Kick Out Zwarte Piet blaast reis naar Den Helder af

32

Den Helder – De busreis die Kick Out Zwarte Piet vandaag zou ondernemen om in Den Helder te demonstreren is afgeblazen, zo blijkt uit een persbericht dat op sociale media wordt verspreid. De site van KOZP zelf was zaterdagochtend onbereikbaar.

“Nadat er een kennisgeving is gedaan door lokale bewoners uit Den Helder zijn er netjes volgens de regels getracht afspraken te maken met de gemeente. Echter de gemeente legde vanaf het begin zeer beperkende voorwaarden op”, stelt KOZP. “Zo werden de demonstranten verplicht om professionele beveiligers in te huren. Dit zou volgens de wet geen voorwaarde mogen zijn voor een vreedzaam protest. Een groep demonstranten uit andere delen van het land waren van plan solidariteit te tonen met de bewoners in Den Helder. Er was reeds een bus gereserveerd om de groep van Amsterdam naar Den Helder te brengen. Op vrijdagavond na 22.00 uur werd KOZP door de politie vrijwel gedwongen om de busreis af te blazen. Er werden onredelijke eisen gesteld vanwege het risico dat voorstanders van zwarte piet de wegen naar Den Helder zouden blokkeren.”

“In 2017 werd het demonstratierecht van tegentanders van zwarte piet al ernstig geschonden toen de zogenoemde ‘blokkeerfriezen’ KOZP demonstranten blokkeerden op de A7 op weg naar de Sinterklaasintocht in Dokkum. De Blokkeerfriezen werden op vrijdag 9 november 2018 veroordeeld voor dit misdrijf. Nu een week later, op vrijdag 16 november, wordt het demonstratierecht van KOZP demonstranten wederom geschonden. Dit keer keer niet door een daadwerkelijke wegblokkade, maar door de angst voor een wegblokkade bij de politie.”

KOZP veroordeelt het feit dat de dreiging van geweld wederom wordt beloond. “Extreme voorstanders van zwarte piet krijgen hiermee immers hun zin en de politie slaat een flater omdat het niet in staat is de rechten van vreedzame demonstranten te waarborgen.”

Lokale bewoners uit Den Helder zullen hun protest tegen zwarte piet wel voortzetten.

32 REACTIES

 1. Mensen mensen waar zijn we toch mee bezig. Wat een geld mag dit toch kosten. Daarvan hadden heel veel cadeautjes gekocht kunnen worden waar heel veel kindjes blij mee kunnen worden gemaakt, blank en zwart. Want dat maakt de Sint namelijk helemaal niets uit.

 2. Denise jij vind anno 2018 de woorden ” Kick Out” geweldadig ? Het is een metafoor en niet letterlijk op te vatten of direkt te vertalen naar het Nederlands.

  Overigens ik ben voorstander van Zwarte Piet maar mensen moeten weer eens wat harder woorden zeg al dat mietige, zielige en softe gedoe is misselijk makend van beide partijen!!!

 3. Zoals meneer Rutte al zei… gebruik lekker de andere 49 weken in het jaar om je punt te maken, laat de kinderen gewoon hun feestje hebben.

 4. ze hebben het helemaal niet afgeblazen, ze zijn bij alkmaar staande gehouden en voor zover ik weet is die discussie daar ter plekke met de politie nog gaande

 5. jammer het is een kinderfeest waarom moet het verpest worden het is voor iedereen ongeacht wat voor kleur je heb dit moeten we niet willen

 6. Hulde aan de jongens die bij de toegangswegen stonden. Ons gezin heeft genoten van de mooie dag in de stad met alle pieten en de sint.

  • Bereiden ze een heel “”vriendelijke begroeting”” voor, en toen kwamen ze niet , is dat effe balen !!

 7. Ik heb veel reacties gelezen. En op de een of andere manier (toch weer die roze bril) had ik er hoop op dat misschien 1 persoon zou zijn die zijn of haar complimenten zou gaan uitspreken over hoe het in onze stad geregeld was. Er was mogelijkheid tot demonstreren (op een plek waar de kinderen er geen last van zouden hebben). En de intocht was zeer goed beveiligd.

  • Eerlijk gezegd stond ik in twijfel …., maar die persoon is er nu en de burgemeester is er vast erg blij mee Bodelo.
   Uiteindelijk besloot ik zelf om mijn veren toch maar te bewaren, om ze bij een later stadium in de pek te steken ipv nu in de kont, want zulks kan al snel weer verkeert worden opgevat door dit soort bestuurders. 😀

 8. Gisteren zei Maarten van Rossem bij Pauw: “Zwartepiet stamt uit de middeleeuwen en heeft geen koloniale wortels.” Zoals ik steeds zeg. Dus is zo’n zogenaamde demonstratie smaad (beschuldiging racisme) en hoort niet gehouden te worden, en al helemaal niet bij de intocht. Dat Beter voor Den Helder de kosten wil verhalen is dan ook volstrekt logisch. Perfect dat Zwartepiet blijft in Den Helder, niks geen polderpleasen van een foute mening, het meewaaien van “progressief” Amsterdam.

  • Zwarte Piet stamt niet uit de middeleeuwen, zwarte Piet is rond 1850 bedacht door Schenkman en is pas sinds pakweg 1920 overal in het land de begeleider van de Sint. In de middeleeuwen had je de duivel of een blanke onder het vuil, maar geen nepneger met kroeshaar, dikke rode lippen en creolen! En al is het volkomen toevallig dat ZP als twee druppels water op blackface lijkt, en is het puur toeval dat ze zo ongeveer tegelijkertijd zijn ontstaan, dan nog is het niet vreemd dat ook zwarte mensen hier in Nederland de overeenkomsten van de racistische stereotypering van een domme luie neger wel zien .. ik bedoel maar, ieder jaar het grote boek ergens vergeten ..

   Verder blijk je weinig te begrijpen van het recht om te demonstreren. Het zal wat zijn als een willekeurige meerderheid mag bepalen waar, en waarover, een minderheid mag demonstreren, laat staan deze minderheid dan ook nog met de kosten wil gaan opzadelen. Iedereen mag demonstreren, hoe fout jij hun mening dan ook mag vinden, en dat hoort de gemeenschap te faciliteren, dat is geen polderpleasen maar een grondrecht! Ik raad je aan de betreffende artikelen van de grondwet er even op na te lezen.

   • Ik heb je gemist in het vak, Monique. Je verdraait de geschiedenis, lees even de Volkskrant vandaag, Arnold Jan van der Scheer, onderzoeker. En er bestaat geen grondrecht om een voorstelling van kinderen te verstieren/storen, met smaad.

    • Zat die weer zijn documentaire te slijten? Maar nee, ik verdraai de geschiedenis niet, dat doen jullie met jullie verhaal dat die nepneger incluis kroeshaar, dikke rode lippen en creolen al in de middeleeuwen bestond. Niet dus! Zoals ik al zei, er bestonden allerhande donkere figuren, van duivels met horens en kettingen tot smerige gasten onder het vuil en roet, maar nergens in Europa was er een nepneger met kroeshaar, dikke rode lippen en creolen de begeleider van de Sint, die deed in die vorm rond 1850 zijn intrede en was pas rond 1920 overal in het land te zien.
     En dat jij het niet racistisch vindt maar smaad weten we inmiddels wel, maar dat doet niets af aan het recht van anderen om met jou van mening te verschillen en dat ook te uiten, tijdens een demonstratie. Net zoals niemand jou kan verbieden je helemaal uit te dossen als ZP, met kroeshaar en al, kan niemand hun verbieden om tijdens een intocht tegen jouw black face make-up te demonstreren.
     Leesvoer: https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/terwijl-andere-kinderen-feestvieren-worden-kinderen-van-kleur-opgezadeld-met-leed~b78b5833/

     • Misschien moet u wat minder in de Volkskrant studeren Monique, of in ieder geval niet alles geloven wat daar gedrukt staat.
      Citaat: “Tijd voor bezinning op het debat, betoogt Chan Choenni (7 dec. 2017)”.
      Vervolgens begint hij een verhaal, dat in de eerste alinea al chronologisch niet klopt met de viering zoals we dat gewend zijn, het maakt daardoor ook direct de rest van zijn slappe betoog (verhaal dochter) ongeloofwaardig.

      Zoek de fout: Citaat: “Op dinsdagochtend 5 december bracht ik mijn 4-jarige kleinzoon, nadat hij zijn cadeautjes had uitgepakt, naar zijn basisschool in Haarlem. Ik verheugde mij om ’s middags even de cadeautjes samen te bekijken. Helaas barstte hij bij mij thuis in tranen uit”.

 9. Domme opmerking Heer e, hij is Doctor Amerikaanse Geschiedenis, en weet dat blackfacing een totaal Amerikaanse achtergrond heeft, en niets te maken heeft met Zwartepiet. Als je pijn voortkomt uit verdraaide feiten, dan moet je die feiten rechtzetten, dan verdwijnt de pijn vanzelf. Esajas en Afrye verdraaien de geschiedenis, schenken foute azijn. Die polarisatie oproept.

 10. Ik heb het niet over Zwarte Piet , Ik heb het over de persoon van Rossem zelf. Waar in welk programma dan ook waar je hem ziet , heeft hij altijd wel iets om af te kraken .Vandaar mijn reactie , hij heeft het azijnzeiken zowat uitgevonden.

 11. Maar waar was je dan, bij de intocht, Monique? Om je recht van demonstreren te verdedigen??

  • Aah, ad hominem tijd 🙂
   Hoe dan ook, stonden de mensen daar om hun recht van demonstreren te verdedigen? Dacht het niet, dus zelfs al had ik er kunnen staan met mijn zieke longen zou dat niet om die reden zijn geweest!

 12. Ik zou zeggen: OVER EN SLUITEN MAAR DEZE ZINLOZE DISCUSSIES.
  Volgend jaar krijgt een ieder weer de kans volop te reageren.
  Dit gezeik van die anti Piet figuren heeft de maatschappij nu wel genoeg gekost.
  Het zal mij niet verbazen indien die Kick Out figuren nog uit de subsidieruif vreten en bijstandsruif.

  • Dus enerzijds wilt u dat er niet gedemonstreerd wordt bij de intocht en anderzijds wilt u de discussie volgend jaar tijdens de intocht continueren? En om het af te toppen insinueert u dat het stuk voor stuk luie negers zijn die uit de staatsruif vreten, geheel in lijn met de black-face karikatuur van de luie domme neger.

Comments are closed.