The Nutcracker and the Four Realms

0

Den Helder – Het is tegenwoordig in september al kerst in de winkels en de filmindustrie brengt de decemberfilm ook steeds vroeger in de bioscoop. Disney’s notekraker al op 1 november, ruim acht weken voor kerst; mogelijk om nu al publiek te trekken dat later in december Mary Poppins ook meepakt. Kwestie van marketing, want de kassa moet natuurlijk wel sprookjesachtig blijven rinkelen!

Een besneeuwd Londen met schaatsers op de bevroren Theems, we vliegen mee met een uil en komen terecht op de zolder bij de familie Stahlbaum. Clara (Foy) legt aan haar broertje Fritz (Sweet) de werking van de derde Wet van Newton uit. Ze worden geroepen om naar beneden te komen, het is kerstavond en vader (Macfadyen) heeft traditioneel cadeaus voor zijn zoon en twee dochters. Zus Louise krijgt een prachtige jurk, maar Clara zit met een zilveren ei in haar handen; daar zit een slot op, alleen de sleutel ontbreekt!

De familie gaat naar het kerstbal bij Clara haar peetvader, de oude Drosselmeyer (Freeman). Er wordt gedanst in de prachtig versierde balzaal, maar Clara mist haar overleden moeder en heeft geen zin om te feesten. Als Drosselmeyer de aankondiging doet over de pakjes, moet iedereen de tuin in en dat lint volgen met zijn of haar naam erop. Clara heeft een heel lang lint en komt via een enorm lange tunnel terecht in het fabelachtige kerstbomenbos. Daar ziet ze een sleutel hangen, misschien wel de sleutel voor haar ei, maar net als ze deze wil pakken is een muis haar voor en gaat er vandoor!

De Kapitein
Ze poogt de muis te vangen, wat niet wil lukken en ontmoet dan De Kapitein (Fowora-Knight) die de wacht houdt bij de brug naar het Vierde Rijk. Als Clara De Kapitein weet over te halen de gevaren van dat gevaarlijke gebied te trotseren, is dat een begin van een avontuur waarin van alles gebeurt. Ze is op zoek naar de sleutel, maar ontmoet figuren van allerlei pluimage en ontdekt heel veel meer.

Zijn de makers van deze film of de decorbouwers soms in onze Efteling geweest? De hele filmset heeft er van weg en de grote beelden in het Vierde Rijk doen denken aan de Fata Morgana; daarnaast lijken de vrolijk dansende harlekijntjes op het Carnaval Festival! Het is een feest voor het oog om naar te kijken, wat is dit prachtig vorm gegeven. Daarnaast zijn de muizen niet te weerstaan; het is dat hier al een man in huis is, maar anders kwam de verliefdheid op deze filmmuis om de hoek loeren!

Past bij de kerst
Het is natuurlijk een verhaal wat echt bij de kerst past. Goede en slechte mensen, trouwe volgelingen en valse bedriegers. En dan de hoofdpersoon, Clara, die zich vastberaden en vol zelfvertrouwen door het leven slaat. “Net als haar moeder”, meldt De Kapitein, een rol van nieuwkomer Jayden Fowora-Knight die prima werk aflevert. Goed acteerwerk in deze film, vooral van Keira Knightley, die zich helemaal kon uitleven als Sugar Plum met een suikerspin op haar hoofd.

Bij de film een passend stuk muziek van de 67-jarige James Newton Howard, die gelukkig nog niet met pensioen is, en in de film ook een waanzinnige ballet bijdrage. Het is nog geen kerst, maar de voorpret is begonnen met dit magische meesterwerk van Disney. Genieten met een hoofdletter, dus absoluut gaan zien in de bioscoop deze rolprent. Aanrader!

Regie: Lasse Hallström, Joe Johnston
Met: Mackenzie Foy, Keira Knightley, Jayden Fowora-Knight, Helen Mirren, Morgan Freeman, Tom Sweet, Ellie Bamber, Matthew Macfadyen
Kijkwijzer: 12 jaar