Nieuwbouw voor marinekeuken Meeuwennest

20

Den Helder – Er komt een volledig nieuwe keuken voor het Meeuwennest, een van de kantines van Defensie die eerder dit jaar per direct werd gesloten. Het gaat nog wel even duren, de nieuwbouw is klaar in 2023.

De voedselveiligheid bij Defensie is verbeterd. Na een nieuwe inspectieronde bleven de constateringen binnen de door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit gehanteerde norm. Eerder dit jaar werden door Defensie op verschillende locaties keukens gesloten om te voorkomen dat er gezondheidsrisico’s zouden ontstaan.

Afgelopen jaar werden op 21 van de 70 defensielocaties de cateringvoorzieningen onderzocht. De NVWA lette op hygiëne en de staat van onderhoud van gebouwen en apparatuur en de ongediertewering en -bestrijding. In Schaarsbergen (Oranjekazerne), Amsterdam (MEA), Den Helder (Meeuwennest), Den Haag (Brasserskade) en Doorn (van Braam Houckgeest) werden ernstige overtredingen gevonden.

Onaangekondigde controles

Daarop zijn een groot aantal maatregelen genomen. Paresto, onderdeel van het Defensie Ondersteuningscommando, huurt extern bureau Sensz in voor controles en hulp bij verbeteringen. Alle Paresto-locaties zijn dit jaar onaangekondigd door Sensz bezocht. De controles, opleiding van cateringpersoneel, het snel verhelpen van kleine tekortkomingen aan apparatuur en infrastructuur, betere afspraken over schoonmaak en dieptereiniging van keukens hebben resultaat gehad. Dat geldt ook voor een nieuw contract voor effectieve ongediertewering en -bestrijding rondom keukens. Na de 2e controleronde heeft de NVWA geen grote overtredingen geconstateerd.
Nieuwbouw

De bevindingen van de NVWA zijn geen reden voor Defensie om stil te gaan zitten. Voor een aantal cateringlocaties kiest Defensie voor nieuwbouw, geheel of gedeeltelijk. Door alle (bouw)voorschriften kan het alleen 5 jaar duren voor de vernieuwde keukens beschikbaar zijn.

Planning
De gerenoveerde keuken op de Bernhardkazerne in Amersfoort wordt in april 2019 opgeleverd. Nieuwbouw moet in 2021 klaar zijn. Over maximaal 5 jaar moet nieuwbouw de gesloten keuken in Assen hebben vervangen. De nieuwbouw van de keuken in het Meeuwennest in Den Helder moet in 2023 klaar zijn, die op de Oranjekazerne Schaarsbergen 2 jaar later.

De keuken en het bedrijfsrestaurant van gebouw 35 op de Frederikkazerne in Den Haag worden intensiever gebruikt omdat die in gebouw 31 niet meer voldeed. Het instandhoudingsproject voor de keuken van Vliegbasis Gilze-Rijen wordt voorbereid en die voor Vught is in uitvoering. De keuken op MEA wordt volgend jaar onder handen genomen. Op tijdelijk gesloten locaties, kan het gebruikelijke assortiment iets afwijken.

20 REACTIES

 1. Ik hoor wel dat de keuzevrijheid en de smaak naar beneden is gegaan, en redelijk prijzig.

  • het is ook nooit goed hè…… je hoeft er niet te eten hoor, mag ook gewoon je broodje van de supermarkt meenemen, of een snackje bij de razende bol halen…..

   • Het was voorheen wel beter en goedkoper. De nasi zoals vroeger is er ook niet meer qua smaak.

    • Dat komt , omdat defensie , alles uit handen gegeven heeft aan catering bedrijven. Die hebben een eigen receptuur. waar niets aan veranderd mag worden.

 2. Enorm lang geleden reed ik met veldkeukens en voedsel over de heide op zoek naar gecamoufleerde soldaten die misschien honger hadden. Ik sliep in de cabine van de drie-tonner en ook wel eens ernaast.
  Lange nachtelijke uren reden we (mijn chauffeur en ik) van de kazerne naar een oefenterrein en weer terug begeleid door het geluid van de geolied snorrende oeroude dieselmotor.
  Onze ´spullen´ waren altijd spic en span (´schermgeneratie´ advies voor deze lang vervlogen uitdrukking is: ´even googelen´ …).
  Een vieze keuken was een doodzonde want met zieke soldaten kun je niet vechten en al helemaal niet winnen natuurlijk.
  Nu is de schade aan een vergiftigde matroos natuurlijk minder goed zichtbaar; enerzijds vaart hij vaak weg en verdwijnt dan uit het zicht en anderzijds is een over de reling hangende, spugende matroos op volle zee geen echt bevreemdend tafereel.
  Dat een kok een keuken verslonst en klaagt over zijn oude materiaal is van alle tijden, echter, de controle op de hygiëne heeft bij defensie duidelijk ernstig te wensen overgelaten, oude spullen kunnen namelijk gewoon prima schoon gemaakt worden.
  De betreffende vervuiling mag het kader dan ook zwaar aangerekend worden, daar helpt echt geen nieuwe keuken aan.
  Een structureel probleem in het toezicht op reiniging oplossen middels zware terminologieën als ´dieptereiniging … van materiaal´ leiden (wellicht bewust) alleen maar af van de oorzaak net zoals ook de ´betere opleiding´ van personeel uiteindelijk niet meer helpt in de 21e eeuw.
  De ´betere afspraken´ zijn zo nietszeggend dat ik er niet eens op in wil gaan en het over een periode van vijf jaar … bouwen van een nieuwe keuken kost een berg belastinggeld en leidt net als eerder genoemde ´oplossingen´ toch ook echt alleen maar af van het werkelijke probleem: het nalaten van de toepassing van een dieptereiniging op het betreffende en overduidelijk verzuimende kader.

  • In uw tijd mochten de mensen pas weg als alles goed schoongemaakt was, stel ik me voor. Tegenwoordig moet voor elke minuut die wordt overgewerkt worden betaald en daar is niet altijd geld voor, misschien is de vervuiling daardoor verklaard.

  • Beste skriks, nu maak ik iedere dag gebruik van een Paresto restaurant en ik kan u garanderen dat de hygiëne hoog in het vaandel staat. Echter het Meeuwennest is een dusdanig oude locatie waarbij de vervuiling in het gebouw (riool en infra) zit en niet in de apparatuur(keuken). Derhalve vind het ik daarom niet juist dit bij het personeel neer te leggen. Zij doen ongelofelijk hun best om het schoon te houden.
   p.s.
   De drietonner (DAF YA 314) had een benzinemotor.

 3. Lang vervlogen tijden Skriks, ik heb die tijd ook nog meegemaakt. Diverse keren , heb ik daar ook bij de keukenwagen gestaan , om mijn mestin te vullen. En dan nog de CADI wagen met de diverse versnaperingen, versnaperingen , die gretig werden afgenomen , gevulde koeken dan wel pennywafelen, die door vele krijgshaftige kelen zijn gegaan. Als ik er zo over nadenk , bedenk ik mij , dat jullie de eerste Foodtrucks waren, die op locatie hun waren sleten.

 4. naar mijn weten werd het Meeuwennest gesloten omdat er muizen rondliepen in het restaurant gedeelte.De keuken op zich was redelijk makkelijk schoon te houden.Een kok heeft een zorgfunctie en is zich daarvan bewust,anders ben je geen kok maar potentiele ziekteverwekker.Dat defensie kiest voor een cateraar is logisch ,er werd vroeger aardig gesjoemeld met inkoop volgens horen zeggen ✌

 5. Ja, @ Judge X, de trassi-lucht die (bij ons) op vrijdagmiddag tijdens het ochtendappel in de lucht hing en synoniem stond voor: lekker eten, een vrij weekend, stappen, drinken, vrijen … ik zie mezelf er dan weer staan; op dat immense plein tussen de eenvormige kazernegebouwen op het immer tochtige centrale plein van de ´dunne´ wind, weer of geen weer, slaap of geen slaap, zin of geen zin.
  En dan de leger-begrippen vanuit de krochten van het geheugen van @e: mestin, CADI wagen, Pennywafels, ´Mannuh, verzameluh, niet zeuruh en niet ouwehoeruh, opschietuh, zittuh en nu etuh.´
  Ik ken er ook nog een paar: achteruit etuh (kotsen), matskist (bewaarplaats achterovergedrukte spullen), een douw (straf) en een ´rukbunker´ (slaapzak), ik moet bekennen dat ik regelmatig in de lach schiet wanneer ik eraan terugdenk terwijl ik dit opschrijf, het zijn toch schitterende terminologieën.
  @JB, natuurlijk twijfel ik niet aan uw vertrouwen in uw Paresto restaurant, het is altijd mensenwerk en daarom zullen er altijd goede en ´kwade´ restaurants zijn, echter het artikel handelt over misstanden; enkele restaurants zijn zelfs geheel gesloten en voor alle kantines gold deze zomer zelfs ´code geel´, dat betekent dat de voedselveiligheid structureel in het geding is.
  In mijn reactie leest u dat ik daarvoor in eerste instantie (vanwege de schaal waarop het in 2017 en wellicht al lang daarvoor allemaal plaatsvond) het kader verantwoordelijk stel want met alleen maar investeringen wordt deze misstand dus naar mijn mening zeer zeker niet opgelost. Het gaat er namelijk om @ JB hoe je met voedsel ómgaat én hoe je dat secuur controleert van kantine tot ´in het veld´.
  En dan die drietonner … goed opgemerkt! Ik zat in dienst tijdens de overgang van drie naar viertonner en heb dus het staartje van die prachtige ´M.A.S.H´achtige truck meegekregen, alles klopte naar mijn mening aan die wagen en ik zag zijn vervanging toen dan ook met lede ogen aan.
  Hij was ´simpel´ (ik meen me te herinneren dat hij zelfs geen verwarming had), had daarnaast een zeer karakteristieke plaatsing van de wielen, mooie lijnen ook van het canvas over de huif.
  Ja, ik vond het een stoere wagen om te zien met die halve zijruiten die je omlaag kon klappen, echter, hij bromde diep en sonoor maar snorde zeker niet.
  Toen kwam evenwel de D.A.F viertonner natuurlijk, wanneer u die wel eens gehoord heeft begrijpt u vast wat ik bedoelde met ´snorren´.
  Toch jammer dat de vijftonner die ik dacht vanaf dit jaar ingevoerd wordt een Scania is geworden, zal wel iets met Europese aanbesteding te maken hebben.
  Die oude D.A.F werkpaardjes hebben samen toch maar mooi bijna 70 jaar! dienst gedaan.

 6. “De trassi-lucht die (bij ons) op vrijdagmiddag tijdens het ochtendappel in de lucht hing”. Het ochtendappel pas in de middag. Typisch landmacht. Smiley.

 7. Ja, @ Dick Berts, het ging er in die jaren nog heel relaxed aan toe 😉 en het is een dyslectische zin natuurlijk … ;(

  • @skriks. Dyslectisch zijn duidt vaak juist op een hoge intelligentie. Het onderwijs heeft dat helaas pas heel laat door gekregen. Tot grote schade van veel kinderen die ten onrechte voor dom werden gehouden. Zowel de relaxtheid van de landmacht als de discipline van de mariniers hebben mij altijd heel erg aangesproken. En die langharige landmachters konden in de Koude Oorlog nog behoorlijk vechten als het moest. Ze werden door hun tegenstanders onderschat en vanuit militair oogpunt is dat een van de beste trucs. Die truc hebben mariniers nog niet door, maar die hebben weer andere trucs. Je identiteit heb ik trouwens pas griezelig kort door. Ik ben ook een beetje dyslectisch, kennelijk duidt dat niet altijd op intelligentie. Smiley. Je manier van schrijven is erg leuk en een verrijking voor deze site. Ook het verbindende element ervan is goed. Ik ben meer van de polarisatie, maar dat doe ik omdat het verbindende element dan weer wat beter tot zijn recht komt. Smiley 2.

 8. @ Dick Berts, ik sprak geen waardeoordeel uit over dyslexie en identiteit is voor mijzelf moet ik u eerlijk bekennen van geen enkel belang, iemand met een identiteit roept soms maar wat en iemand met een naam, welke dan ook, verdiend als vanzelf een eigen gezicht. Lang leve de vrijheid!

 9. @Skriks “U” na 43 jaar “je” stemt mij droevig, ook als het geen waardeoordeel is. Dyslexie wordt vaak verkeerd geinterpreteerd en daar zijn kinderen het slachtoffer van. Laten we dat zo, omdat we bang zijn om anders in de waarde oordelen terecht te komen? Als identiteit van geen enkel belang is, waarom dan de moeite nemen om een schijnidentiteit in het leven te roepen? En iemand met een gefingeerde naam verdient een eigen gezicht? Hier zijn we het eens. Zijn eigen gezicht. Niemand verdient een masker.

 10. @ Dick Berts, dank voor uw antwoord, echter, ik kan er geen touw aan vastknopen en ik heb, op zoek naar enig houvast, uw reactie toch verschillende keren aandachtig doorgelezen.
  En nu maar hopen dat dat wat ik nu denk opgeschreven te hebben ook daadwerkelijk is wat er staat … 🙁 .
  Ik laat het hier maar bij.

Comments are closed.