Pilots met afvalscheiding hoogbouw in De Schooten

18

Den Helder – In 2019 starten in de wijk De Schooten twee pilots onder de noemer ‘Afvalscheiding hoogbouw’. De mogelijkheden voor afvalscheiding bij hoogbouw zijn momenteel zeer beperkt. HVC en de gemeente Den Helder hebben proeven ontwikkeld die een beter scheidingsgedrag tot doel hebben. Na een jaar worden de pilots geëvalueerd. De intentie is bij een positief resultaat de maatregelen bij de hoogbouw te continueren en uit te breiden.

De komende periode wordt gebruikt om een planning op te zetten richting uitvoering van de pilots die elk in een andere buurt plaatsvinden en een jaar duren. De verwachting is dat de betreffende hoogbouwbewoners in mei/juni 2019 gebruik kunnen maken van de nieuwe afvalvoorzieningen.

Beide pilots richten zich op meer hergebruik van grondstoffen en minder huishoudelijk restafval door een hogere service op het scheiden van grondstoffen (groente/fruit/etensresten, papier, plastic/blik/drinkpakken), zowel binnen als buiten huis. De wijze waarop dit wordt gefaciliteerd, verschilt per proef: Bij de hoogbouw aan de Hendrik Baskeweg wordt een deel van de ondergrondse containers voor restafval omgebouwd tot containers voor grondstoffen (oud papier, glas en plastic, blik en pak). Ook komt er een bovengrondse voorziening voor groente-,fruit- en etensresten (GFe). Bij de hoogbouw aan het Heiligharn vindt ook ombouw van een deel van de aanwezige restafvalcontainers plaats. Daarnaast komt inpandig (in de centrale hal) een container voor groente-, fruit- en etensresten en een perscontainer voor plastic, blik en pak.

Laagbouw
De ambitie van het Rijk (100 kg restafval per inwoner in 2020) is nog lang niet bereikt. Wel is Den Helder op de goede weg. Sinds begin van dit jaar wordt in Julianadorp bij de laagbouw al op een andere manier het afval ingezameld. De positieve stromen worden aan huis opgehaald (gft en etensresten, papier, plastic/blik/drinkpakken), restafval moet men naar een ondergrondse verzamelcontainer brengen. Eind 2019 is het overgrote deel van Den Helder overgaan op deze manier van ‘omgekeerd inzamelen’. Net zo belangrijk was de ingevoerde verplichting tot het scheiden van plastic, blik en drinkpakken en de in 2017 daaraan gekoppelde frequentiewisseling van het ophalen van het afval (restafval eens per maand en plastic/blik/drinkpakken eens per twee weken).

Bovenstaande frequentie- en systeemwijziging heeft tot nu toe heeft al tot mooie en hoopgevende resultaten geleid. Zo is de hoeveelheid restafval per inwoner nu al met ruim 50 kg per inwoner afgenomen! In 2017 is hierbij zo’n drie miljoen kilogram minder restafval in de verbrandingsoven terechtgekomen. Door nu ook de afvalscheiding bij hoogbouwwoningen aan te pakken hopen we op een verdere toename van herbruikbaar afval.

18 REACTIES

 1. Groente en fruit afval…..trekt ratten aan, en als het in een hal staat ruikt het daar niet fris…geldt ook voor buiten natuurlijk! Denk dat de mensen het nu nog makkelijker over het balkon…kieperen!

 2. Inpandig, in de centrale hal, een container voor etenstesten en fruit en groenteafval. Hoe bedenken zij het . Deze containers , stinken in de buitenlucht al een uur in de wind en trekken vliegend ongedierte aan. Welk wonder bedenk dan dat dit in een centrale hal inpandig geplaatst gaat worden.. Werken er nu werkelijk zulke wereld vreemde mensen bij HVC en de Gemeente ?

  • yep, totaal wereldvreemd maar hoogopgeleid en dat telt alleen nog maar, bij iedere stupide actie als deze blijf ik me toch weer verbazen,
   .
   ze zouden veel beter het afval bij de bron moeten aanpakken, waarom zit er overal een plastic folie omheen, het liefst in plastic in een doos en dan in een zak meenemen, vroeger kwam de melkboer de lege glazen flessen die we buiten zetten omruilen voor gevulde en het enige afval wat we daar van hadden was het dekseltje

   • Zuivel in (statiegeld)flessen kan nog steeds. Kijk maar eens op loeigoeiezuivel.nl
    Verder zijn er nog tal van mogelijkheden om afval te minderen. Bijv. kaasdoeken en linnen broodzakken.
    bij Dunselman worden mijn broodzakken gewoon gebruikt ipv de normale plastic broodzakken en de kaaswinkel overweegt om zelf ook kaasdoeken te verkopen.
    We kunnen er zelf eenvoudig wat aan doen!

    • leuk en aardig die loeigoedezuivel maar wie gaat er 60 km rijden voor een litertje melk in een glazen fles, we zouden er zelf niets aan hoeven te doen, de mens is lui dus dan gebeurt het niet, die moet gestuurd worden, en het kan héél makkelijk als de leveranciers meewerken, de vleeswaren bij de supermarkt liggen op een plastic schaaltje, zitten plasticjes tussen de plakjes om het niet te laten plakken en dan zit het hele setje in een plastic omhulsel, je betaald waarschijnlijk voor het totaal gewicht dus ook voor het plastic de vleeswarenprijs, de leverancier lacht zich een bult want die verdiend fors op plastic en de consument maakt het niet uit want z’n plakjes hansworst gaan lekker makkelijk van elkaar af…… lui lui lui

     • sinds wanneer is julianadorp 60 km rijden? Zo groot is onze gemeente niet en er zijn meer afhaalpunten.
      Punt was dat er alternatieven zijn. Het is aan eenieder om er mee te doen wat hij/zij wil.
      Mijn afvalstroom is al veel kleiner geworden.
      We kunnen wel steeds wachten tot de supermarkt wat verandert, maar we kunnen zelf ook initiatieven nemen.

     • en mijn punt was dat als je het aan de burger zelf overlaat gaat het niet gebeuren, als je het aanstuurt dan heb je veel meer succes, aanpakken bij de bron is altijd vele malen beter dan altijd maar een pleister op de wond te plakken

     • De beste verandering begint bij jezelf.
      Ik geloof niet dat de burger lui is, maar een overheid of supermarktketen die ons in de goede richting leidt geloof ik nog minder in.
      Gelukkig zijn er tal van alternatieven, voor wie het aandurft.
      Neem stoffen tasjes mee naar de super en doe daar je groente in. Vinden ze niet erg. Of haal het op de markt.

     • U hoeft het niet te geloven, maar het werkt. ook zonder roze wolk.
      Of we wachten met zijn allen tot de overheid of het bedrijfsleven wat veranderd
      Succes!

     • de laatste decennia heb ik nooit meer iemand met een stoffen tasje bij de supermarkt groenteafdeling zien staan, zoals eerder bij de bron aanpakken is de enige manier, terug naar vroeger toen alles nog onverpakt verkocht werdt, iedereen met een (door Kees) gevlochten rieten mand voor op de fiets naar de buurtsuper of markt ging boodschappen halen, toen hadden we deze plasticberg niet, nu alles in plastic zit (ieder komkommertje individueel in plastic verpakt hier idioot wil je het hebben) wel, rara hoe kan dat

 3. Hoor ven hen de al meedoen met de ondergrondse containers dat zij een behoorlijk eind moeten lopen met de vuilniszak. En als ik de planning voor de Schooten bekijk is het daar niet veel beter!

 4. wanneer gebeurt er wat in de binnenstad gisteren de grijze bak buiten moeten zetten ook nog een stuk moeten lopen niet te doen heb geen buurman die me kan helpen ik heb medelijden met de vuilnismannen mag dit wel van de arbo de bakken zijn veel te zwaar er staan er wel 30 bij elkaar

  • Daarom, zitten er wielen onder de bak . En de vuilnisman hoeft de bak alleen maar naar de wagen te rijden, het optillen en omkeren gebeurd in tegenstelling tot vroeger, automatisch. Ik ken de tijd nog dat zij de metalen vuilnisemmer met de hand moesten omkeren in de vuilnisauto. Dat was nog eens echt ellebogenstoom.

Comments are closed.