Terugblik op 10 jaar stadsontwikkeling

21

Den Helder – Helderse dromen van toen en nu ontmoeten elkaar in het kader van 10 jaar stadsontwikkeling. Vier zondagavonden wordt door Linda Rose Smit en Dennis Nolte op LOS radio met de mensen van toen en nu teruggeblikt op de ontwikkelingen.

Dennis Nolte verzorgde in 2004 een audio-expositie met interviews. Een groep Helderse pioniers werd door hem meegenomen in hun dromen voor de toekomst van Den Helder. Het was destijds onderdeel van de kunstmanifestatie “Helder Gekaapt”. Veertien jaar na dato is het volgens Smit en Nolte tijd om terug te blikken en de ideeën in de huidige tijd en toekomst te plaatsen. Nolte brengt de gasten van destijds terug naar de plekken van de interviews en blikt met hen terug. Hoe is het vergaan met hun dromen en vergezichten voor de stad? Wie zijn de mensen die het roer hebben overgenomen en hoe ziet volgens hen de toekomst eruit.

In een vierdelige radioserie “Den Helder Spreekt Boekdelen” blikken Smit en Nolte terug op een belangrijk moment vlak voor de grote veranderingen in de stad in 2004. Samen trokken zij op in het kader van Cultureel Festival Helder Gekaapt, om aan de hand van een aantal gepassioneerde Nieuwediepers een eenvoudig tijdsbeeld neer te zetten over de liefde, drijfveren en de dromen voor de stad in verandering. In vier afleveringen van 60 minuten willen zij de pioniers van destijds en nu samen in gesprek brengen in het kader van 10 jaar stadsontwikkeling.

De afleveringen worden uitgezonden op de zondagen 9, 16 en 23 december en op 6 januari, telkens tussen 19.00 en 20.00 uur. Bij elke aflevering is ook publiek aanwezig dat mee mag praten. De volgende onderwerpen en gasten komen aan bod:

Aflevering 1: Dromen voor de Stad (9 december)
– Gast van toen: Matthie Vermeulen
– Gasten van nu: Ferdinand Vreugdenhil, Robbert Waltmann

Aflevering 2: De Brug naar de Wereld (16 december)
– Gasten van toen: Co van der Aa, Ben Mooiman
– Gast van nu: Rob Kramer

Aflevering 3: Liefde voor de Zee (23 december)
– Gast van toen: Paul Koopman
– Gast van nu: Hans Peter Winter (banketbakker en ontwierp gebakje De Razende Bol)

Aflevering 4: – De vruchten plukken
Zondagavond 6 januari
– Fragment van toen: Margreet Kouwenhoven
– Gast van nu: Jill Voysey (jill’s Pluktuin)

21 REACTIES

 1. Jammer dat de LOS in deze serie geen ruimte biedt voor een kritische blik. Want duidelijk is dat Zeestad een blokkade vormt voor democratische openheid en verantwoording naar de Raad. Zelfs een groep burgers kreeg die blokkade bij de rechter niet voor elkaar. En juist de vertegenwoordiger van Zeestad mag terugblikken. Die blikt ook glorieus terug op de discutabele Bolder. En voor de inhoud en consequenties van de rechterlijke uitspraak had de LOS geen interesse, voor de DWOZ.

 2. 10 jaar stadsontwikkeling, een terugblik ! Een plan 10 jaar geleden ontwikkelt op een bevolkingsaantal van 65.000 inwoners met als perspectief 100.000 inwoners. De realiteit bleek anders, een daling naar 55.000 inwoners is tot op heden de werkelijkheid. Zijn in de tussentijd de plannen gewijzigd, is de ambitie bijgesteld. Heeft er een tussentijdse evaluatie plaatsgevonden op basis van bijvoorbeeld een DESTEP analyse. Voor zover ik kan beoordelen gaat alles gewoon door en dat baart mij zorgen. Ook de visie op de toekomst is mij niet helder. Zo is er bijvoorbeeld gekozen voor een vooroorlogs uiterlijk en een maritiem karakter. Dit zou dan het DNA van Den Helder moeten zijn en daarmee aantrekkelijk voor huidige en toekomstige inwoners en eventuele toeristen moeten zijn. Maar is dit ook zo ? Bereik je doelgroepen over 10 a 15 jaar met dit DNA en wie zijn dan de doelgroepen waar deze focus op ligt. Wil ik mij over bijvoorbeeld 10 jaar als 25 jarige vestigen in een stad met dit DNA ? Volgens mij is deze stad meer ontwikkelt voor de huidige groep bewoners, waarvan misschien het merendeel al Sarah of Abraham heeft gezien, dan de jongeren. Ik beleef Den Helder meer als het Florida van het Noorden dan als een bruisende, inspirerende, dynamische stad. Een stad waar het voor menig pensionado goed wonen is, maar of er nu een groeiende stroom nieuwe inwoners van komt, daar heb ik zo mijn bedenkingen over. Ja, velen zullen zeggen er gebeurt genoeg in Den Helder, maar feitelijk is dat ieder jaar toch een herhaling van zichzelf. Mijn hoop is gevestigd op de jongeren die met creatieve ideeen komen, anders denkenden die hun mening blijven geven ( of zoals ze hier genoemd worden “de azijnzeikers”) en ondernemers met lef ! De hoop op de gevestigde orde heb ik opgegeven. Ik zou zeggen; Moedig voorwaarts !

 3. Bij elke reactie die jullie geven lijkt het alsof jullie alles bij het oude willen laten.
  Er mag niks vernieuwd worden want het kost geld of de burger heeft geen inspraak. Wat jullie denken, daar vinden jullie van dat dit de meerderheid betreft. Discussie niet mogelijk want een ander wordt daarin meteen verketterd.
  Als het aan jullie ligt zal de Kampanje dicht moeten de haven sluiten. Jammer dat jullie alleen maar negatief zijn terwijl Den Helder gewoon op de goede weg is en ik trots ben dat ik hier geboren en getogen ben. Met trots zie ik Den Helder ontwikkelen en ook dat van buiten Den Helder er steeds positiever over de stad gesproken wordt.
  Deze lange weg is ingezet en zal succesvol worden. Wat wij niet nodig hebben is een paar achter de computer zittende mensen die op voorhand al denken te weten hoe het werkt. Kijk om je heen en geniet. U zal mij ooit dankbaar zijn om dit eenvoudige advies.

  • Haags Hopje , vergeet ,dat de stad historie heeft met mooie gebouwen met gevels uit lang vervlogen tijden. Als het aan hopje ligt , gaan die hop tegen de vlakte, en blijft er van de toch al weinige historie die onze stad heeft weinig tot helemaal niets meer over .Ook ik ben geboren en getogen in deze stad en ik zie tot mijn grote spijt, ook wat er vernield ( gesloopt) wordt. Er is niet voor niet hier in de stad een historische vereniging , die in woord en beeld , deze historie levend probeert te houden. Evenals de grote bijdrage van Afgestoft , die een enorme collectie foto’s in bezit heeft van hoe onze stad er in het verleden uit zag. U zult versteld staan van wat er in de loop der tijden in onze stad is weg gesloopt. Historie , die we alleen op foto en oud film materiaal nog terug kunnen zien. En dat Hopje , wil jij graag ,dat wat er nog is ,zien verdwijnen ? Nou ik en met mij velen dus niet . Vandaar mijn mijn verzet tegen de ongebrijdelde sloop van en afschuwlijk lelijke nieuwe hoogbouw onze stad. Ook dat is liefde voor de stad waarin ik geboren en getogen ben.

   • e, wie zegt dat Hopje een Haags Hopje is? Lijkt mij lastig als je geboren en getogen in onze stad bent.
    Maar goed, U schrijft over gesloopte gebouwen en mooie gevels. Geeft U ons eens aan welke mooie gebouwen of gevels er sinds de stadsvernieuwing (uitgangspunt 2004, startdatum in het artikel) zijn gesloopt?

    • Daar dacht ik ook aan Bodelo. Gelukkig wordt al enige tijd de overgebleven “geschiedenis” gekoesterd. Dat is helaas in het verleden wel anders geweest. Ik ben een gewone, hardwerkende, nergens boven verheven trotse inwoner van Den Helder. En toch ben ik van mening dat Den Helder opknapt. Overal is wel iets mis dus ook hier is vast genoeg voor verbetering vatbaar. Maar een en al droefenis is het hier nou ook weer niet toch?
     Ik leef wel mee met mijn stadsgenoten die amper het hoofd boven water weten te houden. Daar mag wel wat meer voor gedaan worden….

    • De sloop woede heerst hier in deze stad al voor de stads vernieuwing, maar gaat nu rustig verder onder die naam. Vroeger noemde men het achterstalligonderhoud als rechtvaardiging voor sloop. Er zijn in de loop der jaren al vele beeldvormende panden verdwenen. Ik noem alleen maar even , de Bethelkerk, de witte bioscoop , de Tivoli bioscoop. De Bierstraat en een deel Molenstraat, en Spoorstraat Goed allemaal voor de nu aan de gang zijnde stadsvernieuwing , maar het is wel weg en je krijgt dat nooit meer terug. Tijdens de stadsvernieuwing , sneuvelde de rechterkant van de Beatrixstraat T.B.V de Hofdame, . Daar stonden nog panden in uit de tijd dat het nog Keizerstraat was, oa het pand van de vishandel Zwagerman En van de slager die daar zat. Het had maar een haartje gescheeld , of het pand van de vroegere chinees restaurant Nan King met zijn houten gevel was tegen de vlakte gegaan. Maar door protesten is dat niet doorgegaan. De gehele hoek van de Spoorgracht /Sluisdijkstaat/ Molenstraat waar het Kannonnenpleintje was, is weg. In de Keizerstraat , zijn gevels verdwenen en vervangen door fantasie gevels die er ouderwets uitzien maar daar nooit gestaan hebben . Het ziet er aardig uit maar meer ook niet. Sommige van die gevels zijn gewoon steenstrips . Als je dat stads vernieuwing noemt . Let wel , je kan maar èèn keer slopen en dan rest alleen nog maar de herinnering of een foto. Zo zou het postkantoor ( wederopbouw architectuur) als er geen protesten waren en de politiek niet ingegrepen had zonder meer gesloopt zij . Met het Station ( het enige in zijn soort) , zou net zo gegaan zijn . En nu gaan de Dag winkels weg , die worden vervangen door een Foodstation Niet te vergeten , de Schouwburg, moest weg , daar zou halter Belleveu komen , ligt nu braak .. Vbz./Msf gebouw Prins Hendriklaan vervangen door huizen Evenals het oude arbeidsburo aan de Stationstraat/ Spuistraat ook vervangen door huizen. Nu , worden de huizen en de oude Aldi in de spuistaat gesloopt en daar voor verdwenen de vooroorlogse woningen aan de stationsstraat. Zo staat ook het vrijwel nieuwe gebouw van de koploper op punt van sloop voor het strookje groen wat men stadspark noemt. Zoals je ziet is de sloop van de stad al langer aan de gang dan wat ze nu slopen onder de noemer stadsvernieuwing.

     • De bouw van de Kroonpassage is gestart in 1993.
      Halter Bellevue wordt nu opgestart (en daarmee volgt invulling van de schouwburg plek).
      Als een gevel slecht is, is het veelal niet de moeite om deze te behouden. Hiervoor komen historisch gelijkende gevels voor terug. De een noemt het Kitsch, de ander vind het prachtig. Welke gevels zijn overigens opgebouwd met steenstrips?
      Misschien vond U het VBZ gebouw prachtig, ik heb er geen traan om gelaten toen dat plat ging. Een kwestie van smaak.
      Kortom; U schrijft over gesloopte gebouwen en mooie gevels. Geeft U ons eens aan welke mooie gebouwen of gevels er sinds de stadsvernieuwing (uitgangspunt 2004, startdatum in het artikel) zijn gesloopt? Ik zie ze nog niet staan.
      Wel zie ik dat het door U genoemde pand van de oude Chinees prachtig is gestut en opgenomen in de nieuwe gebouwen.
      Ik zie dat het oude belastingkantoor aan de Prins Hendriklaan door WS is “geadopteerd” en behouden blijft. Idem met het oude Stadhuis aan de gracht.

  • Hopje, ik ben hier niet geboren, maar woon hier wel al het grootste deel van mijn leven en ik vind ook dat de stad opknapt.. Mogen we inderdaad best trots op zijn.
   Helaas gaat niet alles goed en o.a. de Kampanje (hoe mooi het er ook uitziet) kost vooral veel geld.
   herbouwen op de oude locatie kost alleen maar meer geld en dus denk ik dat we er vooral van moeten genieten zoals het nu is.
   De gemeente en aanhangige organisaties moeten wel wat beter nadenken voor ze “ons” geld over de balk smijten.

   • Henk, ik ga volledig met Hopje mee.
    Als bewijs; eerst spreek je over een leuke en guitige naam.
    Je wordt aangesproken op je aannames en vervolgens wordt het opeens “Hopje, of hoe je jezelf ook noemen wil). De toonzetting verandert direct op het moment dat je wat tegengas krijgt op aannames en niet op onderbouwde stellingen.
    Hopje, onze stad gaat vooruit. Een aantal bewoners heeft daar moeite mee en het lijkt wel of het gros daarvan op deze site reageert. Gelukkig is er een veel grotere groep die hier geen commentaren plaatst, maar wel geloven in onze stad.
    Het wordt steeds mooier ..

   • “Gelukkig is er een veel grotere groep die hier geen commentaren plaatst, maar wel geloven in onze stad”.

    Men plaatst geen commentaar en dus gelooft men in deze stad ? (en daarmee bedoeld u bestuur ?)
    Ook dat is een onbewezen aanname Bodelo.

    Hier heeft u er nog een: De opkomst (48,4%) bij de gemeenteraadsverkiezingen, duidt er op dat de kiesgerechtigden zeer tevreden zijn, over het bestuur dat – in min of meer de zelfde samenstelling – zich al decennia lang handhaaft.

    Carry On …., You’ve All Done Very Well 😛 :

  • Mijn vader heeft me al vroeg geleerd om niet te denken maar om na te denken wat je doet. Ik wens dat ook vele zogenaamde en zelf benoemde “bestuurders en ontwikkelaars” in onze stad toe. Momenteel lappen ze veel aan hun laars. Het gepeupel doet er niet toe als ze maar dokken voor onzinnige zaken. Openheid van zaken waar je als ingezetene toch recht op hebt die krijg je niet.

 4. @Hopje
  6 december 2018 at 08:28
  “Hierbij is het bewijs geleverd van wat ik eerder zei”

  Heb je het wel goed gelezen?
  Wat een enorme dooddoener om in jouw ogen van het gezeik af te zijn omdat je verder geen antwoord heb op de zeer goede reactie van Henk.

  Ook ik, geboren en getogen in Den Helder zie mijn stad afglijden en zodra ik niet meer hoef te werken ben ik vertrokken hier. Hoe meer ik huiswerk doe en informatie verzamel over de gemeente Den Helder en het functioneren van het bestuur daarbij meegerekend de lijntjes naar bedrijven en personen..walgelijk.

  Hopje…niet zo arrogant doen, en als je je huiswerk doet zal je ook zien dat zaken niet kloppen.

 5. @Bodelo. Ik zeg ook duidelijk , dat de sloop van de stad al begonnen was voordat er sprake was van stadsvernieuwing , en onder de naam stadsvernieuwing is doorgegaan. Ik geef ook duidelijk aan waar en welke panden er vòòr en tijdens de stadsvernieuwing zijn gesloopt.(beatrixstraat , spuistraat / stationstraat /spoorstraat etc.) Steenstrips, zie het pand van Hans Anders. Belastingkantoor en oude gemeentehuis, worden niet gered door Woningstichting , maar worden beschermd door hun monumentale status. Verder , kan je discussie voeren de noodzaak van sloop ( kosten) of opknappen / verbouwen in orginele staat. De ene stad gaat daar verder in dan de andere. Moet je proberen om in de hoofdstad een grachtenpand te slopen. Of in het historische gedeelte van Enkhuizen. Dat gaat je echt niet lukken. Ik bedoel maar , hoe ver wil je gaan. Hier moet zowat alles wijken voor nieuwbouw al of niet met nepgevels.

Comments are closed.