DHA-A leader
DHA-A leader

Doek valt voor buurtvereniging De Overzet

Den Helder – Nog twee weken en dan valt definitief het doek voor buurtvereniging De Overzet in de Vogelwijk. Het Buurtcollectief besluit tot opheffing, nu meerdere pogingen de vereniging nieuw leven in te blazen op niets zijn uitgelopen.

Maandagavond vond een buitengewone ledenvergadering plaats in het drie jaar geleden vernieuwde gebouw. Van de 36 leden kwamen er zo’n twaalf opdagen, te weinig voor een besluit tot opheffing. De statuten schrijven voor dat voor een dergelijk besluit een tweederde meerderheid van het aantal leden aanwezig moet zijn. Over twee weken volgt een nieuwe vergadering en dan is de helft van het aantal aanwezigen voldoende om te beslissen. “Heel erg zonde, maar op dit moment de enige optie”, zeggen Peter Wijnants en Nico Bais, respectievelijk directeur en voorzitter van het Buurtcollectief.

Sinds de nieuwbouw is geprobeerd de vereniging weer levensvatbaar te maken, maar helaas. Het huidige bestuur zit er een jaar en heeft aangegeven te stoppen. De paar activiteiten die er nog plaatsvinden trekken te weinig buurtbewoners en van alleen wat kinderactiviteiten en koffiedrinkende ouderen zijn de jaarlijkse kosten niet op te brengen. Het beeld dat de buurthuizen voor dit soort zaken subsidie van de gemeente ontvangen is onjuist. “Het bestuur heeft haar stinkende best gedaan er weer wat van te maken, maar het is niet gelukt”, zegt Bais. “Over twee weken is het over en uit en daarna gaan we op het gemak bekijken wat er in de toekomst mogelijk is.”

Sociale functie
Het Buurtcollectief heeft met de buurthuizen vooral ingezet op de sociale functie, dus daar moeten de klanten en activiteiten worden gevonden. “Een goed zakelijk plan is nodig, mensen die de kar trekken die ook een goed beeld van de buurt hebben en er tijd in willen en kunnen steken. Er is een enquête gehouden, er zijn oproepen gedaan voor nieuwe bestuursleden en vrijwilligers, maar er zijn geen mensen gevonden die echt hun nek uit willen steken. Na een artikel in de krant over de ernst van de situatie was de respons nul. De buurt heeft het af laten weten”, concludeert Wijnants.

De leden van de vereniging kregen onlangs wel een brief van drie heren die graag het nieuwe bestuur willen vormen, te weten Damian en Michael Dekker en William Stout. Ze riepen de leden op massaal naar de ledenvergadering te komen en tegen opheffing te stemmen. “Met uw stem kunnen wij het buurthuis voor de buurt voortzetten met nieuwe en bestaande activiteiten. Wij hebben vele plannen en ideeën om de Overzet weer tot een gezond en bloeiend buurthuis te maken”, luidde de oproep. “De respons was gering, zo bleek maandagavond, en bovendien was hun initiatief te laat, de beslissing is gevallen”, zeggen Bais en Wijnants. De drie mochten zelf overigens niet naar binnen, want geen lid.

Speeltuin blijft open
Geruchten dat de speeltuin op slot gaat wijzen de heren direct naar het land der fabelen. “Die is eigendom van de gemeente en er zijn gelukkig wat buurtbewoners die hem elke dag openen en sluiten”, licht Wijnants toe. En het gebouw zelf zal ook niet worden gesloopt. Wat er dan wel met het pand gaat gebeuren? “Alle opties zijn open, van een doorstart met een nieuwe buurtvereniging tot verhuur aan een andere organisatie.”

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Woonachtig in Den Helder / Julianadorp sinds 1973, sinds 2008 hoofdredacteur van Den Helder Actueel.

Lees ook:

7 reacties

 1. RB

  en niemand in het RABO kantoor / Bijlweg maakt het ook maar een zier uit, zolang ze maar lekker iedere maand hun gage binnen krijgen is er binnen de gemeente geen vuiltje aan de lucht….. ik zeg totaal reorganiseren die incompetente kliek

 2. Harmanus J Johansen

  Waarom worď het bugerinnitiatief niet met open armen ontvangen? Het zijn capabele mensen energiek en vol met idee”n daar moet toch een mouw aan te passen zijn. Of geeft men liever de pijp aan Koen om een andere reden?

 3. Marinus Vermooten

  Inderdaad een treurige ontwikkeling van een buurtverenging met een rijke historie, Het waren/zijn altijd weer een handjevol dezelfde gemeenteraads– en commissieleden die zich op wijkbijeenkomsten vertonen en zich met betrekking tot de recente ontwikkelingen laten informeren. De volksvertegenwoordigers die het als regelmaat laten afweten gebruiken dikwijls als argument …… druk druk druk…..Maar als dit werkelijk zo is waarom stel je dan kandidaat om mede het gemeentelijk beleid te bepalen of minstens zich op de hoogte te stellen wat in bepaalde buurten van onze gemeente leeft. .

  1. Damian Dekker

   Marinus, indien je dit in de commissie op de agenda wilt zetten mag je mij altijd een mailtje sturen of bellen, ik ben meer dan bereid om alles door te sturen of indien mogelijk gebruik te maken van het burgerspreekrecht.
   Je kunt me altijd mailen op damian1997dj@live.nl

 4. Marinus Vermooten

  Ben als commissielid 24 uur per dag bereid een gesprek aan te gaan maar de bezuinigingsgolf die er tijdens de begroting is vastgesteld zal het er voor veel organisaties allerminst gemakkelijker op maken, afgezien van de politieke desinteresse van veel volksvertegenwoordigers voor het bezoeken van wijkavonden.Dat is vermoedelijk ook de oorzaak dat een overgroot deel van de Helderse samenleving nauwelijks kennis heeft wie in de raad en commissies zitten.

  1. RB

   de desinteresse blijkt niet alleen op de wijkavonden, desinteresse is het levensmotto van de Gemeente (raad) geworden

   1. e

    Nu niet om het èèn of ander , Maar is RB zelf weleens op een wijkavond/vergadering geweest ? En zo ja waar en wanneer ?

Reageren is niet meer mogelijk.