Provincie eist sluitende begroting van Den Helder

6

Den Helder – De raad is donderdag op visite geweest bij de provincie. De boodschap was duidelijk en niet heel prettig: voor 1 januari aanstaande zou de Helderse gemeenteraad een sluitende meerjarenbegroting moeten aannemen. Anders komt de stad onder preventief toezicht van de provincie.

Vorige week nam de Helderse gemeenteraad de begroting voor 2019 aan. Daar kan de stad mee vooruit. Probleem is wel dat het huishoudboekje over een periode van vier tot vijf jaar bezien niet sluitend is. Structureel moet er een miljoen euro bezuinigd worden. De provincie als hoeder van sluitende gemeentebegrotingen, ziet het Helderse tekort niet zitten en eist een begroting waarin inkomsten en uitgaven in evenwicht zijn.

Op korte termijn moet de gemeente dat nu voor elkaar zien te krijgen, zo lieten enkele raadsleden donderdag na afloop doorschemeren. Anders komt de gemeente onder verscherpt toezicht, wat meer is dan een vrijblijvende aansporing. Verscherpt toezicht zou betekenen dat Den Helder voor elke uitgave toestemming moet vragen aan de provincie.

De raad wilde zelf bij de Kadernota werken aan een sluitende meerjarenbegroting, maar de provincie wil dat dus eerder gerealiseerd zien.

6 REACTIES

 1. Port off Den Helder een paar jaar droogleggen. Kooyhaven afstoten. onzinnig geldverslindende verhuizing naar het RABO gebouw terugdraaien. Cadeau ‘tjes aan de stad , wat een sigaar uit eigen doos blijkt te zijn stoppen. Zomaar een kleine greep. Maar het zal wel niet gebeuren, aan de speeltjes van de “”Heren”” komen , hoe kom je op het idee ! Nee, de burger mag er straks, middels diverse verhogingen ,weer voor opdraaien. In eigen vlees snijden, komt niet in hun draaiboek voor. Wat blijft er van de verkiezings belofte “” geen lasten verzwaring voor de burger “” over ???

 2. Kunnen we dat plompe beeld op de verkeerde plaats niet verkopen ?
  Inderdaad prestige ( lees : speeltjes ) objecten nu maar eens aanpakken !
  Afspraak is afspraak ! oei .
  Sociale woningbouw en dan iets meer kwaliteit dan het zwembad a.u.b.

 3. Was het niet , de bedoeling een wippend kunstwerk op de dijk te plaatsen? Niet doen !!, scheelt weer een paar stuivers .

 4. Het zou m.i. het beste zijn om deze gemeente onder curatele te zetten.
  Waarom:ik hoop daarmee dat er ook een einde gemaakt zal worden aan de constructie,s met o.a port of den-helder, gemeente is 100% eigenaar van deze nv, waar de afgelopen 6 jr niets is gepresteerd door de afd. marketing.
  Wel bakken vol geld uit geven voor toekomstige nooit onderbouwde toekomst visie,s.
  De constructie woningstichting/gemeente onder de loep leggen,al zou het alleen maar zijn om de rook die daar boven hangt weg te halen, en de democratie weer te herstellen.
  Enige horeca punten binnen de schouwburg sluiten,en meerdere evt. punten schrappen zal bij deze niet misstaan.
  Met onmiddellijke ingang het idiote huurcontract met de rabobank opzeggen,.busje aangeschaft of geleasd om ambtenaren te vervoeren ook de deur uit,wat meer dienstauto,s die dagelijks achter het stadhuis geparkeerd staan eruit.
  Alle evt constructie,s die misschien nog niet boven tafel zijn gekomen onderzoeken.
  Een nieuwe burgemeester die meer en beter op samenwerken is ingesteld,en niet zoals de huidige zelf incl. de wethouders besluiten neemt,en vervolgens daarmee de raad confronteert.
  Een burgemeester die geen gegevens verzamelt van bewoners en doorspeelt.
  Een burgemeester die geen vage constructies aangaat.(met bedrijven/stichtingen en wat al niet meer)
  Een burgemeester die niet rancuneus naar bepaalde personen (inwoners) is.
  Een burgemeester die bij de bevolking draagkracht heeft, en niet zoals de huidige praktisch nul draagkracht heeft.
  Dus burgemeester wat mij betreft en velen andere inwoners neem nu eens echte verantwoordelijkheid,stap op.
  Daarmee geeft U deze stad weer de gelegenheid om weer op een normaal en gezond bestuurlijk niveau te komen.

Comments are closed.