All You Need Is Love

0

Den Helder – Het is al 26 jaar een kijkcijferkanon, het programma van Dr. Love Robert ten Brink over de liefde. Door verschillende omroepen op de buis gebracht en het hoogtepunt is de jaarlijkse Kerstspecial waar vaak 2 tot 3 miljoen kijkers op afstemmen. Het is eigenlijk best gek dat nog niet eerder iemand op het idee kwam om er iets mee te doen in relatie tot een film. Gooische Vrouwen regisseur Will Koopman ging echter aan de slag met het script van Paula van der Oest.

“Want niemand mag met kerst alleen zijn” is de bekende slogan van het programma en vormt het intro voor de film. We zien de afsluiting van vorig jaar en schieten dan door naar dit jaar, de hectische dagen voor kerst. De optelsom van de klussen die gedaan moeten worden door de redactie van het programma om twee uur liefdeshoogtepunt op tv te brengen. De zenuwachtige koorts wordt opeens extra aangewakkerd als presentator Maarten ter Horst (Van Huêt) naar Schotland vlucht zonder iemand iets te melden.

Terwijl Maarten aan de wandel is, gebeurt er in Nederland van alles met allerlei personen. De beroemde zanger Remi (Rudge) loopt een bloedneus op als hij logeert in Hotel des Indes en de vrouwelijke uitsmijter Boukje (Laurenssen) hem een mep verkoopt. Schooljuf Sandra (Pheifer) verliest haar echtgenoot, terwijl de vriendinnen Tilly (Labij) en Renee (Malherbe) al langer manloos op weg zijn naar de feestdagen. En dan zijn daar nog een dirigent (Lammers) met een midlifecrisis, die een orkest voor de uitzending moet klaarstomen, en nog wat personages met hun beslommeringen en liefdesverdriet.

Rode draad
Het zijn heel wat verhaallijnen en de rode draad vormt dat al die mensen met hun kleine en grote problemen in de finale van de film samenkomen in die kerstuitzending op tv. Voor het echter zover is moet er heel wat werk verzet worden, wat voornamelijk er op neer komt dat de nodige misverstanden uit de weg geruimd dienen te worden.

Met in het hoofd die enorm grappige komedie Zus & Zo uit 2001 van Paula van der Oest en de Gooische Vrouwen komedies van Will Koopman lag de lat hoog. Tel daarbij een cast waarin heel acterend Nederland lijkt mee te doen, dus dat moet voor extra vuurwerk zorgen. Heel fijn is het om een actrice van formaat, figuurlijk gesproken, als Trudy Labij nog eens te zien.

Geen kerst-romkom
En dan blijken de verwachtingen te groot, want deze film heeft met de levensverhalen meer het karakter van een dramafilm gekregen. Niet heel veel grote schaterlach momenten, maar de herkenbaarheid van menselijk leed en geluk met een glimlach en een traan. Het is even op het andere been gaan staan als je eigenlijk verwacht in een kerst-romkom terecht te komen. Hou je van levensverhalen met dat stukje drama erin verwerkt, dan is de film geknipt voor jou. Met fijne muziek erin verwerkt en hoe kan het ook anders, uiteraard een Happy End. Want niemand mag met kerst alleen zijn wordt gezegd, dus alles komt goed!

Regie: Will Koopman
Met: Fedja van Huêt, Bracha van Doesburg, Yannick Jozefzoon, Waldemar Torenstra, Anniek Pheifer, Frank Lammers, Trudy Labij, Rop Verheijen, Ilias Addab, Jasha Rudge, Eva Laurenssen, Annet Malherbe
Kijkwijzer: Alle Leeftijden