Sluis Oostoever niet opgewassen tegen superstorm

7

Den Helder – Zeven kunst- ofwel waterwerken in Noord-Holland kunnen een toekomstige superstorm niet doorstaan. Om ook straks de veiligheid van het achterland te garanderen tegen het opstuwende water, neemt het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) maatregelen.

De zeven afgekeurde kunstwerken zijn alle sluizen: de sluis Oostoever in Den Helder, de Sassluis in Enkhuizen, de keersluis in Broekerhaven, de Grote Sluis in Hoorn en de Hornsluis, Noordersluis en Zuidersluis in Schardam. Deze waterwerken hebben vaak een rijk verleden en vijf ervan zijn zelfs rijksmonument. Dit betekent dat de verbeteringen moeten passen in deze historie. Daartoe heeft HHNK het bureau Tauw/Friso Civiel in de arm genomen.

De komende maanden gaat het projectteam het gesprek aan met de omgeving, op zoek naar specifieke gebiedskennis en de verhalen achter het kunstwerk. Om te komen tot een aanpak die het karakter van de sluizen eer aan doet én in het landschap past. Daarvoor organiseert het waterschap in het nieuwe jaar inloopbijeenkomsten in het gebied.

Meer informatie hierover komt binnenkort op de site www.hhnk.nl/7kunstwerken. Direct aanwonenden worden per brief uitgenodigd. In augustus 2019 moet voor iedere sluis bekend zijn wat het voorkeursalternatief is.

7 REACTIES

  • Het staat een ieder natuurlijk vrij om zijn domheid op deze site te etaleren. Heb je er enig idee van hoeveel de belastingen zullen moeten stijgen, als west Nederland onder water loopt? En hoe weinig we nog kunnen verdienen als het economisch hart van ons land wordt weggespoeld?

   • en hoe vaak in de laatste eeuw hebben we een superstorm gehad?
    allemaal bangmakerij om de schatkist weer eens lekker te vullen over onze rug, en u loopt er met open ogen in, valt me wel iets tegen van de grote maar vooral meestal zeer kritische heer Berts, had ik eerder verwacht van de linkse kliek alhier

    • In 1921, 1953, 1960, 1972, 1973, 1990 en in 2002. In de jaren zeventig heeft de Helderse zeewering het een keer bijna begeven. Mijn vader -die toen officier van de wacht was bij CZM- vertelde me eens, dat de marine toen al kleine vaartuigen gereed maakte om te kunnen helpen bij een overstroming. 1953 zegt u natuurlijk ook niets.

     • alleen 1953 is bij mij bekend, daarna is er van alles verbeterd dus zal het niet snel meer zover komen, en zo ja dan is het maar zo en kunnen de inwoners weer eens goed de handen uit de mouwen steken om de zooi weer op te bouwen, het gaat momenteel toch veel te goed en iedereen is lui, vet en verwend

     • Weet je wat jouw probleem is? Met je hersens is op zich niets mis. Maar omdat je constant op schreeuwen staat en nooit op luisteren, komt er gewoon nooit iets in je hersens te zitten.

     • 🙂 omdat er in uw laatste reactie niet word gerept over het eigenlijke onderwerp bent u het er stilletjes eigenlijk wel een beetje mee eens, anders was u er wel tegenin gegaan… vat het maar op als een compliment van de altijd zeer kritische heer Berts

Comments are closed.