Lezing over de vogels van Australië

0

Den Helder – Vogelwerkgroep Den Helder e.o. houdt vanavond (vrijdag 30 november) om 20.00 uur een lezing over de vogels van Australië. Jacques Gregoire komt hierover vertellen. De locatie is Galerie Windkracht 13 aan de Weststraat 107-109 te Den Helder. Kosten €2,50 p.p. Tot en met 25 jaar is de toegang gratis.

De lezing van Jacques Grégoire gaat over de reizen die de in Amsterdam woonachtige kunstenaar gedurende 28 jaar lang om het jaar door Australië heeft gemaakt. Door het hele continent heeft Grégoire onderzoek gedaan als kunstenaar naar de invloed van de geologie op de biotoop en daarmee de verspreiding van vogels. Alle vogels die hij heeft gezien heeft hij geschilderd in olieverf op doek.

De bijbehorende landschappen heeft hij op enorme doeken vastgelegd en deze bevinden zich in binnen en buitenlandse verzamelingen. Door vanuit een ander perspectief naar de vogels te kijken begrijpt Grégoire waarom de soorten op de bepaalde plekken te vinden zijn. Observaties bestaan niet alleen uit het kijken naar vogels maar naar de samenhang met de omgeving.

Vogels
Van zijn hand is het boek Australische Vogels die hij samen met John Gould heeft gemaakt nadat Grégoire in contact was gekomen met het werk van Gould in de Artis Bibliotheek, terwijl hij daar een portret aan het schilderen was van de Britse auteur Redmond O’Hanlon, bekend van de VPRO serie in het kielzog van Darwin. Grégoire was aanwezig op de Klipper Amsterdam van Melbourne naar Perth ten zuiden van Australië als scheepskunstenaar en samen met Redmond bracht hij uren door met het kijken naar albatrossen en voorbij zwemmende walvissen. Redmond heeft het voorwoord verzorgd bij het boek waarvan Grégoire nog enkele exemplaren heeft.

Momenteel werkt Grégoire aan een nieuwe uitdaging, het European Geological and Ornithological Art-Project waarbij hij lopend alle windstreken van Europa tot aan hun grens bezoekt. Onderweg doet hij weer onderzoek naar de invloed van de geologie op de biotoop en daarmee de verspreiding van vogels in Europa. Zojuist heeft hij een tocht van 3400 kilometer afgelegd van Amsterdam naar Gibraltar.