Aquaman

0

Den Helder – Van de grote hoeveelheid superhelden in de verschillende stripboeken kan de filmindustrie regelmatig een graantje meepakken. De Amerikaanse DC Comic Books is de leverancier van de vele stripboeken, met helden als Batman, Superman, Wonder Woman, Flash en Aquaman.

Vele helden zijn al een of meerdere keren verfilmd. Nu is het de beurt aan Aquaman om in een solofilm te verschijnen. De liefhebbers konden Aquaman voor het eerst zien in de film Batman versus Superman (2016). Een grotere rol was weggelegd in Justice League (2017), waarin meerdere helden het opnemen om de wereld te redden. James Wan, vooral bekend als regisseur van horrorfilms (SAW), is de man die dit verhaal prachtig in beeld brengt.

In een terugblik maken we kennis met vuurtorenwachter Thomas Curry (Morrison) die in een storm een bewusteloze jonge vrouw (Kidman) aan de waterkant vindt. De vreemde dame is niemand minder dan Atlanna, koningin van het onderwaterrijk Atlantis. Zij is gevlucht en valt voor de vuurtorenwachter. Ze krijgen een zoon, Arthur, die blijkt over bijzondere eigenschappen te beschikken. Zo kan hij communiceren met onderwaterdieren. Als moeder Atlanna gedwongen wordt om terug te keren naar Atlantis, blijven vader Thomas en zoon Arthur achter. Atlanna laat Vulko (Dafoe) als mentor uit Atlantis de jonge Arthur opleiden, om hem voor te bereiden op een leven onderwater en in Atlantis.

Kaping
Als het verhaal een sprong maakt naar het heden zien we dat Arthur is uitgegroeid tot een grote sterke kerel die bij zijn vader op het land woont. Omdat hij in Atlantis gezien wordt als een bastaard heeft hij besloten op het land te blijven. We zien hoe hij als de Aquaman in zijn eentje een kaping van een onderzeeër weet te beëindigen. Met onwaarschijnlijke krachten brengt hij de boot naar het oppervlak, bevrijdt hij de bemanning en maakt hij korte metten met de kapers. Kaper David Kane (Abdul-Mateen II) verliest bij de actie zijn vader en stelt Arthur verantwoordelijk. Hiermee start Kane een jacht om wraak te nemen.

Daarnaast komt Mera (Heard) de dochter van koning Nereus (Lundgren), Arthur om hulp vragen. Arthur wil niet naar Atlantis, maar als Mera zijn vader redt gaat hij toch mee. In Atlantis komt hij oog in oog met zijn jongere broer Orm (Wilson), die met een coalitie van verschillende onderwatervolken ten strijde wil trekken tegen de bewoners op het land. Arthur wordt gevraagd te helpen dit te voorkomen. Mera en Vulko steunen Arthur om hem de grote leider van de zeven zeeën te maken. Om dit te bereiken moet hij opzoek naar de Drietand van de koning die hem macht zal geven. Wat volgt is een avontuur met zoektochten, gevechten, ontsnappingen en harde confrontaties.

Schot in de roos
Aquaman een eigen rolprent geven is een schot in de roos. Jason Momoa geeft een indrukwekkende invulling aan de sterke onderwaterman. Amber Heard is de krachtige Mera die met haar eigenschappen als Hydrokinetic en Telepathie verbazende staaltjes uithaalt om Aquaman te helpen. Nicole Kidman is goed op haar plaats als de mooie en ontroerende koningin Atlanna, moeder van Arthur. De onderwaterdecors zijn imposant als die van The Lord of the Rings en sprookjesachtig als in Avatar. De kleding en de haren van onderwaterbewoners zijn altijd in beweging, zoals we dat ook al zagen bij Pirates of the Caribbean.

De enorme legers maken gebruik van fraaie zeepaarden, haaien, walvissen of andere zeedieren en het geheel is prachtig uitgelicht. Voor de scenes op het land zijn gefilmd op mooie locaties in Australië, Queensland, New Foundland, Sicilië en Marokko. De vechtscenes zijn af en toe wel wat over de top, maar ook weer mooi in beeld gebracht. Met 143 minuten is het wel een lange film en ja, het had wat korter mogen zijn, maar er is veel te zien en het verhaal blijft tot het eind boeien. Wel blijven zitten voor het slot, want ook hier wordt alweer de aanzet gegeven voor een mogelijk vervolg.

Regie: James Wan
Met: Jason Momoa, Amber Heard, Nicole Kidman, Willem Dafoe, Dolf Lundgren, Patrick Wilson, Temuera Morrison, Yahya Abdul-Mateen II,
Kijkwijzer: 12 jaar