Creed II

2

Den Helder – Daar hebben we hem weer, het personage Rocky Balboa dat al veertig jaar wordt vertolkt door Sylvester Stallone. Een gouden uitvinding door de acteur, die het script schreef en de film Rocky maakte toen hij al dertig jaar was, om precies te zijn in 1976.

Stallone geloofde in zijn film en kreeg gelijk; wat een slimme zet om in plaats van salaris tien procent van de opbrengst te regelen. De film bracht meer dan 140 miljoen dollar op en Sylvester Stallone kruipt in boksfilm Creed II inmiddels voor de achtste keer in zijn alter ego Rocky!

“Als je door die touwen gaat is het de eenzaamste plek ter wereld”, houdt Rocky Balboa (Stallone) zijn pupil Adonis Creed (Jordan) voor; het is om de jonge bokser te doordringen van de keus die hij maakt om te vechten of niet en te winnen of te verliezen. Een beetje onbezonnen heeft de bokser zijn mustang verspeeld, maar gelukkig wint hij deze terug en zelfs nog wat meer: de wereldtitel in het zwaargewicht.

Zwanger
Een mooie bokstitel en in het dagelijks leven de bokser en de zangeres! Een rommelig huwelijksaanzoek komt uiteindelijk toch goed terecht als Bianca (Thompson) ja zegt en totaal ongepland (vraag mij niet hoe dat kan in deze tijd!) komt er ook een zwangerschap voorbij fietsen. Adonis Creed heeft wat op zijn bordje en dat is het moment waarop in de Oekraïne ene Ivan Drago (Lundgren) zijn zoon Viktor (Munteanu) meldt: “het is tijd”!

De Rus Viktor daagt Adonis uit voor een gevecht om de wereldtitel. “Twee zonen uit twee werelden verbonden door een tragedie”, meldt het nieuws, want Adonis’ vader kwam om het leven tijdens een bokspartij met Viktor’s vader. De geschiedenis komt weer naar boven en Rocky Balboa steunt Adonis niet als hij de uitdaging aanneemt. Little Duke Evers (Harris), de oude trainer van zijn vader, neemt het over, maar er staat de bokser een heftige strijd te wachten. Niet alleen het gevecht met zijn tegenstander, maar ook die andere strijd waar hij in verwikkeld is geraakt, de strijd met zichzelf.

Gesneden koek
Voor de liefhebbers van de Rocky films en de eerste Creed film is het gesneden koek en het feest der herkenning. Zoals het verhaal is vormgegeven, in beeld gebracht en dan ook nog de vertrouwde karakters en de mensen die ze spelen. Hou je van dit genre dan geen zorgen, het zit prima in elkaar en er wordt goed geacteerd. Ook door Sylvester Stallone, waar men zich nog wel eens laatdunkend over uitlaat; hij won zelfs voor de eerste Creed een Golden Globe en een Critics’ Choice Award voor ‘beste mannelijke bijrol’ en werd in die categorie tevens voor een Oscar genomineerd. De man heeft meer dan gebalde vuisten!

Naast Stallone zit Michael B.Jordan goed in zijn rol, maar wordt de film zeker gedragen door Tessa Thompson, die ook nog eens over een gouden keeltje blijkt te beschikken. Het maakt Creed II tot een volwaardige film in de categorie drama, waar het boksen een bescheiden onderdeel van is. Niet de hoofdmoot, als je voor een gevechtsfilm gaat kom je bedrogen uit, maar dat weet ook iedereen die al veertig jaar Rocky Balboa volgt. Kortom, ook geschikt voor de meisjes, dus we kunnen allemaal naar de film, lhbti goedgekeurd!

Regie: Steven Caple Jr
Met: Michael B.Jordan, Florian Munteanu, Tessa Thompson, Sylvester Stallone, Phylicia Rashad, Dolph Lundren, Wood Harris, Brigitte Nielsen
Kijkwijzer: 12 jaar

2 REACTIES

    • Excuus en bedankt voor oplettendheid; slordig van mij, het is inmiddels gewijzigd.

Comments are closed.