Gemeentelijke bijdrage voor peuter- en kinderopvang

14

Den Helder – Ouders met een kind op de peuter- of kinderopvang die niet in aanmerking komen voor de kinderopvangtoeslag van het Rijk kunnen vanaf 1 januari een gemeentelijke bijdrage krijgen. Voor de ontwikkeling van kinderen is het belangrijk dat zij naar een peuter- of kinderopvang gaan. Met de gemeentelijke bijdrage biedt de gemeente alle kinderen een goede basis voor het onderwijs.

De gemeente vindt het belangrijk dat alle kinderen zich goed kunnen ontwikkelen. Een goede start op school is de basis voor een goede toekomst. De peuter- en kinderopvang is een middel om een kind voor te bereiden op de basisschool. Op veel peuter- en kinderopvanglocaties is extra aandacht voor taal. Spelenderwijs werken kinderen aan hun taalontwikkeling. Een eventuele achterstand wordt hierdoor zoveel mogelijk voorkomen. Wie niet of weinig werkt krijgt voor deze opvang geen bijdrage van het Rijk. Dat kan een reden zijn om een kind niet aan te melden voor de peuter- of kinderopvang. Die belemmering wil de gemeente wegnemen. Daarom kunnen ouders die niet of minder dan 12 uur per week werken via de gemeente een tegemoetkoming krijgen in de kosten.

Tijdens de aanmelding bij de opvang naar keuze komt de gemeentelijke bijdrage aan de orde. Daarna regelt de opvang verder alles met de gemeente. Het geld dat de gemeente bijdraagt gaat direct naar de opvang. Hoeveel die bijdrage is hangt af van het inkomen.

14 REACTIES

    • Is dat zo RB? Ons onderwijs is, tot 18 jaar, kosteloos. Met een schooltas en wat kaftpapier kom je een heel eind.

     • Ze hebben het hier over peuter en kinder leeftijd. Tegen de tijd dat ze 18 jaar zijn , kost het je een aardige duit meer dan een schooltas en kaftpapier. Het onderwijs ( leskosten) is kosteloos, dat klopt, maar er zijn een bult bij komende kosten , die toch echt uit je eigen knip moeten betaald worden.

     • @e, kun je “een bult bijkomende kosten, die toch echt uit je eigen knip moeten betaald worden” iets specifieker maken. Ik ben redelijk thuis in de ouderlijke bijdrage. Daarnaast ben ik van mening dat je in deze regio, vanaf 13 jaar, prima zelf je luxe kunt verdienen.

 1. Ehh mijn vrouw bleef thuis met de baby en waarom zou ik nu nog moeten bijdragen aan de kinderen van een ander? gemeentegeld is immers belastinggeld.

  • ik ben er onderhand ook strontziek van om maar voor iedere opvreter alles te mogen betalen en mijn lasten alleen maar verzwaren terwijl de opvreters alleen maar luier en dikker worden, en dan zijn er reaguurders hier (die zelf notabene al jarenlang de ruif leegeten) die hier dan maar concluderen dat ik dan jaloers ben…..

 2. @Ed, Wat dacht je van schoolgeld/ouderbijdrage,, kan zomaar een paar honderd euro zijn. Kleding en schoeisel ( gymlessen) Laptop, Mobiele telefoon . , Vervoermiddel (fiets + onderhouds kosten)) of OV kosten (sommige scholen zitten niet in de buurt) Pennen , schriften, ( klein spul , maar je moet het zelf wel betalen.) En vanaf 13 jaar , Je eigen kind laten werken voor bovenstaande kosten die jij luxe noemt ? De kosten voor school zijn een luxe ? Daarbij , wat verdiend een kind van 13 nou . Meer dan 4.50 bruto per uur zal het niet zijn . Dan duurt het effe voor zij/hij dat geld bij elkaar heeft . En die kosten hakken er echt in bij de lage inkomens. Die zijn dus afhankelijk van bijdragen uit fondsen en of gemeentelijke bijdrage. En dan heb ik het nog maar over èèn kind. Je zal maar meer kinderen hebben in op èèn volgende leeftijd, die achter elkaar naar het middelbaar onderwijs gaan, doe maar open je knip!

  • Schoolgeld is er niet tot je 18de. In het Mbo krijg je een OV. Daarnaast zijn er tal van regelingen voor bijvoorbeeld de leerlingen van Texel of voor leerlingen die zich niet zelfstandig in het verkeer kunnen bevinden. En een fiets gebruik je niet alleen voor school. Kom op zeg. Ouderbijdrage is echt vrijwillig. Ik heb me daar erg in verdiept en heb de wetgeving en hoe ouders school daarin kunnen bevragen en controleren (dat was in het artikel van de inzet van laptops bij Scholen aan Zee) gedeeld op dit forum. Ik ga dat niet weer herhalen. U kunt dat wellicht nog opzoeken……… Maar wat ik met luxe bedoel, is inderdaad de mobiele telefoon. Ik heb er wat moeite mee dat leerlingen met telefoons lopen van € 500,= of hoger (en dat is vaak in abonnement vorm). Daarvan zeg ik; ga er lekker zelf voor werken. Van de 12 weken per jaar dat een 13 jarige minimaal vrij is, kan hij/zij er toch prima de helft van werken bij een bollenboer. Elke Pool aan de lopende band is er 1 te veel…… Werk zelf maar voor dat mobieltje. Ik ben er van overtuigd dat elke ouder dan in staat is om dat schriftje te kopen. Ik denk dat we heel erg trots mogen zijn over op onderwijssysteem. Wereldwijd erkend!

 3. Het gaat hier over peuter- en kinderopvang om een kind voor te bereiden op de basisschool. Dus tot 4 jaar.
  Ik vind het prima dat de gemeente hier aan bijdraagt, zodat ook kinderen die nauwelijks Nederlands spreken in aanraking komen met andere kindjes en zo hun taalachterstand wat in kunnen halen voordat zij naar de basisschool gaan. Vergeet ook het sociale aspect niet voor kinderen die nog weinig contact met andere kinderen hebben op die leeftijd.

  • vroeger speelden wij gewoon buiten op die leeftijd, zaten de moeders onder elkaar te kletsen en wij in de zandbak….
   nu moeten de moeders facebooken en de kinderen worden gedumpt (op mijn kosten) bij een kinderdagverblijf…..

    • Vroeger bestond DHA ook niet beste Bodelo, maar wij hadden hier meneer A de Wilde, die schreef gepeperde stukjes over onze stad en bestuur, in de Helderse courant en weekblad. Dus het is al van jaar en dag , dat er kritiek geleverd wordt op het bestuur van de stad Kritiek, die men nu maar al te graag azijnzeiken noemt. Misschien, dat Marinus Vermooten hier nog wat over kan vinden , die zoekt nogal graag dingentjes uit.

Comments are closed.