Filmrecensent Jo kijkt terug en blikt vooruit

0

Den Helder – Aan het eind van het jaar blikken we even terug en daarnaast kijken we natuurlijk vooruit. Er is voor deze recensent voldoende langs gekomen wat de moeite waard was; dat is ook niet zo lastig als je van veel genres houdt, want dan is er elke week wel wat! We kunnen niet alles benoemen, daar is de wekelijkse recensie voor, maar we pikken er wat uit.

In de categorie “spanning”, zoals actie, thriller en oorlog, waren er prima films, met middenin het jaar Tom Cruise in zijn alter ego Ethan Hunt. “Mission Impossible” verveelt nog steeds niet en het zesde deel denderde bomvol actie van het doek de zaal in. Klasse!
Daarnaast waren de films “Red Sparrow”, “Bad Samaritan” en het oorlogsdrama “12 Strong” ook het aanzien waard. “Fantastic Beasts” was een heerlijk fantasievol najaarstoetje en Marvel bracht in 2018 drie films uit. We zagen er twee, “Infinity War” en “Black Panther”, waarbij de laatste scoorde op aankleding en locatie. Inspirerend, we boekten gelijk een reis naar Afrika!

Naast actie waren er films van een ander kaliber, zoals “The Grinch” en “Hotel Transsylvania”, waar niet alleen kinderen, maar zeker ook volwassenen van konden genieten. En muziek nam een aardige plaats in met films als “Mamma Mia”, “A Star is Born”, “Bohemian Rhapsody” en niet in de laatste plaats “De Dirigent”, van eigen bodem. Allemaal fantastische producties met naast de muziek als gemeenschappelijke factor tevens het feit dat in al deze films ontzettend goede acteerprestaties zijn neergezet.

De Dirigent werd enthousiast drie keer bekeken en dat gold ook voor “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri” met een boven zichzelf uitstijgende Frances McDormand die terecht een Bafta, Golden Globe en Oscar won voor haar acteerprestatie in deze zwarte komedie.

Wat kunnen we in 2019 verwachten?
Het komende jaar worden er 262 films in de Nederlandse bioscoop verwacht. Dat is heel wat, dus er zal voor elk wat wils bijzitten. Om maar even met Marvel te beginnen, die heeft drie films aangekondigd: “Captain Marvel” op 6 maart, “Avengers 4 End Game” op 3 mei en vanaf 4 juli gaat Spider-Man in zijn roodblauwe huispak de schurken te lijf. Kenau Reeves keert in mei terug als de keiharde huurmoordenaar “John Wick” en voor de liefhebbers van Stephen King is een maand eerder “Pet Sematary” al in de bioscoop. De King-fans hebben een goed jaar, want in september komt ook “It Chapter Two” uit. Bill Skarsgård tekent daarbij weer voor de hoofdrol, als de moordlustige clown die aan het bakkeleien slaat. Naast spanning en sensatie komt ook het animatiegenre goed te voorschijn met onder meer “The Lion King”, “Aladdin”, “Shrek 5”, “Toy Story 4” en “Mulan”.

Uitkijken naar?
Allereerst naar “White Boy Rick”, die 3 januari wordt verwacht met Matthew McConaughey. Een biografisch misdaaddrama dat zich afspeelt in de jaren ‘80 en waarvan de trailer er gelikt uitziet. Dan is het even wachten op de nieuwe Tarantino “Once Upon A Time In Hollywood” die half augustus uitkomt; een film met een topcast, we noemen Leonardo DiCaprio, Margot Robbie, Brad Pitt, Dakota Fanning en Al Pacino!

Jammer genoeg gaat Kenneth Branagh”s “Death on the Nile” en de 25e James Bond beiden de release in 2019 niet halen, zij komen in 2020 uit. Ook weer iets om dan naar uit te kijken en tot die tijd zullen we het moeten doen met al de filmcreativiteit die in 2019 uitkomt. Recensent Jo en haar echtgenoot Bert wensen u veel bioscoopplezier toe.