Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald

0

Den Helder – De schrijfster J.K. Rowling nam na het afronden van haar boekenserie afscheid van Harry Potter, maar kon de magische wereld toch niet achter haar laten. Dus verscheen er een spin-off en in november 2016 ging “Fantastic Beasts and Where To Find Them” in première. Een budget van 180 miljoen dollar bleek een goede investering, want de film bracht 840 miljoen dollar op. We zijn twee jaar verder en Eddie Redmayne kroop weer in de huid van Newt Scamander onder regie van David Yates.

New York, 1927. Het Ministerie van Toverkunst huisvest een bijzondere gevangene, de levensgevaarlijke Gellert Grindelwald (Depp). Een duister persoon die vanuit zijn cel de bewakers weet te beïnvloeden; om hem het spreken te ontnemen heeft men zijn tong verwijderd! Het tijdstip voor zijn uitlevering naar Europa is gekomen en een stevig beveiligde vliegende koets wordt bij die klus ingezet. Er is echter nog geen vlieguur voorbij of Grindelwald weet te ontkomen.

Een paar maanden later verschijnt Newt Scamander (Redmayne) in Londen voor de Commissie die kan besluiten over zijn reisvrijheid. Die is ingeperkt, omdat men vindt dat door zijn toedoen New York als een puinhoop werd achtergelaten. De commissie komt met het voorstel dat Newt voor hun aan het werk gaat, maar daar trapt hij niet in. Zijn oude leraar Albus Perkamentus (Law) zoekt hem echter ook op en uiteindelijk vertrekt Newt samen met Jacob Kowalski (Fogler) naar Parijs.

Parijs
In Parijs heeft Grindelwald z’n tong weer terug gevonden en is met zijn slechtigheid aan de slag gegaan. Newt is op zoek naar hem, net als Tina Goldstein (Waterston) en de mannen van de Commissie, waaronder Theseus Scamander (Turner), de broer van Newt. En als we dan toch aan het zoeken zijn geslagen, kan de zoektocht van Koenraad Barbot (Miller) er ook nog wel bij. Vele lijnen staan uit in de film, die uiteindelijk leiden naar één grote finale met heel veel vuurwerk!

Eddie Redmayne zet zijn persoonlijkheid net als in het eerste deel neer als een afstandelijke, schuchtere man; hij kijkt vaak weg van de camera tot Tina ter sprake komt, dat is wel een dingetje! Johnny Depp is net een kameleon, elke rol weer een andere look, en ziet er intrigerend uit met een afwijkend oog en een overdosis waterstofperoxide in zijn haarlokken. Verder is de rol van Zoë Kravitz groter geworden en is Jude Law de jonge versie van Perkamentus. Die hoefde zich niet erg in te lezen in zijn karakter, want hij meldde jarenlang Harry Potter te hebben voorgelezen aan zijn vijf kinderen!

Blijf bij de les!
Het is een beetje druk met al die verhaallijnen en personages in de film, dus het is zaak goed bij de les te blijven. Het is echter niet een grote ramp als je de draad even kwijt raakt, want de hele entourage, zoals de film eruit ziet en wat er langs komt, is tovenaarswerk. Prachtige decors van Londen en Parijs en de meest mooie fantasiefiguren zijn daarin geplaatst. En niet te vergeten Newt’s groene wandelende tak en de schattige delfstoffers; vertederend zijn de baby delfstoffers als ze ontsnapt zijn en totaal los geslagen de champagne ontkurken. Ze zijn werkelijk een mirakel in een film die de magie weer tot leven wekt.

Regie: David Yates
Met: Eddie Redmayne, Johnny Depp, Katherine Waterston, Dan Fogler, Zoë Kravitz, Jude Law, Ezra Miller, Callum Turner
Kijkwijzer: 9 jaar