Geen nieuw strandonderzoek naar explosieven

17

Den Helder – Ondanks de kritiek op het onderzoek van Ed Mallekoote, komt er geen nieuw onderzoek naar mogelijk onder het zand verborgen explosieven op de stranden van Den Helder. Dat laat de gemeente weten in reactie op het verzoek van Den Helder Actueel te reageren op de beweringen van Mallekoote.

Op 31 oktober liet de gemeente weten dat er geen gevaar meer is op de stranden. Onderzoek had uitgewezen dat het explosievenvrij is. Mallekoote reageerde en stelde onder meer dat het onderzoeksbureau verkeerde informatie had gehad en bovendien apparatuur had gebruikt die niet geheel geschikt was voor de opdracht. Voor de gemeente allemaal geen reden om nog eens naar de uitgevoerde werkzaamheden te kijken.

“De gemeente Den Helder heeft een in NGE gecertificeerd bedrijf REASeuro ingezet. Het onderzoek en de uitvoering van de werkzaamheden zijn zorgvuldig uitgevoerd. Helaas heeft de heer Mallekoote daar, ondanks dat hij nauw betrokken is geweest bij het project, een andere beleving bij. Dat betreuren wij. Voor ons is dit echter geen aanleiding om het afgesloten onderzoek te heropenen”, zo laat de gemeente weten.

Geen NGE
“De conclusie uit het afgeronde onderzoek naar de NGE’s op het strand van Den Helder: REASeuro heeft ca. 4,5 hectare onderzocht en geen NGE gevonden. De benaderwerkzaamheden in de primaire en secundaire opsporingsgebieden hebben geleid tot een vrijgave tot aan het grondwaterpeil. Voor de dieper gelegen objecten bestaat momenteel geen aanleiding om op basis van de huidige resultaten nader NGE-bodemonderzoek uit te voeren. Het strand kan veilig worden betreden voor regulier gebruik.”

Honderd procent garantie dat er nooit meer iets wordt gevonden geeft de gemeente niet. “Er bestaat altijd een kans dat er nieuwe NGE binnen of buiten het opsporingsgebied worden gevonden, door wijzigingen in het maaiveld onder invloed van weersinvloeden. Wanneer bij het aantreffen van NGE de autoriteiten worden gewaarschuwd, kunnen de juiste beheersmaatregelen worden genomen en de risico’s op veiligheidsincidenten met NGE op het strand verkleint worden.”

17 REACTIES

 1. Kijk , eerst het strand veilig verklaren , en na ophef hierover , toch maar even terugkrabbellen naar honderd % garantie geven dat er nooit geen NGE’s gevonden worden binnen of buiten het onderzochte gebied kunnen we niet. Dit noemen ze nu , een slag om de arm houden.

 2. Ik ben allesbehalve een bewonderaar van Schuiling, Menneke, maar hier protesteer ik tegen. Laag en smerig!

  • Dit slaat natuurlijk niet op e, maar op een reactie die inmiddels terecht is weggehaald.

 3. Mooi zou zijn als Ed Mallekoote nog even gaat graven en er nog wat naar boven haalt, uiteraard zonder inspanning en zonder gevaar voor zichzelf… kijken we de gemeente dan te melden heeft!

 4. De gemeente Den Helder heeft door haar steeds amateuristische aanpak – daar zijn we goed in – waarschijnlijk weer een niet doordachte opdracht verstrekt, waardoor de actie wel geld heeft gekost, maar geen resultaat heeft opgeleverd.

  Voordat je zo’n opdracht verstrekt, consulteer je m.i. bijvoorbeeld een specialist van de EOD of onze eigen Duik- en Demonteer-ploeg van de KM, samen leg je dan een eenvoudige plan van aanpak neer voor opsporing van NGE’s tot aan het grondwaterpeil – dat waarschijnlijk sterk kan variëren door de verschillen van Eb en Vloed – en je laat het EOD- of Marine-mannetje ook controle uitvoeren aan gebruikte apparatuur en uitvoering van de werkzaamheden.
  Veel meer zal het project daardoor niet kosten, terwijl het resultaat wel wat hoger uit zou vallen als de “0” van nu.

  Maar ja, ik heb er natuurlijk geen verstand van ….; dat is dan ook de reden DAT IK HET ZÓ ZOU AANPAKKEN!!! 😉

 5. Citaat uit het artikel: “Er bestaat altijd een kans dat er nieuwe NGE’s binnen of buiten het opsporingsgebied worden gevonden, door wijzigingen in het maaiveld onder invloed van weersinvloeden.”

  Deze uitspraak is toch wel het bewijs, van het amateuristische denkvermogen van ons bestuur; immers, de verandering van het ‘maaiveld’ binnen het opsporingsgebied – meestal afslag – , heeft geen enkele invloed op het grondwaterpeil, dat blijft zich gewoon bewegen binnen de eerder genoemde dagelijkse variatie.
  Alles wat aan gevaarlijke NGE’s binnen het afgezochte gebied opduikt, zal dus duiden op weggegooid geld en een mislukt project.

 6. Bij Ed Mallekoote voel ik gezond boerenverstand en oprechte ongerustheid over zijn medemensen. Bij de gemeente voel ik blind formalisme -die teksten alleen al, zucht- en uitsluitend angst voor schadeclaims.

 7. Beste heer Berts,
  Het gemeentebestuur heeft ABSOLUUT geen angst voor schadeclaims,waarom zouden ze?
  Want het zijn dan uiteindelijk de inwoners van Den Helder welke het gelag gaan betalen.

  • Kijk , nu zijn we er . Als een inwoner van Den Helder, probeert die schadeclaims te voorkomen , door te waarschuwen dat de gemeente op een verkeerd spoor zit, dan wordt je opeens gedegradeerd tot azijnzeiker.

 8. waarom trekt iedereen hier een gecertificeerd bedrijf in twijfel?
  omdat de gemeente de opdrachtgever is en we weer lekker tegen de gemeente kunnen schoppen?
  Ed Mallekoote is wel zo betrouwbaar? terwijl hij wel met een schep tegen projectielen aan slaat omdat hij denkt dat het brandblussers zijn, nee daar heb ik nu weer totaal geen vertrouwen is, jullie klaarblijkelijk wel……

 9. Als antwoord op het geplaatste stuk
  Geen nieuw strandonderzoek naar explosieven

  De gebruikte apparatuur is van hoog kwaliteit. daar mankeert niks aan. maar dan moet je het wel gebruiken waar het voor bedoelt is. zoals men zelf al aangeeft is er 4,5 hectare grond onderzocht.. een kleine rekensom zegt dan dat het hier over 45000 vierkante meter gaat., zoals te zien was op de geplaatste foto was een rupsvoertuig met daarachter hangende de apparatuur. . wat achter het rupsvoertuig heeft gehangen.aan apparatuur deze meet alleen de verstoring van het magnetisch veld in de bodem als er staal in de grond zit zowel kleine als groot objecten. dus nogmaals deze meet alleen staal. voor de rest niks. dus granaten en andere NGE die staal bevatten spoort deze apparatuur op. al het overige NGE zoals springkoppen en ontstekers en dergelijke van aluminium, messing, brons, en koper detecteert deze apparatuur in ze geheel niet.
  Waar het bedrijf Reaseuro mij in steunde en dit dus ook op tv heeft gezegd en dat de gevonden ontstekers en koppen levensgevaarlijk zijn bij verkeerd handelen en vaak dodelijk verwonden omdat deze zeer instabiel zijn geworden.
  Deze NGE kan alleen gedetecteerd worden middels een metaal detector die deze metalen wel detecteert .
  dan kom ik nu terug op de 45000 vierkante meter die is onderzocht. het bedrijf zelf had een detector in bezit op het strand die net zoals mijn detector deze ferro/ non ferro metalen detecteert. mijn detector en die van hun zijn zo goed als gelijkwaardig dus doen we niet onder voor elkaar . voor de geen die opgelet hebben heb ik maanden lang op het strand gelopen bijna dagelijks. in die tijd heb ik geen 45000 vierkante meter afgezocht. als ik dan even terug denk aan wat de gemeente mij zij.zouden ze ongeveer tien meter breed van het strand pakken voor onderzoek. dan kom ik op 4,5 kilometer lang en breed 10 meter. voor zover ik weet zijn ze begonnen op dinsdag en vrijdag zijn ze naar huis gegaan. ik ben op twee dagen aanwezig geweest die besteed zijn aan het opgraven van mogelijke NGE
  Dan blijven er nog twee dagen over om met een detector dit gebied af te zoeken naar ontstekers en andere aanwezige NGE. iets wat geheel onmogelijk is met maar een detector. daarbij komt ook nog dat ze alleen deels op deze plaatsen hebben kunnen zoeken waarvan verdenking aanwezig was van NGE. wetende dat dit onmogelijk is om zo een groot gebied in deze te korte tijdsbestek te onderzoeken.
  Dan ben ik door het bedrijf uitgenodigd om op mijn aanwijzing in de ochtend NGE die ik gevonden had te ruimen maar door onstuimig weer dit niet mogelijk was. maar ik vindt tussendoor nog wel een ontsteker op het strand.
  dan is er van de twee dagen die over bleven zeker een halve dag vergaan voor een uitzending van het Nhnieuws en om de spullen te pakken en naar huis terug te keren.
  Dan vervolgens met deze wetenschap op zak te hebben dat het onderzoek niet is verricht zoals men zegt.word de EODD gebeld en het nhnieuws. met de mede deling dat het strand schoon wordt verklaard waarvan het Nhnieuws reportage heeft gemaakt. waarvan aan mij werd gevraagd aanwezig te zijn
  waarop ik heb gemeld ik wil mijn naam hier niet aan verbonden hebben, dus ik ben ook niet aanwezig geweest bij deze uitzending. schoon strand verklaring geven terwijl ik in de ochtend nog gewoon een ontsteker vindt.

  Ik ben geen lid of werknemer van de EODD. ik heb er ook niet voor geleerd. maar ik heb er ondertussen zoveel in handen gehad en ervaring opgedaan (100derden) van klein tot groot. bij het zoeken naar ander waarde relikwie ik weet ondertussen wat wel en wat niet te doen ik zing mijn tijd wel uit. en dan maar hopen dat anderen niks overkomt.
  Maak mij niet uit voor leugenaar. want ik heb niks te verbergen of te verdoezelen. ik heb ze gerust allemaal op een rij. mijn naam hieraan verbinden aan een onderzoek wat niet verricht is naar behoren, maar wat men wel beweerd.. wil ik niks mee te maken hebben.
  een uitnodiging van het nhnieuws heb ik niet gekregen om mijn woord te doen. wel heeft het nhd er een stukje over geschreven. mijn dank is groot.
  En bij deze heb ik mijn woord gedaan bij denhelderactueel

  Ed Mallekoote

  PS voor de persoon met de afk RB
  het volgende, ik had je reeds al gemeld dat ik eerder al twee brandblussers had gevonden op deze diepte ivm een strandtent die was afgebrand. en dat deze toevallig bijna dezelfde diameter had als de gevonden bom.en ik er mijn schepje van tien centimeter breed bestaand uit aluminium bovenop zet als zijnde een klap op heb gegeven met een schep.dat heet zoeken naar spijkers op laag water, maar voor zover ik je reacties kan lezen bestaat het bij jouw voornamelijk uit de draak steken met een ieder.

  • Zou je de gemeente moeten vragen naar document van inzage opgemaakte rapport. Maar dit zal wel afgeschermd zijn voor publiek vermoed ik

 10. Een zoektraject van 10 meter breed op een strand wat minstens 40 meter breed is (zie foto), is dat logisch?
  Breedte van het detectieapparaat ongeveer 5 meter schat ik, dus met een ritje heen en terug van 4,5 kilometer zit je aan die 45.000 m2.
  Op zoek naar ijzeren/stalen bommen en granaten werd er niets gevonden en voor de écht gevaarlijke zaken, zoals instabiele ontstekers en springkoppen gevat in aluminium, messing, brons of koper ontbrak het verder aan tijd ….
  Wat een treurnis.

  • En dat is correct geantwoord. Vandaar ook dat ik mijn naam in ze geheel er niet. Meer aan verbonden wil en wou hebben. Dat heb ik dus vandaag ook gemeld bij de uitzending van los waar ik vanmorgen mijn verhaal heb gedaan om 11.40hr en daar wil ik het eigenlijk bij laten. Ik heb mijn best gedaan beste mensen. Maar als een bedrijf ingehuurd door de gemeente aan handen en voeten is gebonden. Wat moet je dan verder als burger zijnde..

   Afstand nemen en hopen dat er niks gebeurd.
   Ed mallekoote.

  • Dat is correct. Zie eerdere berichten. Missende info ontbrekend. voor een juist locatie bodem onderzoek te verrichten.

Comments are closed.