Subsidiebedragen sociaal werk vastgesteld

20

Den Helder – Het college heeft deze week weer enkele subsidiebedragen vastgesteld. De Werkgroep Vrijwillig Landschapsbeheer mag volgend jaar rekenen op een gemeentelijke subsidie van 115 duizend euro. Het geld is bedoeld voor dagbesteding, sociale activering en re-integratie van mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Landschapsbeheer onderhoudt onder meer bospaden en -percelen. Zo is de organisatie actief in Mariëndal.

De stichting Blijf van m’n lijf in krijgt een subsidie van 737 duizend euro voor de opvang en nazorg van en ambulante hulpverlening aan slachtoffers en daders van huiselijk geweld, inclusief de uitvoering van het tijdelijk huisverbod dader. De gemeente Den Helder is centrumgemeente voor de aanpak van huiselijk geweld in de Kop van Noord Holland.

Humanitas ontvangt volgend jaar een subsidie van 244 duizend euro voor de uitvoering van activiteiten zoals vriendschappelijk huisbezoek, thuisadministratie, homestart, voorlezen en jongerenmaatjes match. Humanitas biedt persoonlijke, kleinschalige en laagdrempelige dienstverlening aan kinderen, jongeren en volwassenen van Den Helder met een hulpvraag.

20 REACTIES

 1. Toch vreemd dat Humanitas voor het grootste gedeelte bestaat uit vrijwilligers, een subsidie mag ontvangen van een kwart miljoen Euro. Wellicht dat iemand dit kan toelichten. Neemt verder niet weg dat zij goed werk verrichten.

  • Verzekering, training/scholing, reiskosten en dan uiteraard de gewone kosten voor bedrijfsvoering, zoals huur, computers en software en dergelijke.

   • 600 euro per dag vind ik nog al wat voor dit soort onkosten…. de landelijke tak zal er ook wel beter van worden……

  • Soms moet je even verder kijken als je neus lang is. Humanitas heeft een ANBI verantwoording en dus helemaal transparant. Op hun website kan men ook lezen wat ze doen. S6.

  • Ik heb geen idee hoeveel vrijwilligers er werken, en waar die iedere dag naar toe moeten rijden, oftewel verzekerd moeten worden en reiskostenvergoeding. Ik heb ook geen idee hoeveel computers ze hebben en wat die kosten in onderhoud. Hoeveel ze kwijt zijn aan huur en nutsbedrijven kan ik alleen naar gokken. En al werken ze grotendeels met vrijwilligers, sommigen worden betaald.
   Wat het blijf-huis betreft, als het huis vol bezet is (is het zover ik weet meestal, helaas) ben je toch al gauw minimaal zo’n 3.000 euro kwijt per maand aan vaste lasten (gok ik). Blijf werkt ook niet met vrijwilligers, omdat het adres geheim is. En gezien de situatie, een hele hoop mensen op een kleine kluit die uit een nogal gespannen sfeer komen, slijt huisraad en dergelijke een stuk sneller dan in een ‘normaal’ huishouden.

   • gokje hier, raden daar, geen idee van dit en dat, zet dan niets neer ipv het linkse geneuzel hierboven

    • U heeft er ook geen idee van maar gaat wel vol in de aanval en insinueert zelf dat er bij Humanitas geschommeld wordt met het geld. Uiteraard ken ik geen precieze bedragen, ik kan alleen een schatting maken, terwijl u blijkbaar nog niet eens bij de diverse onkosten stil blijft staan. Ik heb er een paar genoemd als voorbeeld, maar u verdiept zich er verder niet in, u gaat alleen maar weer schelden over ‘links geneuzel’. Waarom kijkt u niet zelf op de pagina van Humanitas, hun jaarrekening staat gewoon online!

     • Dat waren 175.692 euro, en dat dienstverband is op 31 december 2016 beëindigd. De huidige directeur verdient 9.015 euro.

   • Vrijwilligers kunnen een onkosten vergoeding krijgen van 1572 euro per jaar ( In mijn vrijwilligers tijd ) Meer ? Dan krijg je de betasting op je dak en het bedrijf krijgt ook op zijn donder , omdat het vrijwilligerswerk dan gaat lijken op een goedkope baan en dat mag dan weer niet .

    • Ik betwijfel dat ‘iedereen’ dat adres kent. Misschien de mensen in de omgeving, en mogelijk hun kennissen/vrienden, maar ‘iedereen’? Zeker mensen van buiten de stad niet, en daar gaat het om, de vrouwen in de opvang komen niet uit de buurt hier en cq hun mannen ook niet. Maar wat de reden ook mag zijn, of dat nou het geheime adres is of het gevaar (want sommige mannen komen er toch achter, ze hebben niet voor niets kogelvrij glas in het huis) of het feit dat je de vrouwen en hun kinderen beter niet met constant wisselende vrijwilligers kan belasten, of vice versa de vrijwilligers met de spanning in het huis, feit is dat ze niet met vrijwilligers werken.
     Onkostenvergoeding is 150 euro per maand, en maximaal 1.500 per jaar. Maar of reiskosten die je maakt om bij een cliënt te komen nou onder persoonlijke onkosten valt of onder bedrijfskosten?

     • De nieuwbouw van het blijf huis , heeft uitgebreid met foto’s , waar, en al destijds in de krant gestaan. In mijn tijd , was de vrijwilligersbijdrage bedoeld , om de kosten die je maakte te vergoeden om dat werk te kunnen doen. Reiskosten, kilometervergoeding, om op dat werk te kunnen komen V.V Wij hadden geen vestigingen buiten de plaats waar we werkten. Dus of er reisvergoedingen worden gegeven, buiten de vergoeding die je al krijgt , weet ik niet .

     • Dat heb ik dan gemist, en vraag me dan ook af of dat wel plaatjes waren van het juiste adres. De opvang is namelijk op basis van anonimiteit, lijkt me sterk dat het uitgebreid in de krant heeft gestaan, ik kan me in ieder geval niet voorstellen dat Blijf aan zoiets zou meewerken, dat zou namelijk alle vrouwen die daar zitten in gevaar brengen.
      Wat de reiskostenvergoeding betreft, ik heb geen idee hoe Humanitas dat doet, omdat hun wel regionaal werken. Gezien de verscheidenheid aan hulpverlening vermoed ik dat je niet in elke stad/dorp genoeg vrijwilligers hebt met ervaring voor elke hulpvraag, hoe ze dat oplossen qua reisvergoeding weet ik niet. Maar ik denk ook als je reiskosten hebt die hoger zijn dat die € 150 p/m of € 1.500 per jaar je dat wel kan bewijzen tegenover de belastingdienst en het dan niet als ‘salaris’ wordt belast.

 2. Ook hier zou wat meer duidelijkheid mogen zijn over waar deze financiën aan worden besteedt.
  Subsidie JA, maar ook; wat heb je ermee gedaan? Als inwoner van Den Helder is het goed om te weten waar gemeenschapsgeld aan wordt besteed.

 3. @Monique, Wat in de krant stond, was een reportage over de nieuwbouw die daar plaats vond , en waarin terloops werd geschreven , dat het om de nieuwbouw van waarschijnlijk het blijf huis ging. Ook het oude adres was zowat bij een ieder bekend.. Het heeft hier geen pas de adressen te noemen, Ik zal dat ook niet doen, maar ik weet ze wel.

Comments are closed.