Mary Poppins helemaal terug

7

Den Helder – Het is al weer 54 jaar geleden dat Disney de wereld trakteerde met de feel good film Mary Poppins. Het verhaal van de zwevende kinderoppas voor wie niets onmogelijk was. Julie Andrews en Dick van Dyke waren de grote sterren van die eerste versie. Hele generaties zijn er mee opgegroeid en nog steeds wordt de film rond de kerst weer uit de oude doos gehaald. Zo’n succes verdient een vervolg en die is nu onder regie van Rob Marshall (In to the woods, Nine) verschenen.

Het verhaal speelt af zich in het Londen van de jaren dertig. We zien gaslantaarn-opsteker Jack (Manuel Miranda) op zijn fiets door de straten van Londen gaan om de lampen te doven. Jane (Mortimer) en Michael Banks (Whishaw) wonen samen met de kinderen Anabel, John en Georgie nog steeds in hetzelfde huis, naast buurman admiraal Boom (Warner). De kinderen komen uit het huwelijk van Michael en zijn vrouw Kate. Kate is overleden en Jane en Michael doen samen de opvoeding.

Door het verlies van Kate, die alle bankzaken regelde, is juist daar een probleem ontstaan. Door bankdirecteur Wilkins (Firth) worden ze gedwongen om voor het eind van de week met de volledige betaling te komen, anders zijn ze het huis kwijt. Ergens in het huis moet nog een aandeel zijn dat voldoende waarde heeft, maar het is nergens te vinden. Als de nood het hoogst is verschijnt Mary Poppins zwevend aan de vlieger van Georgie en stapt ze kordaat het huis van de verbaasde Jane en Michael binnen om te helpen met de kinderen.

Avonturen
Terwijl Jane en Michael druk bezig zijn om de bankzaken geregeld te krijgen, beleven de kinderen de mooiste avonturen met Mary en Jack. Duiken in bad om in een mooie onderwaterwereld rond te dolen of stappen in een tekenfilm om rit te maken in de koets die afgebeeld staat op een porseleinen kom uit de kamer. Ze maken kennis met Mary’s gekke nicht Topsy (Streep), bij wie op woensdag alles op zijn kop staat en dansen samen de grote groep lantaarnopstekers. Mooie avonturen, maar uiteindelijk willen de bewoners maar een ding en dat is het huis behouden.

Met Emily Blunt in de rol van Poppins is een geslaagde opvolging van Julie Andrews een feit. Ze weet de uitstraling en het karakter dat we zo goed kennen perfect uit te beelden. Het Engels is kenmerkend voor de Londense sfeer. Lin-Manuel Miranda heeft de uitdaging om in de rol van Jack alle vergelijkingen met Dick van Dyke te over leven. Hij mist weliswaar het charisma van van Dyke, maar zet een geweldige show neer.

Cast
Pixie Davies, Nathanael Saleh en Joel Dawson spelen in deze editie de belangrijke kinderrollen. Lekker eigenwijs, maar ook heerlijk verbaasd doen de drie het goed. Colin Firth, die we meestal zien in rollen van de aardige vent aan de goede kant, speelt hier de gemene bankdirecteur Wilkins. Meryl Streep kan werkelijk alles spelen en leeft zich hier uit in de rol van de ietwat gestoorde nicht Topsy. De cast bestond verder uit een aantal oudgedienden van de filmindustrie. Julie Walters (68) als huishoudster Ellen, David Warner (77) als Admiraal Boom en Angela Landsbury (93) als het ballonnenvrouwtje.

Karen Dotrice zien we als nette dame in het park. Kleine rol voor de vrouw die in 1964 de rol van de kleine Jane speelde. Meest in het oog springende oudgediende is Dick van Dyke (93) die met een klein rolletje als het ware vereerd wordt. Julie Andrews bedankte vriendelijk voor de eer, omdat ze vindt dat de aandacht nu naar Emily moet gaan, die het volgens haar prima doet.

Verhaallijn
Het is leuk om te zien hoe de verhaallijn en de decors nagenoeg gelijk zijn aan het origineel. De straat met het huis, het huis van de admiraal met zijn scheepsmast en kanon op het dak en het park doen vermoeden dat niets veranderd is. De schoorsteenvegers zijn vervangen door gaslantaarn-opstekers. Voor de uitstapjes in de tekenfilm stelde Marshall dat hij alleen gebruik wilde maken van originele met de handgetekende tekeningen. Dat was voor de Disney studio’s even terugschakelen, omdat tegenwoordig alles met de computer gemaakt wordt. Resultaat mag er zijn en doet ook weer denken aan de sfeer van het eerste deel. Als er al een klein minpuntje genoemd moet worden, dan zijn het de liedjes, die niet zo bekend zullen worden omdat ze niet blijven hangen.

Al met al een film die gezien moet worden door alle generaties om opnieuw of voor het eerst kennis te maken met de originele Poppins sfeer. Waarin groot en klein wordt geleerd om te genieten van het leven.

Regie: Bob Marshall
Met: Emily Blunt, Lin-Manuel Miranda, Emily Mortimer, Ben Whishaw, Colin Firth, Meryl Streep, Pixie Davies, Nathanael Saleh, Joel Dawson, Julie Walters, Angela Lansbury, David Warner, Dick v Dyke, Karen Dotrice
Leeftijd: 6 jaar en ouder

7 REACTIES

  • En je ziet ze zelf , nogal eens vliegen . Ben je haar tijdens.dat je in hogere sferen vertoefde dan nooit tegengekomen , hangende aan haar paraplu ?

    • Je hebt jezelf al vaak genoeg op dit forum geintroduceerd als fervent gebruiker/ voorstander van het geestverruimend middel en verdediger van de coffeeshops. En ja, ik ken je . Ik woonde jarenlang tegenover je . Waar ? Jij woont er nu nog . Ik vind dar verder uitleg hier niet nodig is . Blowing in the wind Guido, In jou geval op de dijk .

    • Trek het je niet aan Guido, Fred is nu eenmaal een beetje vreemde Kwast, die het nodig vindt om op dit forum regelmatig van ‘identiteit’ te wisselen. 😉

  • Helaas moet ik u teleurstellen beste Guido,ook ik heb die film nog nooit gezien en ben ook niet van plan dit te gaan zien!

Comments are closed.