Toch demonstratie tegen Zwarte Piet

63

Den Helder – Waar de gemeente woensdag nog liet weten dat niemand zich had gemeld om te demonstreren tijdens de intocht, blijkt dit donderdag anders te liggen. Den Helder heeft alsnog een officiële melding gekregen van Kick Out Zwarte Piet, die aan de vereiste voorwaarden voldoet.

“Demonstreren is een grondrecht dat moet worden gerespecteerd”, meldt de gemeente. Ze kan dan ook niet anders dan de demonstratie toestaan. Wel worden aan de demonstranten een aantal voorwaarden gesteld, zodat er een goede balans ontstaat tussen het vieren van een kinderfeest en het respecteren van het grondrecht van de demonstranten. Zo mogen er bijvoorbeeld geen geluidsversterkers worden gebruikt (geen megafoon) en er wordt een specifieke locatie op Willemsoord aangewezen. De demonstranten geven zelf aan niet te zullen provoceren.”

Burgemeester Koen Schuiling: “Ik begrijp heel goed dat er mensen zijn die oproepen tot een verbod van demonstratie. Echter, daar zal je heel zwaarwegende redenen voor moeten hebben. Uitgangspunt is dat we de uitoefening van dit grondrecht moeten faciliteren. In de voorbereiding is dit scenario besproken met de organisatie van de intocht en de politie. We zijn daar op voorbereid en stellen alles in werking om de Sinterklaasintocht een feest te laten zijn voor kinderen. Ik heb er begrip voor dat niet iedereen geconfronteerd wil worden met een demonstratie in het bijzijn van kinderen. Om die redenen zijn er genoeg andere plekken waar (groot)ouders met hun kinderen het feest kunnen bijwonen.”

Actuele ontwikkelingen worden door de gemeente gemeld via de Facebookpagina van de gemeente Den Helder.

63 REACTIES

 1. Demonstreren is een grondrecht en Zwarte Piet – in ieder geval tot volgend jaar – ook.
  Dus beste mensen, demonstratie negeren en lekker met je kinderen het feest gaan vieren is mijn advies. 🙂

 2. Nee natuurlijk zal dat tuig niet provoceren. Alleen de naam van die organisatie provoceert al en roept op tot geweld. Ongezien de tiefus voor Kick Out Zwarte Piet.

  • Demonstranten van Kick Out Zwarte Piet gewoon door Zwarte Piet in de zak laten stoppen.

 3. “Ik heb er begrip voor dat niet iedereen geconfronteerd wil worden met een demonstratie in het bijzijn van kinderen. Om die redenen zijn er genoeg andere plekken waar (groot)ouders met hun kinderen het feest kunnen bijwonen.”

  Oke Koen. dus deze mensen met kinderen uit je eigen gemeente zijn minder belangrijk voor je als die paar links extremistische demonstranten?
  wat een burgervader ben je toch flapdrol… mischien moet je je achternaam veranderen verader.
  Dat we de demonstranten maar een Warm welkom mogen geven…
  helpt koen ons niet dan doen we het zelf wel

  • Piet begrijp je nou echt niet wat er in het artikel staat over het recht van demonstratie. Dat is ongeveer hetzelfde dat niemand jou achter slot en grendel zet voor die onzin die jij uitkraamt

 4. Is er ook een grondrecht van smaad en belediging? Het feest is het tegendeel van racistisch, het is een kinderfeest van tolerantie en geven, theater: zwart is hier de kleur van maskerade en mysterie, niet die van een slaaf. Eenvoudig via de historische bewijzen terug te vinden. Dus is deze “demonstratie” het toelaten van beledigende schreeuwers in een voorstelling in het Concertgebouw. Het komt ook omdat vrijwel alle media (Paul de Leeuw, Pauw, DWDD, NTR), en politici (Asscher, GroenLinks) de feiten niet geven, en meewaaien en polderpleasen, uit koloniaal schuldbewustzijn (zie boek Herman Vuijsje, Zwartmakers). Zwartepiet stamt uit de middeleeuwen. De politiek en media zijn losgezongen van de samenleving, cultureel, en missen kennis.

 5. Zwarte Piet is een fantasiefiguur, we gaan toch ook geen Kick Out Donald Duck of Kick Out Asterix & Obelix (discriminatie van Romeinen, visboeren en hoefsmeden) organiseren?

 6. Wat een ,zwakke burgermeester ,hebben we ,bah.
  Geeft toestemming ,voor tegenstanders van zwarte piet.
  Weg met deze burgermeester,die laat het kinder feest
  Verpesten.

  • Uhm, je kan het simpelweg niet verbieden, iets met grondwet, rechten en wetgeving… heeft weinig met de burgemeester van doen hoor.

   (En ja, ik ben voor zwarte piet en tegen kozp)

   • de burgemeester kan wel een veilige plek aanwijzen waar de demonstraties dan gehouden mogen worden….. en dat heeft hij niet gedaan, in tegendeel, de Nederlanders met de kleine kindertjes worden maar weggestuurd……

 7. Hoe schandalig zwak ben je als burgemeester dat je de demonstratie goedkeurt op de plaats waar de intocht is ! Had ze naar het Kooypunt verwezen ! Dan hadden ze in alle vrijheid hun mening kunnen uiten en niemand had er verder last van gehad! Nu vrees ik een harde confrontatie. En terecht! Schuiling, je wordt bedankt.

 8. Het recht op het organiseren van of deelnemen aan een demonstratie, is verankerd in artikel 6 en 9 (lid 2 ) van de grondwet. Het recht van meningsuiting, is neergelegd in artikel 7 grondwet. Omdat vrijheid van betoging, levens overtuiging en meningsuiting grondrechten zijn,is in de WOM (wet openbare manifestatie’s) niet gekozen voor een vergunningstelsel, maar voor een kennisgevingstelsel. De Burgemeester, kan op ghrond van de kennisgeving van een openbare manifestatie, voorschriften en beperkingen stellen en de nodige veiligheidsmaatregelen treffen om de betoging ordelijk en vreedzaam te laten verlopen. De WOM, bepaalt ook in artikel 5 lid 2 sub c , dat de burgemeester een manifestatie kan verbieden o.a. ter bescherming van de gezondheid, in het belang van het verkeer, of ter bestrijding of voorkomen van wanordelijkheden. ( bron, NGB 9Nederlands genootschap van Burgemeesters) Dus als men werkelijk verwacht, of het dreigt uit de klauwen kan de burgemeester wel zeker iets doen.

  • Juist dat dus…

   Veiligheid van de demonstranten?
   Eigen Helderse burgers beschermen van hun zelf?

   Lijkt mij zwaarwegend genoeg.

 9. Ongelooflijk dat dit allemaal maar kan in dit land ..recht om te demonstreren ????
  Aan me hoela ..wij hebben recht om het KINDERfeest te vieren .zonder raddraaiers .
  Ik hoop toch zo dat het voor de kinderen niet uit de klauwen gaat lopen ..ik weet trouwens uit mijn omgeving een heleboel mensen die niet meer naar de intocht gaan in Den Helder.maar naar eenn andere gemeente gaan of de intocht op tv kyken …alleen maar omdat ze bang zijn dat hun kroost iets meekrijgen van deze demonstratie..
  Dank je wel burgermeester voor het meewerken aan het verpesten van ons kinderfeest

  • Demonstreren doen we weing zelf meer, maar het mag, gelukkig maar.
   Geeneen partij is erop uit een kinderfeest te verpesten.

     • probeert u mij (en wat ik lees nog eens 80% Nederlanders) dan eens uit te leggen hoe het precies zit en dat de raddraaiers, staand tussen honderden kinderen die proberen een glimp van hun held op te vangen, het hulpje van deze kindertjes hun held schreeuwend weg joelen het feest niet verstoren cq verzieken??

     • Ik zeg simpelweg dat het niet hun motivatie is om een feest te verstoren, het zijn geen gemene mensen die een hekel aan kinderen hebben ofzo.

     • kom op zeg, hoe naïef kun je wezen, heeft u een TV thuis? heeft u die tronies gezien op het nieuws? denk dat een bezoekje aan een goede opticien geen verkeerd idee zou kunnen zijn….

     • OK, als jij wil denken dat ze allemaal kinderen haten en ze het feest kapot willen maken, ga je gang.
      Ik weet beter 🙂

      Als ik een bron noem, zeg ik niet simpel TV. Denk na.

     • je zult het wel beter weten ja, kom eens op met die bron dan?
      heb je de uitspraken van die hoofdman haatbaard gehoord (waar hij ook nog eens voor is opgepakt), en dan nog volhouden dat ze geen kinderen haten, me hoela, die hebben een diepe haat tegen alles en ook kinderen, ik heb trouwens net nog op het nieuws gezien hoe de intochten verstoord werden vandaag door die schreeuwende nietsnutten waar u er waarschijnlijk ook eentje van bent aan de reacties te lezen…

 10. “Ik heb er begrip voor dat niet iedereen geconfronteerd wil worden met een demonstratie in het bijzijn van kinderen. Om die redenen zijn er genoeg andere plekken waar (groot)ouders met hun kinderen het feest kunnen bijwonen.”

  In plaats van rekening te houden met de (groot)ouders en hun kinderen wordt er maar verwacht dat ze buiten Willemsoord gaan staan als ze niet geconfronteerd willen worden met een demonstratie?

  Demonstreren is een recht die we moeten beschermen, maar wellicht moet het plezier van een kind, wat natuurlijk dolgraag de stoomboot met Sinterklaas wil zien aankomen zwaarder wegen dan een stel roeptoeters met een uitgesproken en onpopulaire mening. Laat ze lekker demonstreren bij het gemeentehuis met zoveel megafoons als men zelf wil, of beter nog op het kooypunt aangezien daar de meeste gemeenteambtenaren zitten tegenwoordig.

  Laat het feest een feest blijven!

 11. Ook een Burgemeester, dient zich aan de wet te houden. Echter , met de opmerkingen , van laat ze dan maar demonstreren , maar niet in de buurt van de intocht en uit het gezicht van de kinderen , daar had de burgemeester wel rekening mee kunnen houden. De meestal politiek zeer geslepen man , maakt hiermee, in mijn ogen bij de bevolking een uitglijder van je welste. Echt meneer Schuiling , dit had beter gekund.

  • Kinderen en hun (groot)ouders dienen niet geconfronteerd te worden met een eenzijdige mening van een groep die ergens tegen is. De kinderen en hun (groot)ouders komen voor een feest, anders zouden ze wel naar een manifestatie gaan!

 12. specifieke locatie ik zou zeggen sluisdeurenpodium word dat ook weer eens gebruikt en hebben de kinderen er geen last van

 13. En die motorclub die door Den Helder wilde rijden tijdens een toertocht kon wel verboden worden…?

 14. Dat je de burgemeester niet mag, is nog geen reden hem hier voor … uit te maken. Hierin ga je toch echt te ver .

  • het gaat niet over het wel al daar niet mogen, persoonlijk heb ik totaal geen problemen met hem, maar om nu de belangen van die opvreters boven die van de Nederlanders te stellen ben ik wel klaar met het beleid wat die meneer Schuiling voert en benoem hem daarom dus op die manier en als u dit niet bevalt dan leest u er maar overheen, de groeten

 15. Iedereen heeft wel een menig lees ik maar weet iemand al dan waar ze mogen demonstreren? Juist op een aangewezen plek dus niet door de hele stad heen, maar op een aangewezen plek en die kan best aan de andere kant van Willemsoord zijn, denk dat hij nog niet zo gek is die burgermeester en demonstreren kan je bijna niet verbieden.

 16. Burgemeester blijft verantwoordelijk, de veiligheid van de kinderen gaat voor een recht op demonstreren! Knoop dat maar in de oren!

  • Knoop ook eens in je oren , dat de bescherming van je kind , in de eerste instantie bij de ouders ligt. Als je weet , dat er gedemonstreerd gaat worden , dan is het aan de ouders/begeleiders , dat het kind daar niet in terecht komt.

    • Moeilijk hè, om te begrijpen , dat de anti zwarte piet demonstranten ons juist betichten van racisme. Dan , zou het zo zijn , dat we volgens jouw redenering , juist bang moeten zijn voor de mensen die naar de intocht van de sint komen kijken.

 17. Het Sinterklaas feest ontglipt héééééél langzaam uit handen. Net als het touwtje uit de deur, waarover Jan Terlouw zo mooi sprak. Ik ben geen linkse noch een rechtse rakker. Sterker nog; ik weet niet meer wat te stemmen. Wel geloof ik dat we, in een jarenlange zorgreflex, buitenlandse problemen binnenlands hebben gemaakt.

  • “zorgreflex”
   .
   Heb jij de indruk dat de jarenlange import van groepen die nu beginnen te schreeuwen heeft bijgedragen aan de leefbaarheid van het land waar jij en ik zijn opgegroeid?

   • Hijneken. Nee, door deze import is er praktisch een onleefbare situatie ontstaan voor de blanken. Door het pamperen en faciliteren van deze gelukszoekers, zijn wij onze cultuur en tradities langzaam aan het kwijtraken.
    Als voorstander van de harde lijn, mag het van mij allemaal veel gewelddadiger worden.
    Als dat er voor nodig is om onze tradities en cultuur te beschermen en te zorgen dat we tot in lengte van dagen nog een Sinterklaas en Zwarte Piet houden, zeg ik volmondig ja.

    GT

 18. @Piet
  Hoe weet jij nou dat het weer linkse extremisten zijn.
  Of hoor je ook bij deze groep?

 19. “(…) zodat er een goede balans ontstaat tussen het vieren van een kinderfeest en het respecteren van het grondrecht van de demonstranten.”
  .
  Een goede balans? Ik dacht het niet hoor!
  .
  Welkom in de dictatuur van de schreeuwende minderheid. Een democratie is geven en nemen. Het parlement besluit met meerderheden. En omgekeerd moet de meerderheid met de belangen van de minderheid rekening houden. Als die balans zoek is verkeert de democratie in crisis.
  .
  Precies dát lijkt in toenemende mate te gebeuren. Het lijken kleine dingen, maar ze zijn het niet. In Den Haag wil men neutrale Pieten, terwijl 80 procent van de bevolking die hele pietendiscussie onzin vindt. Als we niet uitkijken schuiven we op in de richting van een dictatuur van schreeuwende minderheden. Die schreeuwers mogen wat mij betreft een voorbeeld nemen aan de elite van de 10 procent hoogste inkomens die 70 procent van de totale inkomstenbelasting betalen. Uit die groep hoor ik nooit geluiden dat zij niet accepteert dat 90 procent van de bevolking meebepaalt hoe hun geld wordt uitgegeven.

 20. Ik zal u allen na de intocht een interessant objectief onderzoek voorschotelen, vanuit de Surinaamse hoek.
  Dan kunnen alle partijen: Links, Rechts, donker tot wit, St. Nicolaas centrale’s en al wie zich er verder tegenaan willen bemoeien, het komende jaar in overleg gaan over hoe nu verder.
  Eerst morgen maar eens negeren – ‘raar’ woord zou verboden moeten worden 😉 – en feest vieren ! 😀

 21. “Ik begrijp heel goed dat er mensen zijn die oproepen tot een verbod van demonstratie. Echter, daar zal je heel zwaarwegende redenen voor moeten hebben.”

  Veiligheid van de demonstranten?
  Eigen Helderse burgers beschermen van hun zelf?

  Lijkt mij zwaarwegend genoeg.

 22. binnen 2 dagen een vergunning voor demonstreren ,gingen allen vergunningen maar zo simpel in den helder pffff

 23. Niet dus , Demonstreren is een grondrecht dat verankerd ligt in de grondwet, en derhalve NIET !! vergunningsplichtig. Er is wel een meldingsplicht, waaraan regels verbonden kunnen worden.

 24. De burgemeester, heeft , lees ik net in het NHD , drie toegangsverboden uitgevaardigd bij de inrocht ,voor de binnenstad en Willemsoord.

 25. Als we niet in staat zijn om onze vrijheid, cultuur en tradities in De Tweede Wereldoorlog zwaarbevochten, te verdedigen en beschermen tegen extreemlinkse raddraaiers, dan verdienen we die vrijheid, cultuur en tradities ook niet.
  Onze burgemeester zou hier handelend moeten optreden, maar aangezien de man slappe knieen heeft en het liefst het hele Sinterklaasfeest in zijn stad zou verbieden, komt het nu op de bevolking aan.
  Wilt u dat dit prachtige feest voor de kinderen in de toekomst behouden wordt of gaan we toegeven aan de grillen van beroepsprotesteerders voor wie het nooit genoeg is.
  Ik zou wel weten wat er moest gebeuren.

  GT

 26. Kick Out Zwarte Piet is niets anders dan een oorlogsverklaring aan onze cultuur en de dragers daarvan. De grondwet staat dit niet toe! Schuiling wel ! Wanneer het uit de hand loopt dan is het Kick Out Schuiling onvermijdelijk.

  • Roel Prins. Schuiling exit en vervangen door een burgemeester die wel lef heeft om deze extreemlinkse kliek aan te pakken. Hij moet dus ook verder een hart hebben voor kinderen, cultuur en tradities.
   Dat is wat dhr. Schuiling nu ten enen male mist.
   Verder lees ik hier op Denhelderactueel dat KOZP de aangekondigde demonstratie heeft afgeblazen.
   Ook het bewind in Den Haag mist de moed om zich duidelijk uit te spreken voor het behoud van Nederlandse tradities en cultuur.

   GT

 27. Wat een waanzin reacties. Het is een grondrecht. Lees je even in. Absurditeit ten top.. En een tip, je ‘kinderen beschermen’ doe je niet op den helder actueel.

 28. Altijd leuk om nu te lezen dat onze burgemeester te streng in was, zodat de betogers de boel afgeblazen hebben:)

  • De vraag rijst dan, Zou de Burgemeester dat ook gedaan hebben, als het publiek niet had aangedrongen op maatregelen ? De druk op de burgemeester vanuit de bevolking ,werd zo groot , dat hij bijna niet anders meer kon dan ingrijpen.

 29. Cultuur en tradities zijn onderhavig aan verandering, dat is al eeuwen zo en daar is niets mis mee.
  Ook Zwarte Piet zou mogen veranderen, maar per definitie niet onder druk en valse beschuldiging van racisme, dat lijkt mij klaar.
  Als onder die term het grootste deel van onze Nederlandse bevolking, die varieert van lelieblank tot lichtbruin – en dat is minstens 90% – toegeeft aan afschaffing van Zwarte Piet, onder de valse beschuldiging van racisme, dan gaan wij zó de geschiedenis boeken in en DAT GAAT DUS NIET GEBEUREN!!!

  Zo, nu mogen jullie nog even de schoen zetten en dan ras naar bed …. 😉

  • Judge X. Als deze lieden hun cultuur en tradities willen veranderen, dan gaan ze vooral hun gang maar.
   Van de onze blijven ze met hun poten af.
   Om onze cultuur en tradities te beschermen, moeten we niet bij het bewind in Den Haag zijn.
   Ik wil niet door een gast uit Ghana (Jerry Affrye) racist genoemd worden, alleen omdat ik van het Sinterklaasfeest hou.
   Eeuwig respect heb ik voor de voetbalfans uit Eindhoven die deze lieden en hun blanke meeloperskliek een koekje van eigen deeg hebben gegeven.

   GT

Comments are closed.