Geen curatele voor Den Helder

6

Den Helder – De schrik zat er bij sommige raadsleden al goed in, maar voor paniek is voorlopig geen reden. Den Helder wordt niet onder curatele van de provincie gesteld. De gemeente krijgt voorlopig nog zelf de kans om de begroting op orde te krijgen.

In het DHA/LOS-radioprogramma “De Week op Zaterdag” lieten raadsleden Jan Klopstra (VVD), Harrie van Dongen (Stadspartij) en Marije Boessenkool (GroenLinks) zich ontvallen dat ze de dag na het vaststellen van de begroting een brief van de provincie ontvingen. Alle raadsleden werden ontboden op het provinciehuis in Haarlem, voor een gesprek. Zo’n uitnodiging krijgen ze niet elke week en de gemeente is al een paar keer gewaarschuwd om te zorgen voor een sluitende meerjarenbegroting, dus heel voorzichtig was 1 en 1 toch al 2. Maar het valt mee, meldt provinciaal woordvoerder Imre de Roo aan het Noordhollands Dagblad.

Vooral Klopstra zag de bui al hangen, de kans op een onder curatele stelling leek hem nadrukkelijk aanwezig. Maar zover is het dus nog niet. De Roo meldt dat er donderdag weliswaar “een belangrijk gesprek met vertegenwoordigers van de raad” wordt gevoerd, maar meer dan een aansporing om de begroting snel op orde te krijgen wordt het niet. “Het is vervolgens aan hen om actie te ondernemen.”

6 REACTIES

 1. Schapen zijn altijd gerustgesteld als ze vanuit Haarlem weer terug naar hun eigen kooi worden gedreven.

 2. Paniekvoetbal binnen de provincie. De burger is massaal voor een onder curatelestelling.
  En dat kan niet met een vertrekkende Commissaris van de Koning…..
  De provincie kan ons veel wijs proberen te maken, maar de gemeenteraad gaat het echt niet lukken om een sluitende begroting te maken. Dit zooitje ongeregeld heeft zelf een niet besluitende begroting aangenomen, en ze hebben ook het college niet aangepakt om met sluitende begroting te komen.
  Als je bij de provincie ontboden wordt (bevel om te komen), is dat niet vrijwillig. Je kunt een ontbieding wel negeren, maar dan moet je daarna zelf op de blaren zitten. Het is dus niet even lekker gezellig op de koffiegesprek bij de provincie met de beentjes op tafel.
  Hoe minder raadsfracties er komen, hoe groter de kans dat de provincie alsnog een onder curatele gaat voorbereiden. Als ze wel allemaal komen, dan moeten ze een geloofwaardig verhaal hebben, waaruit een sluitende begroting kan ontstaan. En de geloofwaardigheid is al jarenlang ver te zoeken…

  • Wat een wazig verhaal heb je… hoezo is de burger massaal voor? Hoe kom je tot die conclusie? Verder impliceer je dat niet iedereen is gekomen en dat ze geen geloofwaardig verhaal hebben… blijkbaar doen ze het goed genoeg, ze zijn niet onder curatele geplaatst.

 3. Weet u allen wat het resultaat zal zijn van dit op het matje roepen?
  Dat er nog meer bezuinigd gaat worden op die zaken welke het leven van de ,,gewone man/vrouw” die het nu nog een beetje ,,leuk” hebben.
  Het hele sociale gebeuren in Den Helder zal de klappen krijgen,zonder dat er maar 1 wethouder of raadslid opstapt uit schaamte wat ze de minder draagkrachtigen gaan aandoen volgend jaar.
  En de vrienden van het college kunnen vrolijk doorgaan met waar ze mee bezig zijn,n.l hun zakken nog meer vullen.

 4. ‘Read my lips…’

  Het gaat gebeuren. Niet nu, maar dan. Over een jaar. Of over twee jaar. Cijfers moeten nog een beetje shiften, de lobby verschuiven naar andere koppen (pars pro toto).

  We spreken elkaar als ik een broodje gelijk met slagroom krijg!

Comments are closed.