Vier weken lang lichtkunst in Den Helder

21

Den Helder – Vanaf zaterdag 15 december gaat in Den Helder de lichtkunstroute van start. Voor een periode van vier weken zijn de prachtige lichtinstallaties en –projecties dagelijks tussen 17.00 en 22.00 uur te bewonderen in zowel de binnenstad als op Willemsoord. Een aantal lichtprojecties is speciaal voor Den Helder gemaakt.

Zo is op de gevel van Theater de Kampanje vanaf de Zuidstraat een lichtprojectie te zien over de visserij in Den Helder. Hiervoor zijn kunstenaars Machteld Aardse en Femke Kempkes niet alleen de boeken in gedoken, maar stonden ze voor dag en dauw bij de visafslag tussen de kratten vis, hebben ze vele gesprekken gehad met betrokkenen uit de visserij wereld en hebben ze zelfs aan boord op zee het vissersleven mogen ervaren op de HD3.

In de Beatrixstraat is de schaatsbaan geïntegreerd in de lichtroute en van verre herkenbaar. Op de gevel van de Blokker is er een vijf minuten durende videomapping te zien, een kleurrijk verhaal onder water van kunstenaar Noortje van den Eijnde. In deze projectie gaat het om het spel tussen geometrische en organische elementen en bewegingen. Verderop in de Beatrixstraat komt de 3D-tekening van Chris de Potvis ‘tot leven’ en beweegt de maritieme geschiedenis van Den Helder zich om de Dubbele Bolder heen.

Stadspark
In het sfeervol aangelichte stadspark op het Julianaplein staat een grote caleidoscoop. Als je je er middenin waagt en je naar boven kijkt, ervaar je een indrukwekkende lichtshow begeleid op muziek. Kinderen van Villa Kakelbont en van de basisscholen De Lichtlijn en De Duijnvaerder hebben de “Plastic Kwal” op Willemsoord en de ‘Zeedieren” in een etalage van de voormalige V&D gemaakt van afvalplastic. Beide projecten vragen aandacht voor de ‘plastic soep’ in de oceanen. Tijdens de periode van de lichtkunstroute zijn er diverse activiteiten. Zo zijn er onder meer rondleidingen, is de ijsbaan open, wordt er een workshop Fotografie by Night gehouden op 21/12 en heeft de binnenstad haar X-Mas Shopping Night op 22/12.

De volledige lichtkunstroute en alle activiteiten zijn te vinden op www.denhelder.online/lichtkunst. Er is ook een wedstrijd, wie de mooiste foto via #DENHELDERBYLIGHT deelt, maakt kans op een leuke prijs.

De lichtkunstroute is tot stand gebracht door Citymarketing Den Helder. De realisatie is mogelijk gemaakt door Helder Vastgoed BV, Gemeente Den Helder, Stichting Ondernemen aan Zee, Stichting Top van Holland, Zeestad BV, Willemsoord BV, Rabobank Kop van Noord-Holland, Helderse Ondernemersvereniging Binnenstad, VCOB, Theater de Kampanje en vele anderen.

21 REACTIES

 1. De zeedieren hangen niet in de etalage van de v en d maar in de etalage van de marine wervings winkel

 2. Heel mooi allemaal, maar e.e.a. gaat waarschijnlijk ten koste van de reguliere straatverlichting. Ben vanaf 26 oktober bezig om de gemeente duidelijk te maken dat 2 lantaarnpalen aan het Julianaplein (oostzijde) voor de bloemenwinkel en het Forst Hotel al enige tijd niet branden. Mocht iemand van de gemeente dit lezen, het gaat over zaaknummer 2018-027706 (26 oktober) en zaaknummer 2018-030435 (29 november). Met formulieren mailen en bellen schiet het namelijk niet op.

  • En ? @ Kraaienest, branden ze nu wel ? Ik zag deze week dat de Firma Habolt met die lantaarns bezig waren.

  • ’t Kraaiennest, dit medium is niet het juiste om zo een storing te melden. Gebruik de makkelijk melden app van onze gemeente. Over het algemeen (persoonlijke ervaring) wordt een storing, defect of verzakking van straatwerk binnen 2 dagen verholpen.

   • Bodelo lees het bericht nog even na. Storing is al 2x aan de gemeente doorgegeven, 26 oktober en 29 november, maar ze doen het nog steeds niet. Als ze opschieten dan is het niet binnen 2 dagen, maar misschien binnen 2 maanden verholpen.

   • Lees nog even rustig terug ,wat kraaienbed schrijft Bodelo . Hij heeft dat namelijk al gedaan, en voegt zelfs de nummers van de melding waaronder dat geregistreerd is toe. Ik zelf geef aan dat de Firma Habolt daarmee bezig was . Maar… helaas , volgens kraaienest doen ze het nog steeds niet .

 3. Lekker Duurzaam bezig met al die energie verspilling. O ja, ik ben ook een azijnzeiker. Hoeven jullie dat niet meer te zeggen.

 4. Beste Henk, ik noem U geen azijnzeiker. Ik vraag U alleen te informeren wat dit lichtfeest kost en wat voor een huurvermindering U daarvan denkt te ontvangen.

  • Mooie, onderbouwde reactie, Henk. De compensatie van 200 euro eigen risico voor de armen heeft dit college geschrapt. O.a. met dat geld brandt de imago-verlichting van dit college, dat geen cent in kas heeft, door de stadhuisafbraak die scheppen met geld kost. Of hebben al die juichers hier oogkleppen op, of 5 mille per maand?

  • U heeft helemaal gelijk Henk.
   Brood en spelen geheel mogelijk gemaakt door ons eigen crypto schaduwkabinet, zoals voorgesteld in het artikel.
   Who runs Bartertown ?

  • Henk, ik ga het kort houden.
   WS is een gezond bedrijf wat (als een van de weinigen in NL!) de huren niet excessief laat stijgen. Daarnaast investeert zij in haar eigen woningen middels isolatie (natuurlijk door de overheid opgelegd) maar ook bijvoorbeeld door zonnepanelen waar de huurder niets extra hoeft te betalen. Echter, de huurder trekt daar direct profijt van middels lagere lasten.
   Kortom, het is grote kul om te zeggen dat er geld uitgegeven wordt voor de semi rijken (wie zijn dat overigens?).
   Daarnaast zijn alle feesten georganiseerd door deze partij gratis toegankelijk en betrekken zij zo goed als mogelijk bedrijven uit onze eigen stad bij de uitvoering van e.e.a.
   Subsidies voor vaste lasten waar jij op doelt worden veelal door de overheid bepaald.

 5. De projecties zijn prachtig om te zien. Het is bijna wonderlijk hoe een getekende potvis tot leven lijkt te komen. Zelfs de lelijke gevel van het Blokker pand wordt op zo’n manier uitgelicht dat het echt heel mooi wordt.
  De teksten die zich als een touw rond de bolder bewegen zijn ook prachtig uitgevoerd. Het is de moeite waard om even een rondje langs de lichtkunst te lopen.

  • Om 17:00 uur ook langs geweest, erg leuk gedaan. De Kampanje, ijsbaan, het tot leven komen van het skelet op de voormalig V&D, de teksten op de bolder en het mysterieuze stadspark. Bij Blokker was helaas niks te zien. De overige verlichting vind ik ook erg mooi zoals de havenkraan, Beatrixstraat/Keizerstraat en de gebouwen rondom de vijfsprong. Goed gedaan, echt sfeer verhogend hopelijk trekt het meer mensen naar de stad.

  • Gertjan, jammer dat de projectie op het Blokker pand niet werkte. Het is een filmpje van een paar minuten die zeker de moeite waard is. Ga later nog eens kijken.
   Beste Henk Santpoort, om maar meteen met een citaat te beginnen; “get real and wake up. Stop dit geld in lastenverlichting voor in ieder geval de minima”.
   Hoeveel denk je dat dit project kost? En hoe zal dit zich dan verhouden met betrekking tot enige lastenverlichting?

   • Vertel eens wat het kost. Nergens te vinden. Ik kan ook genieten van een creatief lichtspel. Maar als je niks in je portemonnee hebt, en je al arme burgers nog gaat korten, in strijd met alle beloften, ga je dan daarna juwelen kopen? Om mooi te showen?

Comments are closed.