Den Helder Suns niet opgewassen tegen landskampioen

0

Den Helder – De Den Helder Suns hebben zaterdagavond niet voor een verrassing kunnen zorgen in de Dutch Basketball League. In een goedgevulde sporthal Sportlaan kwam landskampioen Groningen op bezoek die een plichtmatige overwinning kwam ophalen. Met 73-91 konden de Groningers hun terugreis, zoals verwacht, met winst aanvaarden.

Groningen zonder Thomas Koenis, die met last van zijn knie uit voorzorg aan de kant bleef. Evenals Shane Hammink, deed wel mee warming-up, maar hield uiteindelijk het trainingspak aan. De eerste score is van Groninger Sean Cunningham. Yarick Brussen opent namens de Suns. Na drie minuten hebben de Suns tegen de verwachting in een 8-5 voorsprong. Twee drietjes van Groningse kant maakt hier snel een einde aan 8-11. Via 11-11 en 13-17, krijgen de Suns genoeg kansen om bij te blijven, echter de bal weet het netje niet te vinden. Dyon Halman zet met twee vrij worpen de Suns op twee punten: 15-17. Halman scoort zes punten op rij, hier blijft het wat Halman betreft ook bij deze avond. Het einde van het eerste kwart wordt bereikt als Teddy Gibson 21-24 noteert.

De start van het tweede kwart is voor de bezoekers uit Groningen. Ze zetten de Suns op tien punten: 21-31. Gibson duwt opzettelijk Alex Laurent over de zijlijn en wordt bestraft met een onsportieve fout. Heel even overleggen de leidsmannen of er een zwaarder sanctie ten deel gelegd dient te worden, echter het blijft bij een onsportieve fout. Laurent mag namens de Suns met een vrije worp de score, na bijna drie minuten, voor de Suns openen in de tweede tien minuten. Steve Harris brengt met een driepunter de Suns weer op tien punten: 25-35. Via 33-43 eindigen de eerste twintig minuten door een score van Laurent, bij 35-45.

Schotpercentage
De Helderse Amerikaan Steve Harris is degene die in de beginfase van de laatste tien minuten voor de punten voor de Suns zorgt. Met een driepunter van Levone Holland weten de Suns op vijf punten te komen: 42-47. Toch is het verschil halverwege alweer tien punten. Veelal te wijten aan het lage schotpercentage van de Helderse basketballers. Enkele minuten later loopt de Groningse afstand op tot vijftien punten, daar de Suns nog steeds niet met scherp schieten; 47-61. De marge is nog groter bij het einde van kwart drie: 53-74. Kwart vier is een formaliteit en via 64-87, 68-91 eindigde de wedstrijd in een vooraf ingecalculeerde nederlaag met 73-91 tegen de huidige kampioen van Nederland.

Topscorers:
SUNS: Levone Holland 21, Boyd van der Vuurst de Vries 13, Steve Harris 11
Groningen: Joseph Well 16, Jordan Callahan 13, Arvin Slagter 12

Foto’s: DHFOTO.