Coffeeshop Tops wil naar pand Klein Kras

28

Den Helder – Coffeeshop Tops heeft vergevorderde plannen om te verhuizen naar het voormalig pand van Klein Kras, aan het Koningsplein. De gemeente is voornemens hier medewerking aan te verlenen, zo liet wethouder Michiel Wouters donderdag weten.

De coffeeshophouder wil dit pand huren van Woningstichting. De locatie voldoet aan het afstandscriterium van middelbare scholen. Het pand is niet gelegen in of tegenover een gebied met een overwegende woonfunctie. Tegelijkertijd is er sprake van voldoende sociale controle door de ligging aan een weg met druk verkeer. Het voornemen past in het bestemmingsplan. “Wij laten voorts de aanwezigheid van het pand van Vast en Verder (Leger des Heils) meewegen in onze besluitvorming”, meldt het college.

De twee andere coffeeshops, Aktama en Tsjakka, zijn nog op zoek naar een andere locatie. “Wij zien in principe vestigingsmogelijkheden voor (één van) deze coffeeshops op het Ravelijncenter of op Willemsoord. Dit wordt nader onderzocht en wij blijven op regelmatige basis met deze coffeeshophouders in gesprek over de voortgang.”

Verplaatsing
“De huidige drie coffeeshops, geclusterd in de Koningstraat, geven veel overlast voor de omwonenden. Voor komende periode is het duidelijk dat deze verplaatst moeten worden, maar dat de verplaatsing hiervan met de huidige (strikte) invulling van de criteria niet gaat lukken. “Als maatregel om uit deze impasse te komen, gaan wij op korte termijn onderzoeken of het verplaatsen naar elders mogelijk kan worden gemaakt door de criteria aan te passen en mogelijk een locatie op te heffen. Het criterium ‘Aanwezigheid van sociale controle’ en het criterium ‘Niet in de buurt van cafés’ kunnen worden losgelaten. Hiermee verwachten wij dat het mogelijk moet zijn dit probleem in de komende periode op te lossen. Eventueel kunnen we drempelverhogende maatregelen (bijvoorbeeld bepaalde openingstijden) nemen in combinatie met afstandscriteria voor de nieuwe beoogde locaties. De afstandscriteria voor school- en jeugdvoorzieningen blijft onveranderd bestaan.”

Het moment waarop de coffeeshops uit de Koningstraat moeten zijn verplaatst hangt samen met de aanpak en planning van de herontwikkeling van de Koningstraat. De planning en werkvolgorde worden vastgelegd in een gezamenlijk plan van aanpak van Woningstichting Den Helder en Zeestad BV.

In gesprek
Hoewel het altijd mogelijk is dat de coffeeshops Aktama en/of Tsjakka op korte termijn een geschikt pand vinden, is het toch het meest waarschijnlijk dat een vergunningaanvraag van coffeeshop Tops zich het eerste aandient, stelt de gemeente. “Deze heeft de meest concrete plannen voor verplaatsing. Naar aanleiding van het principeverzoek en vooruitlopend op de publicatie van een mogelijke vergunningaanvraag van Tops zullen wij de eigenaren en gebruikers van de omliggende panden over de aanvraag informeren en uitnodigen om over de aanvraag met ons in gesprek te gaan. Wij stellen ons hier een open gesprek bij voor waarbij zorgen, voorwaarden en wensen ten aanzien van openbare orde en veiligheid op tafel komen en waarbij er hierover afspraken kunnen worden gemaakt. Wij vinden het van belang dat de exploitant van de coffeeshop aan deze gesprekken deelneemt en er op deze manier een dialoog tot stand komt die leidt tot wederzijds vertrouwen.”

“Wanneer dit goed blijkt te werken, en dat verwachten wij, dan willen wij deze vroegtijdige en open communicatie met de omgeving ook toepassen bij de verplaatsing van de andere twee coffeeshops.”

28 REACTIES

  • Ja dat is idd heel jammer de tuin van tops is een bijzonder plekje in de stad, alleen maar rustige mensen om je heen met heerlijke reggae muziek

   • de hele binnenstad heeft het over overlast en u heeft het over rustige mensen en zweef muziek, wie houd wie nu voor het malletje

 1. Wij zien in principe vestigingsmogelijkheden voor (één van) deze coffeeshops op het Ravelijncenter
  .
  Ravelijncenter?? een groen huis mag niet in de aangrenzende boatex maar een criminaliteitsmagneet als coffeeshop mag wel op een savonds verlaten industrieterrein

  • Geen shop betekend juist criminaliteit.
   Alcohol ligt gewoon in de buurtsuper hoor, daar krijg je juist de ellende van.

   Of alles illegaal maken qua geestverruimende of bedrukkende stoffen. Of volledig vrij geven.

   Iets met zelfbeschikking!

    • Inprincipe, heeft PerryHenry wel gelijk RB, Alcohol, staat ook op de drugslijst. Maar hoe je het ook wend of keert , het is gewoon openlijk vanaf 18 jaar verkrijgbaar.

     • het vergelijk slaat nergens op, we hebben het namelijk over coffeeshops en niet over buurtsupers, appels en peren vergelijken om verwarring te creëren

   • zelfbeschikking in dit ikke ikke ikke land?? waar de huidige generatie alleen maar aan zichzelf denkt en niets maar dan ook niets om een ander bekommert

 2. Gelukkig heb je het niet voor het zeggen RB, ik ga gewoon lekker met die rustige mensen naar die zweef muziek luisteren, ik ben niemand tot last ik ben geen crimineel, zoals 99% van de coffeeshop bezoeker, maar het verbieden van de coffeeshops zal de handel pas echt in criminele handen vallen, de eigenaren van de shops betalen gewoon hun belastingen en zijn gewoon middenstanders.

  • Wel grappig , dat je even vermeld dat 99% van de bezoeker coffeeshop crimineel is . Heb je al een plek om dekking te zoeken ?

  • ja en OMO wast door en door schoon…..
   vertel mij dan eens waarom de coffeeshops enorme overlast veroorzaken voor de omwonenden en verplaatst moeten worden?

  • Over dat belasting betalen, zijn al meerdere discussies geweest. Die ga ik niet nog een keer voeren. Maar de shops betalen alleen belasting over zaken die niets te maken hebben met het verdovend /geestverruimend middel. Als zij daar over belasting moeten gaan betalen, dan rook je een dure pijp/joint. Want die worden niet meer te betalen.

 3. Mooi dat Tops met plannen komt. Toch jammer van die geweldige tuin.

  En waarom geen shop in Nieuw Den Helder? Dat zou een hoop overlast in de binnenstad besparen omdat over het algemeen juist zij degene zijn die voor de overlast zorgen. (Tsjakka/Aktama).

  • Wel grappig, dat juist nu , na eerder bij hoog en bij laag de overlast te hebben ontkent of gebaggataliseerd , de bezoekers van de shops erkennen dat de aanwezigheid van deze shops overlast veroorzaken. De èèn noemt de bezoekers voor 99% crimineel en de ander benoemt zelf de zaken die overlast veroorzaken.

 4. Overlast is toch te verwachten als er over honderd meter drie naast elkaar staan!
  Al die Cocaïne dealers die rondrijden en bezorgen in mijn wijk…. daar krijg ik zo langzamerhand een ziekte van!

  • Van de Koningstraat naar het koningsplein. Het verplaatsen van de overlast, slechts 150 meter verder .

 5. Zet ze alle 3 maar op Willemsoord neer. Dan kan Koen Schuiling persoonlijk toezicht houden op de overlast.

  • Nee, de Gemeente (lees Koen) zet de coffeeshops in buurten , die zij kapot willen hebben. En dan panden goedkoop kunnen opkopen, van winkeliers en bewoners die teneinde raad zijn . Zo is het ze gelukt in de Koningstraat/ Spoorstraat ook . Plant er een paar coffeeshops in , wacht een paar jaar , laat de zaak verpauperen , de publieke opinie die daar schande van spreekt doet de rest , en je kan de hele straat zo voor een prikkie kopen. Sloop dan het hele zooitje en zet daar peperdure koop woningen neer en de gemeente loopt binnen. KASSA !

 6. Kansloos, kan je net zo goed die kroegen waar elk weekend een matpartijtje plaatsvindt sluiten. Je moet er simpelweg niet gaan wonen, je weet tenslotte dat er coffeeshops zitten. En die zitten er langer dan de mensen die klagen! En RB, ga eens even lekker heen man, hypocriet.

Comments are closed.