Eindrapportage grondwatermonitor: mensen worden meldingsmoe

7

Den Helder – D66 heeft de eindrapportage van de Grondwatermonitor bekendgemaakt. “Gedurende de maanden november en december 2018 hebben wij de Grondwatermonitor weer opgestart, teneinde te weten te komen wat de werkelijke omvang van de grondwaterproblematiek is en de voortgang van de aanpak zoals dat door de inwoners van Den Helder wordt ervaren. De response was minder dan voorgaande jaren. Er werden 2 “droogmeldingen” en 24 “natmeldingen” ontvangen. Blijkens een aantal reacties komt enerzijds naar voren dat men “meldingsmoe” is en anderzijds de invloed van de zeer droge periode in de afgelopen tijd.”

Uit de meldingen komt ook nu weer naar voren dat er in een groot aantal gevallen sprake is van optrekkend vocht in de muren, gepaard gaande met schimmel en schade aan wandbekleding zoals behang, meubilair, betimmering, vloerbelegging en laminaat. Ook worden gezondheidsproblemen tgv vocht en schimmel gesignaleerd. Nog steeds zijn er her en der pompen geïnstalleerd om het water weg te pompen maar in principe is dit weinig effectief omdat, als men stopt met pompen, het water direct weer terugstroomt vanuit het openbaar domein.

Den Helder heeft zich door middel van de motie 6.33 dd. 22 juni 2016 unaniem uitgesproken voor een energieneutrale gemeente in 2040. Door het optrekkend vocht in de huizen gaan mensen meer stoken, hetgeen een nadelig effect heeft op het terugdringen van de CO² uitstoot. Een daaruit voortvloeiend gevolg is verhoging van de binnentemperatuur die, in combinatie met verhoogde vochtigheidsgraad, zorgt voor een ideale atmosfeer voor groei van schimmels, zoals die nu ook veelvuldig worden gemeld. Schimmels kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken. “Jammer genoeg is er nog onvoldoende onderzoek naar gedaan om dit effect werkelijk goed te kunnen duiden.
Onderzoek daarnaar zou veel duidelijkheid kunnen geven in het ontstaan van diverse allergieën en andere gezondheid problemen.”

Gasleidingen
De aanwezigheid van oude stalen gasleidingen onder de vloer in oude huizen, is een risicofactor vanwege aantasting door roestvorming. Het is aan te bevelen dit duidelijk naar de inwoners, van vooral de oude stadsdelen, te communiceren. Bij gaslekkage in de kruipruimte ontstaat er een gasgevulde ruimte die tot explosie kan komen.

Vanaf maandag 07-01-2019 is de Grondwatermonitor 2018 te vinden op de site van D66 Den Helder: https://denhelder.d66.nl/publicaties. “Met deze rapportage hopen wij het grond- en hemelwaterbeheer op de agenda te houden.”

7 REACTIES

 1. goh zijn ze er nu al achter na 16 jaar van melden en geen actie dat de mensen onderhand meldingsmoe zijn,
  en dit is niet de enige instantie waar melden totaal geen zin heeft en de mensen dus gestopt zijn met melden

 2. Met andere woorden: “Deze Politieke Propaganda van D’66 (Jaar in Jaar uit) over de Grondwatermonitor heeft in al die jaren geen zak opgeleverd”. Ach toch wel: “Een Raadszetel!” Niet meer en Niet Minder.

 3. eschotman,
  Beetje kinderachtige reactie geachte heer.Dit is een BLIJFT een aandachtspunt waar veel meer gemeenteraadsleden zich mee bezig zouden moeten houden,heeft NIETS met de door u genoemde propaganda van doen.Frans Klut heeft zich hier goed voor ingespannen ZONDER bijbedoelingen.
  Met name de OUDE STALEN GASLEIDINGEN in de wat oudere wijken zijn er meestal ZEER SLECHT aan toe!
  Heb zelf mijn gasleiding boven de kruipruimte gemonteerd (koper) en die oude leiding was zeer slecht door die hoge waterstand in de Visbuurt.
  Het zou ons college van B&W roemen om hier eens wat meer aandacht aan te gaan besteden,zeker aan die slechte gasleidingen die er gegarandeerd zijn in de oude wijken.LEVENSGEVAARLIJK!!!!!!

  • Zijn deze leidingen van de Gemeente dan ? Ik dacht altijd , tot de meter, zijn van en voor rekening van de energie leverancier. De stand van het grondwater, daar is wat aan te doen En dat zou door het Hoogheemraadschap de gemeente of door de provincie gedaan kunnen worden. We betalen met zijn allen immers genoeg voor droge voeten .

 4. Nee beste e,die leidingen zijn NIET van de gemeente.
  Maar wat ik hiermee bedoel te zeggen is dan men vanuit het stadhuis in samenwerking met de energiebedrijven hier ECHT eens de nadruk op moet gaan leggen.Bijvoorbeeld door hier wat extra aandacht aan te gaan besteden door een folderactie met tips en wijzen op de gevaren.Of in een huis aan huis blad onder gemeentenieuws.
  Zou echt niet verkeerd zijn.

 5. Dat beste Anton, ben ik met je eens. Ik bedoelde alleen maar , koppen ze wel aan het goede loket, daar ze al jaren met dit probleem bezig zijn en er geen moer gebeurd.

  • zijn we toch onderhand el gewend in deze gemeente, jarenlang gesteggel dan een ambtenaar die in een andere gemeente gaat “werken” niets overdraagt aan de opvolger en ze kunnen weer jarenlang vooruit met gesteggel,
   .
   Anton, het enige wat deze gemeente interesseert is een nieuw logo, stadspark en dat soort idioterie, de burger en z’n veiligheid is een vervelende bijzaak …..

Comments are closed.