Robin Hood

0

Den Helder – Boeken, televisieseries en films verschenen er over de legendarische Robin Hood. Het is echter niet zeker of deze held van het arme volk ooit heeft bestaan; er zijn geen feiten, alleen vertelsels in verschillende vormen. Er loopt wel een rode draad door al die verhalen en dat is de bekende slogan dat hij gaf aan de armen wat hij stal van de rijken. Kevin Costner en Russel Crowe zetten eerder de hoed op hun hoofd en nu geeft Taron Egerton gestalte aan de man met pijl en boog.

“Je bent alleen maar machteloos, als je denkt dat je machteloos bent”, is de boodschap die de Arabische John (Foxx) uitdraagt. Hij vertelt dit aan Robin of Loxley (Egerton), die hij ontmoet tijdens de kruistochten in het Midden-Oosten. Ze stonden elkaar naar het leven, maar toen Robin het opnam voor John zijn zoon, die uiteindelijk toch het leven liet, was de Arabier om. Hij volgt de kruisridder als verstekeling aan boord van het hospitaalschip naar Engeland.

De rijkeluizoon Robin vertrok vier jaar eerder en treft bij terugkomst zijn kasteel in puin aan, terwijl zijn verloofde Marian (Hewson) is vertrokken. Op zoek naar haar blijkt het volk van Nottingham gebukt te gaan onder het tirannieke bewind van de Sheriff (Mendelsohn) van deze stad. De mensen worden uitgebuit in de mijnen, hun bezit wordt hun ontnomen naast belastingen die ze moeten betalen.

Wraak en gerechtigheid
John bedenkt een plan om dit te veranderen en onder het mom van “wraak voor jou en gerechtigheid voor mijn zoon” begint Robin aan een Spartaanse training. De pijl en boog schietkunst wordt verder verfijnd met de nadruk op snelheid en dan gaan ze aan de slag. Stelen van de valse Sheriff en de achterbakse kerk en het volk wordt wakker, de mensen gaan geloven in deze voor hun onbekende weldoener.

De openingsscène van de film zet gelijk de toon, de kruisvaarders die het in een Arabisch dorp opnemen tegen een ingenieuze pijlschietmachine. Een heftig gevecht, goed in beeld gebracht met strak camerawerk. Daarna speelt de film zich verder af in Nottingham, ook voorzien van fraai decorwerk. En in dat decor de held met zijn hulp, een mooie vrouw, dorpelingen,soldaten en veel paarden. Het zijn alle juiste ingrediënten voor een lekkere Middeleeuwse actiefilm. En ze blijken nog goed gemixt ook.

Jamie Foxx is een allrounder als acteur en past goed met Taron Egerton, die we kennen van de twee ludieke Kingsman films. De Australische acteur Ben Mendelsohn is uitstekend gecast als de slechterik in het geheel, sterke rol, terwijl Tim Minchin voor de humor zorgt in de rol van de droogkomische ‘broeder Tuck’. Avontuurlijke filmmuziek van componist Joseph Trapanese (de Divergent films, The Greatest Showman) geeft alles een extra duwtje in de rug. Daarmee komt het ouderwetse ‘film in de speeltuin’ gevoel van vroeger naar boven: je zou bijna gaan trappelen met je voeten! Kortom, een leuke avontuurlijke actiefilm.

Regie: Otto Bathurst
Met: Taron Egerton, Jamie Foxx, Eve Hewson, Ben Mendelsohn, Tim Minchin, Jamie Dornan, Ian Peck
Kijkwijzer: 12 jaar