Alleen maar winnaars bij 1e driebanden-groot koppeltoernooi

0

Den Helder – De eerste editie vam het driebanden-groot koppeltoernooi in het Biljart- en Snookercentrum kende dit weekend alleen maar winnaars. Zestien koppels gingen met prijzen naar huis na twee dagen strijd op de grote tafel. De grote winnaars van het toernooi waren Ben Rozie en Marcus Borman, die in de finale met 13-5 wonnen van Jan van Oosten en Lizet Krijnen-Veldman.

De prijsuitreiking werd een feestje voor iedereen door de gulle sponsoring van diverse lokale ondernemers. Maar de grootste prijs moet toch de gezellige, ontspannen en sportieve sfeer zijn die er deze twee dagen onder alle koppels heerste!

Wat in oktober aan de bar begon als een hersenspinsel is uitgedraaid op twee prachtige dagen in het Biljart- en Snookercentrum in Den Helder. Bij het ontstaan van het idee werd gehoopt op de inschrijving van zo’n 8 koppels. Zij zouden in een tweedaags toernooi gaan strijden op de grote tafel (matchtafel; 142 x 284 cm). De insteek was tweeledig; gezelligheid tijdens de ‘dode dagen’ tussen Kerst en Oud & Nieuw en de promotie van de twee grote tafels.

Matchtafels
Op deze matchtafels worden sinds september 2018 onder andere competitiewedstrijden gespeeld. De ambitie van 8 koppels werd na een kleine aanloop ruimschoots gehaald. Er is vervolgens een maximaal aantal van 16 koppels gehanteerd. Op dat moment stonden er zelfs 6 koppels op de reservelijst! Animo voor een koppeltoernooi, uniek in zijn soort voor zover bekend, én de grote tafel was er dus zeker!

Zoals dat gaat wanneer je met veel mensen te maken hebt gebeurt er tussen inschrijving en toernooistart vaak nog het één en ander. Dat was dit keer niet anders. In de laatste dagen voor de start op 28 december moest een aantal teams zich terugtrekken. De reserveteams hadden ondertussen niet meer gerekend op meedoen aan het toernooi. Gelukkig waren daar André & Peter om op het laatste moment de 16 teams compleet te maken.

Er waren veel bekende, Helderse gezichten te zien maar dus ook biljarters van buiten de stad. André (Schagen), Peter (‘t Veld), Gerard (‘t Zand), Aad & Richard (Breezand) en de gebroeders Jim en Chris (Petten). Vrijdagmiddag kon worden afgetrapt met 4 poules van 4 teams. Na een korte opening van het toernooi door de wedstrijdleiding kon er worden gestart met de eerste van 3 partijen.

Toernooiverloop
Het toernooi beschikte over een zeer gemêleerd deelnemersveld met uiteenlopende ervaring op driebandengebied. Van zeer ervaren tot praktisch nieuw op dit terrein. Daarnaast was het voor velen ook hun eerste (partij)ervaring op de matchtafel. Als je normaal het libre-spel uitoefent op de kleine tafel en nu begint aan driebanden op de grote tafel is er behoorlijk veel ‘groen’ op de tafel te vinden.

Geregeld werd het welbekende ‘gaatje’ gevonden waar de speelbal in kon verdwijnen. Ook werden de ‘klossen’ even zo makkelijk gespeeld ondanks de extra ruimte. En dan, vaak pijnlijk voor de tegenstanders, waren ook de zwijntjes / kraaien aanwezig, welke dan veelal door luid gejuich werden onthaald door de spelende teams. Het spelen volgens het ‘scotch-double-systeem’ wende voor de meeste teams snel. Dit systeem houdt in dat er na iedere gemaakte of gemiste carambole wordt gewisseld van teamspeler. Je speelt dus altijd écht samen. In de meeste gevallen stonden de teams ook samen aan de tafels en werd het te maken patroon samen opgelost. Op de eerste dag bood Lizet nog een heerlijke maaltijd aan alle teams aan. Rond 21.30 kwam dag één ten einde. Voor de belangrijke plaatsen op de totale ranking aan het einde van dag 2 lag het nog open voor de teams t/m plaats 12.

Dag 2 begon met een aanpassing van de te maken caramboles voor bijna alle teams. Een groot gedeelte van de teams werd verlaagd, maar de nummer 1, 2 en 3 konden rekenen op een verhoging, doordat zij op dag 1 sterk boven hun startmoyenne hadden gespeeld. Daarnaast begon dag 2 met nieuwe poules op sterkte, op basis van de rangschikking over dag 1. Je kon merken dat sommige teams meer ritme begonnen te vinden. Er werden steeds vaker series op tafel gelegd. De grootste serie (6) werd gemaakt door René & Herman én Jim & Chris. Laatstgenoemden maakten deze als afsluiter van de partij tegen Marc & Ben.

Magie
De kortste partij werd in ronde 5 gemaakt door Cees en Jaap. In de rondes hiervoor ‘liep het niet lekker’, werd er flink tegen elkaar ‘gezeurd’, maar de magie was teruggevonden in de partij tegen Ingrid & Rinus. In 14 beurten vonden zij de benodigde 11 caramboles. Een ronde later mochten beide heren tegen hun teamgenoten van Kaper aantreden, Jack & Sebastiaan. Beiden verantwoordelijk voor de wedstrijdleiding, hadden zij nog geen potten kunnen breken op de lakens. In ronde 6 kwam hier echter verandering in. De broedermoord eindigde in een 12-5 overwinning in eveneens 14 beurten!

Drie teams kwamen op dag 2 zeer sterk uit de bus. Jan & Lizet (39 punten), Piet & Jan (39 punten) en Jan & Arjen (38 punten) maakten grote sprongen op de ranglijst. Voor Jan & Lizet betekende het zelfs een plaatsing bij de beste 4 teams over dag 1 en 2. Door het verlies van Jim & Chris tegen Cees & Aad in ronde 6 (4-10 verlies) kon hun plek worden ingenomen. Jim & Chris zakte door dit grote verlies zelfs naar de 7e plaats! Het geeft weer hoe dicht het bij elkaar zat met het gespeelde systeem.

Er waren dus 4 teams over voor de kruisfinales: Marcus & Ben, René & Herman, Jan & Lizet en Aad & Cees. Alvorens hiertoe over te gaan werden er penalty’s genomen om tot een winnaar te komen voor de prijs om de hoogste serie en de kortste partij. Jim & Chris en Jack & Sebastiaan trokken aan het langste eind.

Eindschot
In de kruisfinale wonnen Marcus & Ben met een vlammend eindschot (9 in 6 beurten) met 13-8 (in 26) van Cees & Aad. In de andere kruisfinale ging Lizet uit met een schitterend geplaatste bal in de 32e beurt. De ‘touch’ was er niet meer bij het sterkst spelende team van dag 1, Herman & Rene. Jan & Lizet wonnen met 9-8 in 32 beurten.

De troostfinale was een prooi voor Cees & Aad. Zij namen alle aspiraties weg bij de tegenstanders door in 16 beurten naar 9 caramboles te schieten. Herman & René stonden op dat moment op 2 caramboles. In de 26e beurt wonnen Cees & Aad de strijd om plek 3. In de grand finale ging het lang gelijk op tussen beide teams in een niet hoogstaande partij, was het de druk? Na 17 beurten, bij een 4-3 stand in het voordeel voor Marcus & Ben ging de gaskraan toch open bij dit team. De eindstand was 13-5 en daardoor werden Marcus en Ben de terechte winnaars van het eerste driebanden-groot koppeltoernooi!

Sponsors
Tijdens de prijsuitreiking werd iedereen bedankt voor de medewerking aan twee schitterende dagen en werden er goed gevulde enveloppen uitgedeeld aan de grote winnaars. Tevens werden er mooie prijzen voor de nog aanwezige teams aangeboden door de sponsors Jos Koeleman slagerij, Van der Lem slijterij, Frisuz catering, Gerard Rietveld biljartartikelen, Eethuis Razende bol, Biljart en Snookercentrum Den Helder, Kookerij Brammetje.