Op zoek naar levenswijsheid, in Den Helder

1

Den Helder – Filosoof Ad Verbrugge gaat HUMAN tv-programma “Onderstromen” op zoek naar levenswijsheid. Dat doet hij niet bij filosofen of wetenschappers, maar in het alledaagse leven. Hij bezoekt verschillende kustplaatsen van Nederland en meert aan op die plekken waar de inwoners zich geconfronteerd zien met belangrijke levenskwesties. Ook Den Helder is bezocht!

Het eerste land dat Odysseus met zijn mannen aandoet wordt bewoond door het volk der Kikonen. Ze verslaan de Kikonen en nemen hun vrouwen en kinderen gevangen, waarna ze het op een drinken zetten. Samen met een groep strijdvaardige stamgenoten overvallen de Kikonen op hun beurt Odysseus en zijn mannen. Daarop slaan deze massaal op de vlucht.

Dit verhaal brengt hem bij de vraag wat de betekenis van ‘vechtlust’ is. Welke rol spelen emoties als woede en angst bij de gevechten die we leveren? Wat kunnen we leren van de nederlaag? Wanneer moet je vluchten? Deze en andere vragen brengt het programma in Den Helder, niet alleen het bolwerk van de marine, maar ook de stad die gebukt gaat onder de ‘Helderse ziekte’. Conflicten draaien hier al gauw uit op vechten.

Ad Verbrugge ontmoet er mensen die allemaal op een of andere manier in gevecht zijn. Met zichzelf, zoals Mohad en Jeffrey met hun gewelddadige verleden. Met de gevolgen van een leven-of-dood-situatie voor marinier René. Of Jorina Baars, die vecht voor de wereldtitel kickboksen.

De aflevering waarin Den Helder centraal staat is dinsdagavond 6 november te zien bij HUMAN op NPO2, om 22.55 uur.

1 REACTIE

  1. “Op zoek naar levenswijsheid, in Den Helder”
    kunnen ze volgend de meeste reaguurders hier lang zoeken…..

Comments are closed.