DHA-A leader
DHA-A leader

Uit Beeld zet verdwenen Den Helder weer in de etalage

Den Helder – De Helderse Historische Vereniging bestaat 30 jaar en ter gelegenheid daarvan verscheen deze week het boek “Uit beeld”. Het laat in woord en beeld zien wat er zoal uit het Helderse straatbeeld verdwenen is, maar ook wat er voor in de plaats kwam.

Den Helder ontpopte zich in de 19e eeuw van vissersdorp tot havenstad, maakte een explosieve groei mee in dezelfde eeuw, raakte in verval, werd gered door de marine, ging in de Tweede Wereldoorlog bijkans ten onder, om daarna weer opgebouwd te worden. Kortom, in de loop der eeuwen raakte in het Helderse veel ‘Uit beeld’. Dat is dan ook de titel van het boek dat Jan T. Bremer, Maarten Noot en Piet Zeeman dinsdag presenteerden op de jaarvergadering van de HHV in de Morgensterkerk.

Wat verdween? Het neoklassieke spoorstation, de deftige Hoofdgracht, prestigieuze winkels en geliefde uitgaansgelegenheden, strenge en minder strenge kerken, verzuilde scholen en zorgcentra, belangrijke openbare (haven)gebouwen, bruggen, dijk- en waterwerken en wat al niet meer. Jan T. Bremer vertelt er onderhoudend over, de nadruk leggend op erfgoed dat moest wijken voor de naoorlogse moderniteit. Maarten Noot en Piet Zeeman plaatsen er historisch beeldmateriaal bij, dik vierhonderd foto’s, illustraties en kaarten.

Kleur
Het belangrijkste accent ligt op de geschiedenis, maar Den Helder anno 2018 komt ook aan bod; met kleurenfoto’s gemaakt door leden van de Foto WerkGroep Den Helder. Ze tonen tal van besproken historisch locaties zoals ze er nu uitzien: de Keizerstraat, de haven, Huisduinen, bruggen, grachten enzovoorts. Het eindresultaat is een mix van beeld en vertelkunst, historie en actualiteit in kleur en zwart-wit. Dit maakt ‘Uit beeld’ tot meer dan een stukje lukraak afgestofte Helderse geschiedenis.

“Uit beeld” is de 28e uitgave in de Helderse Historische Reeks. ISBN 978 90 6455 8542. Het boek kost 15 euro voor leden van de HHV. Niet-leden betalen 20 euro. Verkrijgbaar bij Bruna Den Helder en Julianadorp.

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

LOS Den Helder is de lokale omroep van en voor Den Helder. Sinds 2017 is er een officieel samenwerkingsverband tussen de LOS en Den Helder Actueel.

Lees ook: