Onderzoek naar Helderse kinderburgemeester

10

Den Helder – Er komt mogelijk een kinderburgemeester in Den Helder. Niet als grote baas van de hele gemeente, maar als extraatje. Als hulp voor de burgemeester bij activiteiten als de intocht van Sinterklaas, de uitreiking van het jeugdlintje, et cetera. Een initiatief hiertoe van het CDA werd maandagavond omarmd door de gemeenteraad en het college.

Die raad werd voor de gelegenheid voorgezeten door CDA-fractievoorzitter Harmen Krul, bij afwezigheid van burgemeester Koen Schuiling. Het was de eerste keer dat Krul de taak van voorzitter van de raad waarnam. Het was overigens een korte raad, want op de agenda stonden vooral hamerpunten.

De motie van het CDA over de kinderburgemeester was enkele weken geleden al aangekondigd. Een kinderburgemeester kan volgens het CDA een brug vormen tussen kinderen in de gemeente Den Helder en de lokale politiek. Hij/zij kan bovendien een bijdrage leveren aan de activiteiten die de gemeenteraad van Den Helder al richting kinderen vervult, zoals het “Raadslid in de klas”-project en het bezoek van verschillende klassen aan de raadszaal. De gemeenteraad en het college kunnen door de plannen en activiteiten van de kinderburgemeester meer leren over hoe kinderen de stad zien en wat zij belangrijk vinden.

Enkele fracties gaven aan positief te staan tegenover de motie, maar ook te hopen dat er binnenkort weer een echte jongerenraad ontstaat. Ook wethouder Pieter Kos gaf namens het college aan voorstander te zijn van het meer betrekken van jongeren bij de politiek. De overgenomen motie (het college zegt toe het verzoek in de motie uit te voeren) verzoekt het college om samen met scholen te inventariseren of er voldoende belangstelling bestaat voor het installeren van een kinderburgemeester en hierover vóór de behandeling van de kadernota 2019 aan de gemeenteraad te rapporteren.

10 REACTIES

 1. Een heel goed plan! Luisteren naar kinderen die meestal nog open staan voor allerlei scenario’s, creatief denken en geen last hebben van vooringenomenheid zal zeer verfrissend zijn. Wel afspreken dat ouders zich er niet mee bemoeien

  • Precies Hakatje! En misschien, heel misschien weet zo’n jeugdlid zich te ontwikkelen tot een echt politiek dier. Dat kan een aanwinst worden voor onze stad.

   • Ja precies en we geven hem of haar ook een roze brilletje, een goocheldoos en een toverstaf en alles zal goed komen …. 😀

   • Het idee om de jeugd te betrekken bij stadszaken lijkt mij inderdaad een heel goed plan. Zo zou ik ook meer vrouwen en meerdere culturen toejuichen om te participeren in de stadspolitiek. Maar als ouder zou ik het niet toejuichen dat mijn kind kinderburgemeester zou worden en dan zoals Bodelo zegt zich kan ontwikkelen tot een echt politiek dier. Dit zou als ouder een van mijn grote angsten zijn, dat mijn kind zich ontwikkeld in de politiek en dan zichzelf verloochend om vervolgens wanneer het uitkomt de normen en waarden die belangrijk zijn als mens opzij schuift om zichzelf te profileren, carriere te maken, een ego te creeeren, te liegen en te bedriegen en wie weet wat nog meer er bij zo een politiek profiel past. Nee, ik hoop dat mijn kind gewoon zichzelf kan blijven ! Maar een platform van meerdere jeugdigen die hun visie en mening kunnen geven lijkt mij super. Ook een platform van bewoners die niet politiek actief willen zijn maar wel betrokken willen zijn op Rotterdams voorbeeld lijkt mij een goed plan. Maar ja, uiteindelijk moeten deze stemmen wel gehoor krijgen. En dat ….., schijnt nog wel een dingetje te zijn in de Helderse politiek.

  • bemoeizucht van ouders is niet uit te bannen, zie de ZP discussie,.en zal ook dit soort onzin projecten doen falen, …..

Comments are closed.