Meer oranje afvalbakken in aantocht

11

Den Helder – Begin dit jaar kregen de Julianadorpers de oranje afvalbak voor plastic, blik en drinkpakken. Samen met HVC is de gemeente we nu bezig met de voorbereidingen om de oranje afvalbak ook in te voeren in De Schooten, Nieuw Den Helder en Huisduinen. De oranje afvalbak wordt geruild voor de grijze bak. Het restafval dat inwoners daar nu nog in doen, moeten ze straks wegbrengen naar een ondergrondse verzamelcontainer in de buurt.

De gemeente houdt in alle genoemde wijken inloopavonden. Daarvoor ontvangen de inwoners binnenkort een uitnodiging. Op deze inloopavonden kunnen bewoners hun vragen stellen over de nieuwe manier van inzamelen en de conceptlocaties van de ondergrondse verzamelcontainers. De locaties van de nog in te graven ondergrondse verzamelcontainers zijn straks in te zien via de website www.denhelder.nl en ook te bekijken bij het Klantcontactcentrum in het stadhuis aan de drs. F. Bijlweg 20.

Rond de zomervakantie 2019 worden de verzamelcontainers voor restafval geplaatst en krijgen de huishoudens de oranje afvalbak voor plastic, blik en drinkpakken (PBD).

Positief
“De resultaten van de afvalinzameling in Den Helder zijn sinds de invoering van het apart inzamelen van plastic, blik en drinkpakken zeer positief”, aldus de gemeente. “In 2017 is driehonderd procent meer gescheiden plastic, blik en drinkpakken ingezameld dan in 2016. Dat had vooral te maken met de zogenoemde frequentiewisseling (vaker plastic ophalen en minder vaak restafval).”

“Onlangs heeft HVC de cijfers bekend gemaakt over het tweede kwartaal 2018. Daaruit bleek dat inwoners steeds beter gaan scheiden. Vergeleken met het tweede kwartaal 2017 is vijf procent meer gft en zeven procent meer glas ingezameld. De inzameling van plastic, blik en drinkpakken kende een ongekende stijging van twintig procent. Met de aanstaande uitgifte van de afvalbak voor plastic in De Schooten, Nieuw Den Helder, Huisduinen en kort daarna de buitenrand van het centrum is een verdere toename te verwachten.”

11 REACTIES

 1. En wanneer volgt dan de beloofde daling of op zijn minst geen verhoging van de afvalheffing? Wanneer de burger het goed zou doen, dan was dat namelijk de compensatie voor de overlast die de gemeente en HVC samen hebben gecreëerd. We horen alleen goede verhalen… maar over de brug komen…

  • Dat geld is nodig om Willemsoord/de schouwburg/de haven of een van de andere projecten die eigenlijk een maatje te groot zijn voor Den Helder te redden. En als het niet daarvoor is dan is het wel voor de miljoenen die er betaald moeten worden na verloren rechtszaken, zoals watertoren, onkruidbestrijder en mogelijk binnenkort Scholte.

 2. Ik word schijt ziek van die vieze oranje zakken,soms 4A6 zakken en als je een paar dagen weg gaat net wanneer ze de zakken ophalen nog meer zakken het is smerig. Gemeente doe er wat aan.

 3. De beloofde daling van de belasting voor afval zal er wel nooit komen, volgend jaar weer 14,00 euro hoger, om de kosten te dekken. Wat zijn de kosten? onbekend voor inwoners van Den Helder.
  Wel hogere opbrengsten van papier, glas en plastic. Wat de opbrengsten hiervan zijn word niet bekend gemaakt.
  Hierdoor zijn de kosten onduidelijk en kan je rustig verhogen. Ook is niet duidelijk hoeveel belastingaanslagen worden kwijtgescholden door deze verhoging.Al met al een onduidelijk financieel plaa

 4. De afvalheffing is verhoogt i.v.m. de vervoerskosten volgens de wethouder.
  En dat is logisch, want door het gescheiden afval (ophalen) wordt er vaker gereden.

  • Dat de vervoerskosten ieder jaar hoger zullen worden is logisch,maar voorheen , toen we alles in de grijze bak gooiden,hadden we die ook. Nu komt door het scheiden een inkomsten tegenover van papier, glas en plastic. Uw argument volgende betekend dit als we terug gaan naar alleen restafval, afvalbelasting lager wordt.
   Het betekend dus milieu vriendelijk zijn, maakt het voor de inwoner van Den Helder duurder.

 5. de oranje zakken worden het zelfde bewerkt als de restafval en het plastic wat ze er uit halen kan maar 01% landelijk her gebruikt worden de rest word verbrand en een adviesraad had tegen de gemeente gezegd dat de ondergrondse containers te duur zijn maar toch doen ze het waarom iets laten onderzoeken een ook weer geld kost niet aan nemen de gemeente gooit zo weer geld weg van de burgers schande is dat

 6. ik wil ook een oranje bak en het rest afval in de verzamel container moet nu de grijze bak 1xper maand buiten zetten aangezien deze erg zwaar is en ik een stuk moet lopen is het bijna niet te doen vraag me af dit is toch veel te zwaar voor de vuilnismannen er staat bij ons wel 25 bakken bij elkaar

  • ik zou het ook wel willen, alleen is er weinig tot geen ruimte hier voor de verzamel containers en zal dit nog wel even uitblijven….

 7. Ze zijn hier zo stront eigenwijs en luisteren ook niet naar de burgers.Het is n.l onzin om alles te scheiden omdat het allemaal in een en dezelfde oven verdwijnt !!! En er wordt niks gerecycled misschien 1%. Het afval gaat gewoon de oven in waar de rest ook ingaat en het is nog stukken goedkoper ook dan dat je de hele boel scheidt !! Maar nee hier gooien ze liever geld over de balk want het is toch maar geld van de burgers. Heb gelezen dat ze het afval elders moesten ophalen om de oven brandend te houden….nou en wij maar denken dat we goed bezig zijn……we worden allemaal in de maling genomen en de kosten zijn voor ons !!!! Het is bewezen dat het scheiden van het vuilnis duurder is dan alles in zijn geheel ophalen en verbranden !!! En wij trappen er weer in omdat wij het zo graag netjes willen doen….

Comments are closed.