer doorgaan met doen wat je deed? Met zo’n mentaliteit zouden we nog in het stenen tijdperk zitten!

 21. simon

  het zijn vast jehova getuigen die protesteren die mogen geen feest vieren zelfs hun verjaardag vieren ze niet en niet naar de dokter zelfs hun kinderen mogen niet naar feesten weg met die lui die alles willen verpesten

 22. Henk S

  Als ik het objectief bekijk, geloven de anti- demonstranten in een vredig protest en willen de pro er een soort van fascistisch en dus eng (warm) onthaal van maken.
  Er is in het grootste gedeelte van Nederland nog maar 9% wat st Maarten viert, niemand die hier naar taalt en niemand die hier een ander de schuld van geeft.
  Hopelijk valt het kwartje en zal deze groep mensen inzien dat de hele zwarte pieten discussie aangezwengeld wordt door sensatie en polarisatie (ellende) stimulerende media ( het onderbuik gevoel), vaak met vergelijkingen die nergens op slaan of zelfs gewoon leugens.
  Het lijkt mij dat het een ieder vrij staat zowel st Klaas als st Maarten wel of niet te vieren in dit land en dat niemand de macht heeft dit voor een ander te bederven.
  Feit is dat er nu een kort geding loopt tegen bepaalde intochten.
  Dit is naar mijn mening voornamelijk te danken aan mensen die met geweld en dus polarisatie dreigen op dit kinderfeest, dit zijn juist de mensen die claimen dat de tegenpartij het wil bederven.
  Alstublieft laat een ander denken, geloven, uiten en vieren wat hij wil, daar hebben onze voorouders voor gevochten tegen juist het fascisme wat zich hier maar ook elders helaas aan het uiten is en waar ik mij als autochtoon zwaar voor schaam.
  Er is geen wij of zij, alleen ons en we zitten nu eenmaal( tijdelijk) met z’n allen op deze aardbol, dus gun elkaar het leven.

   1. e

    Beter dat, dan radicaliseren zoals jij . En je bent nog zo’n l.. , dat je dat zelf toe geeft.

 23. e

  Wat zeuren jullie nou . Sint is in deze tijd de grootste werkgever en die willen ze verbieden ?

 24. lezer

  Helderse bewoners gaan massaal tegengas geven aan de komst van mensen die zwarte piet willen veranderen.. Eén enkele verandering, nl het negroide uiterlijk veranderen in een roetpiet brengt hen het schuim op de mond, met bedreigingen waar de honden geen worst van lusten.. Had Maarten van Rossum dan toch een beetje gelijk over dit stadje (de bewoners)? Mhwahh de waarheid zal in het midden liggen. Er is slechts een klein beetje goede wil voor nodig om mensen hun klachten te respecteren. Of gaat de volgende generatie dat pas doen? Wat als uw dokter uw klacht zo behandeld?? Btw, mensen mogen gewoon negertje blijven spelen in huiselijke kring, het gaat om het uitbeelden van negatieve stereotypering van zwarte piet in openbare gelegenheden. http://www.youtube.com/watch?v=cABVKIPk_u0

  1. RB

   laten we rond een kampvuur zitten en Kumbaya My Lord zingen dan komt het allemaal goed met de wereld….

   1. lezer

    En jij wilt met ‘ratten’ rond een kampvuur zitten? Denk niet dat iemand bij jou daar wil zitten!

 25. GT

  Monique_K We passen al zo veel aan voor onze “gasten”. De tradities waar jij niets meer om geeft en het liefst bij de vuilnis wil zetten, zijn voor veel mensen nog een traditie die ze niet graag kwijt willen.
  Traditie aanpassen? Deze figuren hebben er voor gekozen om naar Nederland te komen en daar hoort ook bij het accepteren van onze cultuur en tradities.
  Doe je dat niet, dan heb je hier niets te zoeken.
  Dan krijgen we linkse knuffeltantes zoals jij er een bent, die zeggen dat we onze traditie moeten aanpassen voor emigranten.
  Werkelijk, zo zout heb ik het nog niet gegeten.

  GT

 26. JB

  Er was eens een klein groepje vrouwen, ik geloof in de jaren 60/70 die opkwamen voor de rechten van de vrouw. Hier waren velen het ook niet mee eens en gelukkig hebben die het gelijk ook niet aan hun zijde gekregen. De wereld verandert, tradities veranderen en kunnen verdwijnen. De samenleving doet elkaar dit aan en men is niet meer bereid in het zoeken naar oplossingen. Het eigen gelijk staat voorop ! Velen zijn boos en angstig, er wordt extreem links als rechts gereageerd. In DH is dit heel kenmerkend, gesprekken gaan over goed en fout, mooi en lelijk, voor of tegen, de dialoog wordt niet meer aan gegaan en men gaat steeds harder schreeuwen (beledigen) om het gelijk en dit maar blijven herhalen. Ik vind het zorgelijk !!

  1. RB

   wat ik zorgelijk vind is dat de minderheden met de grootste muil alles voor elkaar krijgen hier dankzij de slappe linkse knuffel houding

  2. RB

   en over die vrouwen in de jaren 60 – 70 dáár hebben we nu de ontspoorde jeugd aan te danken, allemaal opgevoed in de ballenbak van het KDV….. het linkse gedreutel maakt alles stuk direct of indirect

    1. RB

     Jesse Braver, als dit uw beste tegenargument is dan moet u het zelfs beamen… nee hoor als ik zou “schreeuwen” zou ik wel hoofdletters gebruiken….

Reageren is niet meer mogelijk.