Game en app moet scholieren leren reanimeren

0

Den Helder – Ooit leren reanimeren? Voor veel mensen zal het antwoord ‘nee’ zijn. “I Save Lives” ontwikkelt een lesprogramma waarmee scholieren al op de middelbare school kunnen leren reanimeren. Als hun crowdfunding-campagne slaagt, zullen leerlingen van de Mavo aan Zee het programma als een van de eerste testen.

Elke week worden 300 Nederlanders getroffen door een hartstilstand. De overlevingskans van slachtoffers kan worden verdubbeld door te reanimeren, maar toch weet 75% van de Nederlanders niet hoe ze dit moeten doen. “Hier moet verandering in komen”, dachten de oprichters Sam Steltman en David Hup van start-up I Save Lives. Op dit moment doen zo’n 20% van de middelbare scholen iets met reanimatieonderwijs. Dat ook jongeren een leven kunnen redden werd recentelijk nog eens heel duidelijk toen de 17-jarige levensredder Nigel Glim iemand succesvol reanimeerde, zomaar op straat in Den Helder. Nigel had toevallig op school geleerd hoe hij dit moest doen.

Om het makkelijker te maken voor scholen om reanimatieonderwijs aan te bieden ontwikkelt I Save Lives een lespakket waarmee middelbare scholieren zelfstandig en spelenderwijs aan de slag kunnen. Scholieren oefenen onder begeleiding van de I Save Lives app op een reanimatiepop. De sensoren van de pop staan in verbinding met de app. Op basis van de acties van de spelers geeft de app tips en kunnen spelers punten verdienen om op het scorebord te belanden.

Mavo aan Zee
Via via werd Olga Roelofs, docent burgerschap aan de Mavo aan Zee, benaderd om mee te doen met het project. Olga zat al een tijd met het idee om reanimatieonderwijs aan te bieden aan haar leerlingen, maar hoe ze dit het best kon doen was nog niet helemaal duidelijk. Er was daarom gelijk een klik. “De toegankelijke vorm waarin I Save Lives reanimatieonderwijs aanbiedt maakt het voor mijn leerlingen extra uitdagend om te leren hoe ze mensen in nood kunnen helpen”, zegt Olga. Voordat de leerlingen van Olga de game kunnen gaat testen, moet de crowdfunding-campagne van I Save Lives eerst slagen. Aan de hand van donaties willen de oprichters genoeg geld ophalen om het lespakket te laten ontwikkelen. Bijdragen kan al vanaf €10,-.

Link naar de crowdfunding: https://www.voordekunst.nl/projecten/7734-een-serieus-reanimatie-spel-1