The Grinch

0

Den Helder – De naam Theodor Seuss Geisel zal niet iedereen wat zeggen, maar onder het pseudoniem Dr. Seuss bracht hij veel kinderboeken uit. Wereldwijd werd hij één van de meest populaire kinderboekenschrijvers, zijn boeken zijn in meer dan 15 talen vertaald. Het boek “How the Grinch Stole Christmas” kwam uit in 1957 en werd de grondslag voor alweer de achtste animatiefilm van Illumination en Universal Pictures.

Voorafgaande aan de hoofdfilm trakteert Illumination de bezoeker op een korte voorfilm. “Geel is het nieuwe zwart” en dan hebben we het over die andere sterren uit de animatiestal: de Minions. Wij zijn er dol op, dus een goede start met een schaterlach!

Het is één en al bedrijvigheid in het winterse Whostad. De feestdagen zijn in aantocht en dat betekent dat alle inwoners bezig zijn met kerstinkopen en het huis te versieren. Ook de kleine Cindy-Lou (Kee Derwig) kijkt uit naar de komst van de Kerstman, zij heeft namelijk een brief aan hem geschreven. Het gaat over haar moeder Donna (Warringa), die het altijd reuze druk heeft met haar baan en de verzorging van de kinderen. Cindy-Lou zou haar moeder graag wat rust gunnen.

Voorraad
Iedereen is dus bezig met kerst, maar dat geldt niet voor een bepaalde gifgroene inwoner die net buiten het dorp in een rotswoning verblijft. De Grinch (Boszhard) is een chagrijnige einzelgänger, die juist het hele uitbundige kerstgebeuren verafschuwt. Uit voorzorg om niet in het dorp te komen, heeft hij flink boodschappen gedaan. Tenminste,dat dacht hij, maar net voor kerst blijkt de voorraad er doorheen en moet hij toch naar Whostad toe. Trouwe hond Max is zijn steun en toeverlaat en gaat met hem mee.

De ergernissen bij de Grinch over al die vrolijkheid lopen daarna zo hoog op, dat hij een plan smeed om het kerstfeest te dwarsbomen. Hij wil de nacht voor kerst alle cadeautjes stelen en het voor iedereen verpesten. Het beste lijkt hem om als Kerstman vermomd te gaan, dus raapt hij een outfit, slee en een rendier bij elkaar; de laatste blijft echter niet lang en dus mag de kleine Max in de rol van rendier het karwei helpen uitvoeren. Hoe gaat dit aflopen als alle inwoners van Whostad straks zonder de bomen en versiering kerst moeten vieren? Om over alle pakjes nog maar te zwijgen…

Sprookjesachtig
Het is altijd een genot om naar de creaties in het animatiegenre te kijken. Wat zijn het toch een uitgesproken karakters, herkenbaar, en wat is de setting een sprookjesachtig decor. Een warm winters landschap en dan daarin een dorp met sprankelende huisjes, een mens zou er zo willen wonen. Het intro, de tocht door het dorp, getuigt van veel creativiteit, leuk gedaan. Ook een compliment voor de Nederlandse stemacteurs, die geweldig goed de teksten hebben ingesproken. Kee Derwig als Cindy-Lou is helemaal schattig!

De film moet het vooral hebben van die setting in combinatie met de humor, het verhaal heeft verder niet veel diepgang of een ingewikkeld scenario. Fedja van Huêt vertelt tussendoor het verhaal over de Grinch en waarom hij zo is geworden. Vriendschap en liefde gaan overwinnen en uiteindelijk is iedereen helemaal happy. Naast de Grinch is het veel lachen om hond Max, die Fred, het rendier, leert met puppy-ogen te kijken, geweldig! Het maakt de Grinch tot een fijne decemberfilm voor het hele gezin.

Regie: Yarrow Cheney, Scott Mosier
Met: Carlo Boszhard, Kee Derwig, Ilse Warringa, Murth Mossel, Fedja van Huêt, Karin Bloemen, Matheu Hinzen, Roman Derwig
Kijkwijzer: 6 jaar