DHA-A leader
DHA-A leader

KOZP klaagt bij gemeente Den Helder

Den Helder – Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) heeft zich bij de burgemeesters van acht gemeenten formeel beklaagd over het inperken, afbreken of verbieden van anti-zwartepietdemonstraties. Activisten van KOZP waren in het weekend van 17 en 18 november verspreid over het land op de been om tegen zwarte piet te demonstreren. Volgens de actiegroep hebben burgemeesters en politie “op grote schaal gefaald om het demonstratierecht te beschermen”.

De advocaat van KOZP heeft bezwaren ingediend in acht van de veertien gemeenten waar dit jaar protesten waren gepland. Het gaat om Zwolle, Weesp, Leeuwarden, Tilburg, Den Helder, Den Haag, Hilversum en Rotterdam. Ook worden de mogelijkheden bekeken om aangifte te doen tegen mensen of groepen die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan onder meer geweld en bedreiging tegen anti-zwartepietactivisten. In diverse gemeenten zijn activisten belaagd door tegendemonstranten.

Volgens KOZP-voorman Jerry Afriyie is dit jaar meer dan ooit gebleken dat het geweld, de haat en de ordeverstoringen van de kant van de ‘pro-pieten’ komen. Met de ingediende klachten wil KOZP de gemeenten ‘bij de les houden.’

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

NH is de provinciale omroep voor Noord-Holland en sinds 2016 mediapartner van Den Helder Actueel.

Lees ook:

28 reacties

 1. Henk van Kuijk

  Al zeven jaar lang pleegt de groep KOZP smaad en verstoring van een kinderfeest. We zijn al zeven jaar te tolerant en aardig tegen een kleine groep mensen die de geschiedenis vervalsen en de slavernij naar een theaterspel slepen: de kleur zwart is die van maskerade en mysterie, niet van een slaaf, Zwartepiet bestond al in de middeleeuwen. En een slaaf droeg geen gouden oorbellen, en de Sint is aardig tegen zijn helpers, en geen slavendrijver. Zwartepiet is de ideale mens: lenig, slim, komisch, altijd goed humeur, vrijgevig, lief voor kinderen, gespeeld door man en vrouw, zonder herkenning. Die moet bepaald niet outgekickt worden, daar is een tekort aan. Het spel wordt gedaan door fantastische vrijwilligers. Die geen racisten genoemd mogen worden. Verder hoor je niet te demonstreren naar kinderen toe, die zijn minderjarig en hebben geen stemrecht. Het wordt hoog tijd dat burgemeesters het recht van demonstratie loskoppelen van kinderen. Het blijkt te leiden tot een ernstige verstoring van een normaal feest. Ik ben, als theaterwetenschapper, bereid een lezing, met documenten, beelden en films, te geven aan de groep “Black Archives”, over de theatergeschiedenis (van zeker zes landen in Europa, niet in Amerika).

 2. Frans

  Deze mensen vervelen zich stierlijk en hebben er hun hobby van gemaakt om iedereen tegen zich het harnas in te jagen,
  Ik op mijn beurt zeg : iedereen die het niet eens is met onze gebruiken en onze zeden , ROT OP naar het land waar je vandaan komt of naar het land waar je geboren bent en ga daar iedereen tegen het haar strijken.
  Ben ik rassist , ? zeg het maar , ik word spuug en spuugziek van dit soort gasten die alles naar de kloten ( willen ) helpen. Ik zou bijna rassist worden.
  oh ja ,over rassisme gesproken ik ben Surinamer en dank zij de slavernij , is de opa van mijn opa en die zijn opa naar suriname gebracht, ik zeg : dank u Nederland , dat u ons een heel land hebt gegeven met olie-hout-bauxiet en zelfs goud , Suriname dus.
  Nogmaals bedankt Nederland .

  1. RB

   met u eens, oprotten met die verziekers van dit eens mooie land, als het je hier niet bevalt sodemieter dan in godsnaam op en verstier het niet voor degene die hier wel fijn wonen, en dan meteen de knuffelaars c.q. goedpraters meteen meenemen, want die maken mij net zo misselijk al daar niet misselijker

 3. eschotman

  Het blijft vreemd dat zo’n klein groepje als KOZP zoveel haat in onze samenleving probeert te kweken dat je er niet goed van wordt. Alleen om hun gelijk te krijgen en media aandacht. Het zijn in mijn ogen vreemde snuiters met een behoorlijke kronkel in hun hersenpan die volledig de weg kwijt zijn met een Jurist/Advocaat die zijn naam eer aan doet.

  1. lezer

   Dit is bijna grappig. Degenen die zijn begonnen met reageren tegen zwarte piet zijn nazaten van mensen die wij op hebben gehaald uit Afrika om gratis voor ons te werken, de grenzen stonden helemaal open daarvoor! En nu moeten ze weer dicht? Ach ja, egoistjes zijn van alle tijden. Luister eens naar Gerda, al van jaren geleden http://www.youtube.com/watch?v=m3s1RcSK3sg Trouwens het gaat toch wel veranderen, of je het wilt of niet, het gaat gebeuren.

   1. RB

    dat filmpje is enorm gestuurd, tot het zielige aan toe hoe knuffelaars iedere strohalm aangrijpen om maar dat beetje gelijk proberen te krijgen

    1. lezer

     Dat filmpje is echt. Mensen als u proberen hun gelijk te krijgen door de waarheid te ridiculiseren. Heeft u ook nog iets te melden over het geschonden demonstratierecht? Iets redelijks? Zal wel niet, gezien uw gemiddelde reacties.

     1. RB

      u hoort mij nergens zeggen dat het filmpje niet echt is, ik zeg dat het filmpje er op aanstuurt en dat die mevrouw wel iets moet zeggen, ik heb nog nooit een kind een donker persoon met zwarte piet zien vergelijken dat is het mooie van kinderen, verder is er in DH helemaal geen demonstratierecht geschonden, die dwazen mochten best demonstreren, alleen niet te dicht bij de onschuldige kindertjes, en verder blijf ik bij mijn mening dat die slecht tot geen Nederlands sprekende nieuwkomers zich behoren aan te passen aan het gastland en niet andersom…..

 4. Henk

  Wat nu als deze mensen juist willen deelnemen aan onze maatschappij en er ook een stem in willen laten horen zodat ze zich hier ook happy en zichzelf kunnen voelen, uiteindelijk is dat een ieders goed recht in een democratie. heeft iemand hier wel eens aan gedacht??, dus dat de eigenlijke intentie positief is naar “onze”samenleving in plaats van dat ze willen indringen en “onze cultuur” ( in dit geval een kinderfeest) willen vernietigen en veranderen, lijkt mij dat niemand daar baat bij heeft.
  Misschien willen deze mensen juist een positieve bijdrage leveren…., door ook eens een andere stem te laten horen, uiteindelijk wordt het buiten Nederland om wel begrepen, dat er inmiddels een boel gillers van beide kanten op zijn gestaan en er volop misbruik van wordt gemaakt door partijen die van polarisatie willen profiteren maakt het tot een jammerlijk verachtelijk geheel.
  Daar kunnen de in eerste intentie goed bedoelende mensen weinig aan doen, het is erg makkelijk om angst en haat te voeden zeker in een groepscultuur die Nederland helaas dreigt te worden na 9-11 ( een soort verzuiling), ik geloof erin dat de nuance uiteindelijk zal winnen , omdat de meeste mensen het goed willen en je het nu eenmaal met elkaar moet doen, iedereen alvast de beste wensen en laten we hopen dat goed het kwaad overwint op alle fronten.

  1. Henk van Kuijk

   “Misschien willen deze mensen juist een positieve bijdrage leveren”…. “ik geloof erin dat de nuance uiteindelijk zal winnen”: blijkbaar, Henk, heb jij dat gezien in met een bord voor kinderen staan met: “ZWARTEPIET IS RACISME”? En “ZWARTEPIET IS FASCISME”, een spandoek op de brug in Zaandam waar de Sint en Pieten over gingen. En in de geschiedvervalsing dat zwart de kleur is van een slaaf, een leugen is nuance, positief? Je bent meehuppelaar, die vormen een probleem, door hun oogkleppen.

   1. Henk

    Beste Henk van Kuijk,

    Waar ziet u staan dat ik zwarte piet racisme of fascisme vindt ??.
    Wanneer heeft u mij de Hitlergroet zien staan doen naar een groep mensen die demonstreert??.
    Hoe komt u er dan bij dat ik een “mee huppelaar” zou zijn???,
    Juist ik zoek de nuance, waardoor ik van beide kanten vaak scheve gezichten krijg en in mijn mening helemaal alleen sta.
    U daarentegen heeft een hele gangbare populaire mening als ik het zo om mij heen hoor, waar in mijn ogen geen oplossing voor te vinden is, behalve een zooitje ellende.
    Mijn mening is de moeilijke weg maar ik heb hem goed doordacht en daarom sta ik erachter, voor goede argumenten sta ik altijd open, maar een persoonlijke aanval vind ik geen argument.

    Wie van ons is de meehuppelaar????.

   2. RB

    het grote probleem is de extreem linkse media, die voedt de linkse meehuppelaars en daar gaat het in als zoete koek, zoals gisteren het 20:00 NOS journaal, een bijna 8 minuten durende Turkije promotie gewoon tijdens het journaal, ik heb tussendoor zelfs gecheckt of ik nog wel NPO 1 aan het kijken was en niet per ongeluk gezapt had en bij een reclame filmpje van Corendon terecht was gekomen te zot voor woorden aan het worden in dit land, we moeten alles maar lief en goed vinden terwijl ze on totaal overnemen en onder de voet gaan lopen zodra dat kan…. die jongens van de tegenpartij hadden dit een aantal jaren al goed gezien, op youtube maar eens kijken naar Jacobse en van Es – Turkenburg

   3. Henk

    Beste Henk van Kuijk.

    Waar heeft u mij ooit Zwarte piet is racisme of fascisme horen roepen??? of waar heeft u mij ooit mensen zien staan filmen en bedreigen die staan te demonstreren om ze vervolgens schaamteloos op allerlei media te zetten zodat deze mensen het leven zuur wordt gemaakt???
    Mijn mening is niet de meeloopmening, ik ben namelijk niet perse voor of tegen zwarte piet, ik vind de hele discussie uit de hand lopen en zeg alleen er wordt misbruik gemaakt door populisten van deze inmiddels kwaadaardige klucht.
    Uw mening daarentegen vindt direct bijval en is zeer populair in de volksmond, biedt echter geen oplossing en is olie op het vuur wat betreft de polarisatie in dit land, dus al er een “mee huppelaar” is bent u dat wel in deze.
    In een democratie mag een mens een mening hebben, als u dat wenst te veroordelen, is dat uw keuze.

    1. RB

     en met recht dat het leven van deze idioten zuur wordt gemaakt, nieuwkomers behoren zich aan het gastland aanpassen niet andersom, zelfs niet in een democratie wat dit land ooit eens geweest is…..

   4. e

    De democratie, wordt tegen ons gebruikt. Probeer eens in het land waar deze mensen vandaan komen een sinterklaasfeest te organiseren of zet daar eens een kerk neer . Moet je eens kijken hoe snel je op 1.80 m diep ligt . Hier kan onder de mom van democratie alles., en dat buiten zij uit. Ben je er tegen dat ze dat doen,, dan krijg je gelijk het stempel van racist op je voorhoofd.

    1. Henk

     Ik begrijp eerlijk gezegd niet, hoe de mensen op dit forum (e en RB maar ook Henk van Kuijk en meerdere mensen) erbij komen dat de KOZP louter uit buitenlanders, allochtonen, asielzoekers en moslims zou bestaan.
     Ik heb toch heel duidelijk een grote groep autochtonen (als je daar dan zo nodig verschil in wil maken) tussen de menigte zien staan.
     In Afrika is overigens een heel groot gedeelte christelijk en zitten de kerken voller dan hier.
     Dus de assumptie dat KOZP uit deze groep bestaat, wat blijkbaar nogal onderbuik woede opwekt is totale onzin.
     Ik ben totaal geen KOZP aanhanger en hang met mijn mening in het midden maar ik heb een hekel aan stigmatisering en fake news, mocht de KOZP jullie onheus bejegenen zou ik het ook voor jullie opnemen.

     1. RB

      heeft u dat KOZP gespuis gezien en horen praten?
      het zijn niet alleen de groepen die u hierboven beschrijft, het gros wel maar ze hebben bijval gevonden van de geïndoctrineerde links aanhangers die alles door een roze bril zien en als een struisvogel de kop zeer diep in het zand hebben, vraag het nog een keer over 5 jaar of wij (door jullie als racisten neergezet) gelijk hadden of jullie enorme naïeve knuffelaars en dan zullen jullie misschien wel doorhebben dat dit knuffelen de nekslag is geweest….. trouwens lees nog eens de reacties door, niet alleen de 3 die u bejegend van racisme zijn tegen maar ook nog de andere 3 reageerders 6 tegen 1 voor, denkt u niet dat u op het verkeerde paard aan het wedden bent?

 5. Sjaak

  Henk van Kuijk heeft helemaal gelijk. Ik zie van immigranten uit Afrika en Midden Oosten alleen pogingen om van NL hetzelfde shithole te maken als de landen waar zij vandaan komen met dank aan de VVD die iedereen maar binnenlaat.

 6. Henk van Kuijk

  Heer Henk (bij mij staat een achternaam): ik heb u horen roepen dat de KOPZ-aanhangers het wel eens positief zouden kunnen bedoelen, met nuance, door de beschuldiging van racisme en fascisme te koppelen aan het Sinterklaasfeest met Zwartepiet. En, door een koppeling met de slavernij, die geschiedkundig onjuist is. Dat is geen middenweg hoor, waar u zegt voor te staan, maar niet voor staat, dus. Verder hebt u mij niet horen zeggen dat het alleen een groep allochtonen is die het feest verstiert. Ik zeg dat er een groot gebrek aan historische kennis is van dit eeuwenoude Europese theaterspel, waarin aanvankelijk zwart het duistere, dreigende verbeeldde, maar sterk is afgezwakt, naast de rol van het maskeren, niet weten wie het is. Met vegen en regenbogen geef je toe aan smaad en vervalsing, en is Ome Piet en Tante Truus, en ook Achmed, herkenbaar. Weg mysterie. Zie Suriname en de Antillen, daar snappen ze het gewoon. Kranten, tv, politici, ook zij behoeven bijscholing, zodat ze weer de waarheid schrijven, in plaats van meehuppelen en pleasen voor de lieve vrede, net als u. Ik ben overigens tegen de politisering, aangewakkerd door KOPZ. Het is volstrekt onbelangrijk of ik links of rechts ben, wel dat ik de theatergeschiedenis ken. En kletskoek herken. Ik ben ook freelance journalist, en hoor aan waarheidsvinding te doen.

 7. Jans

  Henk je zegt in democratie mag een mens een mening hebben (klopt) deze discussie is meer een monoloog zwarte Piet moet weg punt .Dus dat is democratie .

  1. Henk

   Jans, ik hoor en lees van beide kanten onaardige onzin, de ene kant is zwarte piet is racisme( onzin)en moet veranderen en de ander kant is, als je het niet met zwarte piet eens bent rot je maar op of erger.
   Ik persoonlijk heb niets voor of tegen zwarte piet,( ik ben autochtoon, waarheen zou ik moeten oprotten??) en wordt ook al aangevallen als zijnde linkse meeloper ofzo als ik dit alleen durf te benoemen.
   Ik zeg alleen de hele discussie is ontaard en opgeklopt en wordt misbruikt door media/ politici die van polarisatie en onderbuik gevoelens profiteren, wat er bij bepaalde mensen blijkbaar als gesneden koek ingaat.
   Ik begrijp Hollanders die zich aangevallen en bedreigt voelen omdat er sprake is van een soort massa immigratie deze kant op en vind ook dat daar een rem op moet komen, maar ik begrijp niet dat je bepaalde onzin zomaar gelooft omdat dat nou eenmaal op facebook ofzo weerspiegeld wordt. en dat dan vervolgens in verband gaat brengen met zwarte piet, in mijn ogen zijn dit twee losstaande dingen.
   Laten we alsjeblieft nuanceren en met elkaar door een deur gaan, als we hier met zn allen beperkte tijd mogen/ moeten doorbrengen.

   1. RB

    de hele (massa) immigratie boeit me geen moer en als de nieuwkomers netjes integreren dan is er geen vuiltje aan de lucht, waar ik totaal niet tegen kan is dat de nieuwkomers het hier in het gastland de dienst willen gaan uitmaken, en dat er vooral linkse meelopers c.q. knuffelaars dit gewoon goedvinden en ondersteunen, niks onderbuik, dat hoort gewoon niet, dat is dom en je verspeelt het land hiermee, als ik in een ander land verblijf dan moet ik mij ook aanpassen, waarom de nieuwkomers in NL niet?

 8. chen zhao

  KOZP zie ik als een voorhoede van de cultuurhervormers uit het Midden Oosten en Afrika die, na ondertekening van het pact van Marrakesj, in groten getale per vlot naar Nederland zullen komen aandobberen. Ik ben geen helderziende, maar ik voorspel dat de landverhuizers een hartelijk welkom krijgen van groepen als KOZP en het stemvee van vooral de Groene Khmer, D’66 en PvdA. Deze laatsten, onder wie veel autochtone nestbevuilers, juichen de komende cultuurverandering toe en lijken blind te zijn voor de nadelige gevolgen. Zwart racisme, islamofascisme, geweld en armoede zullen essentiële bestanddelen gaan vormen van de toekomstige samenleving. Nu al te zien in de thuislanden van de kansparels. Toch zal er ook ruimte zijn voor “amusement” zoals een openbare steniging van een overspelige vrouw of activiteiten van koppensnellers…. Die vormen van “vermaak” kunnen mij echter gestolen worden!

  1. Peter

   Langzamerhand komt het hier ook. Eerwraak lijkt al orde van de dag te worden. Rutte predikt dat Nederland steeds veiliger wordt. Je kunt het journaal niet aanzetten of er is weer een steekpartij, schietpartij, plofkraak, winkeloverval enz. En op de weg wordt het steeds grimmiger. Het is een enorm verschil met bijv. 50 jaar geleden. Heel hypocriet is er een herdenking op 4 en 5 mei met de gedachtenis zij die Nederland bevrijd hebben. Nu wordt onze cultuur zomaar weggeven. We moeten ons weer gaan wapenen voor de Russen wordt er gepredikt, mede om de wapenindustrie een impuls te geven. Echter komt het gevaar niet uit Rusland, het gevaar nestelt zich al onder ons. Nog even en we zijn gast in eigen land, voor zover het al niet een beetje is.

   1. RB

    en dan zijn er nog steeds roze bril dragende goedpratende naïevelingen die dit blijven ontkennen en maar doorknuffelen …..

 9. Henk van Kuijk

  Heer Henk, je kunt door een deur gaan, als je eerst naar de feiten en de nuance kijkt. Voordat je spreekt over enige discussie. De discussie is niet uit de hand gelopen, de discussie hoort er niet te zijn, want de kleur zwart is hier een theaterkleur van maskerade, duister en mysterie. Uit het Europa van de middeleeuwen, niks geen blackfacing. Black Archives heeft een kinderfeest gepolitiseerd, en dat mogen zij van diverse politici en media, omdat die de feiten ook niet kennen. Ook die VN-dame niet, die ze hebben ingeschakeld. Ze krijgen een podium omdat meehuppelaars bang zijn om racist genoemd te worden, we zitten in de tweede anti-racisme golf, aangewakkerd door immigranten alleen uit Suriname die het op Nederland gemunt hebben (ook munt ja), als oud-kolonist. In plaats van het lef hebben om eindelijk na 32 jaar een massamoordenaar/president eens aan te pakken. Welk medium durft de waarheid te schrijven? Volkskrant, Journaal, NTR, NHD, DHA? Nee, ze houden alleen een microfoon voor neuzen: wat vindt u? Of erger, en dat doet u ook: ze gaan mikken op Hitlergroet, hooligans en eieren, zonder naar de bron te kijken. Selectieve berichtgeving.

Reageren is niet meer mogelijk.