Nieuw Marineschip vaart virtueel de Helderse haven binnen

0

Den Helder – Het is een uniek inkijkje in de marine van de nabije toekomst: het nieuwste schip van de Koninklijke Marine vaart aanstaande vrijdag in virtual reality de haven van Den Helder binnen.

Dit gebeurt tijdens een simulatie in het golfbassin van het Maritiem Research Instituut Nederland (MARIN) in Wageningen. Staatssecretarissen Barbara Visser van Defensie en Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat onthullen dan het model van het nieuwe Combat Support Ship voor de marine. Ook voor MARIN is dit een bijzonder moment: het is het 10.000-ste model dat bij MARIN wordt getest.

Het is de eerste keer dat er zoveel te zien is van het nieuwe bevoorradingsschip van de marine. Tijdens de feestelijke onthulling vaart het marineschip op een groot scherm in virtual reality de thuishaven van Den Helder binnen. De Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Rob Kramer heeft de eer het schip veilig naar binnen te loodsen. Direct daarna komt het daadwerkelijke fysieke model van MARIN het grote golfbassin binnengevaren.

2023
Het Combat Support Ship is een nieuw bevoorradingsschip voor de Koninklijke Marine. Het schip voorziet andere marineschepen op zee van brandstof, munitie en goederen. Nederland beschikt straks dat deze taken kan uitvoeren. De nieuwe tanker is vanaf 2023 operationeel inzetbaar voor de marine en wordt door Damen Shipyards gebouwd. Het schip is het eerste nieuwe marineschip in een reeks nieuwbouwprojecten. De komende jaren vervangt Defensie onder meer haar mijnenjagers, m-fregatten en onderzeeboten.

Het MARIN is als onafhankelijk onderzoeksinstituut betrokken bij de ontwikkeling van marineschepen. Daarbij heeft MARIN zowel oog voor het schip als de bemanning. Dit doet MARIN met haar gespecialiseerde kennis en unieke testfaciliteiten, rekenmethodes, geavanceerde simulatoren en metingen aan boord. MARIN is het grootste onafhankelijke onderzoeksinstituut in de wereld op dit vlak.