Den Helder Suns wint ook van Aris Leeuwarden

0

Den Helder – De Den Helder Suns hebben zaterdag afstand genomen van directe concurrent Aris Leeuwarden, door de Friezen in eigen huis met 76-66 te verslaan. Twee keer al moest Den Helder Aris Leeuwarden voor laten gaan. Met telkens een klein verschil. Dit keer sloeg de wijzer de andere kant op. De Suns hebben met de derde overwinning op rij vooralsnog goede zaken gedaan op de ranglijst.

Aris mag de eerste score van de wedstrijd noteren. Via 4-2 komt de strijd meteen opgang als Boy van Vliet er een driepunter ingooit. De bezoekers doen hetzelfde namens Griffin Kinney, het driepuntsfeest is compleet als Alex Laurent namens de Suns de volgende laat noteren. Kinney maakt een fout, zijn tweede, op Laurent die de bonus niet weet te verzilveren: 10-9. De opvolgende periode is slordig, echter het voordeel blijft aan Helderse zijde. De eerste tien minuten zijn voorbij bij 15-11.

In kwart twee blijft het rommelen bij beide teams. Na drie minuten hebben de Friezen de stand weer gelijkgetrokken door een score van Nick Masterson. Als Levonte Holland namens de Suns mist, is het dezelfde Masterson die zijn team op sleeptouw neemt. Holland weet even later wel de score weer recht te trekken, maar Masterson blijft aandringen en zet zijn team op voorsprong bij 20-22. Het tempo wordt verhoogd en de wedstrijd aantrekkelijker. Aris heeft de leiding bij 25-26, maar het blijft stuivertje wisselen tussen beiden. De Suns nemen met de volgende score de leiding over en lopen via 31-34 en een onsportieve fout van Aris-speler Deividas Kumelis uit naar tien punten voorsprong bij de rust: 43-33.

Spanning
In het derde kwart komt de ploeg uit Leeuwarden aan de hand van Masterson onder de tien puntengrens. Als Tom koopman op de bon gaat vanwege een onsportieve fout kruipt Aris dichterbij naar 52-45. Van Vliet loopt tegen zijn derde fout op en Kumelis zet de Friezen op twee punten vlak voor het gaan van de zoemer: 52-50. Het lijkt dus andermaal stuk te lopen tegen de club uit Friesland. Bij de start van kwart vier denkt van Vliet daar anders over en knalt een driepunter door het netje op Den Helder op voorsprong te houden. De spanning blijft echter met Aris in het kielzog. 62-55, vervolgens scoort David Michaels (3p). Met nog vijf minuten op de klok heeft Aris al een aantal vrije worpen toegekend gekregen, waarvan ze er telkens maar een (1) weten te verzilveren. Een beter resultaat had de Friezen op voorsprong kunnen zetten.

Boyd van de Vuurst de Vries is de man bij de Suns die met scherp schiet wat betreft de driepunter en als hij een score maakt volgt hij deze op met een assist op Steve Harris die de Suns met een dunk op 67-61 zet. Coach Tony van den Bosch probeert in een time-out orde op zaken te stellen. Dit lukt niet, want de Suns geven de voorsprong niet meer uit handen. Laurent scoort een driepunter (70-61) en bij de vierde fout van Michaels mag van Vliet Den Helder naar 72-61 brengen. Als ook nog eens Masterson bij Aris zijn vierde fout pakt is de wedstrijd definitief in de pocket. Twee vrije worpen voor van Vliet, 74-61. Aris mag nog een klein beetje terug doen, maar bij 76-66 is de derde overwinning op rij een feit voor Den Helder.