Glass

0

Den Helder – Superhelden, drama, thriller of horror? Of een combinatie van dit alles? De voorlopers van Glass (Unbreakable en Split) niet gezien, stapten er dus blanco in. Waar wij echter aan begonnen hadden wij geen idee van, we zagen een verwarrende filmtrailer en de film werd op internet in zoveel verschillende genres ingedeeld! Eigenlijk best spannend om het te ontdekken!

“Het Beest heeft zich geopenbaard, je moet me vertrouwen”, zegt de voice-over en dat Beest is één van de 23 persoonlijkheden van Kevin Wendell (McAvoy). Ze openbaren zich beurtelings in de verlaten ruimte, een oude cementfabriek, waar hij vier jonge meisjes gijzelt. Hij lijkt niet veel goeds in zin te hebben, echter voor uitvoering van zijn plan kunnen de dames de benen nemen. David Dunn (Willis), een soort superheld met bovennatuurlijke eigenschappen, ontdekt het kwaad, grijpt in en dat is niet echt in zijn voordeel. De heren worden opgepakt en afgevoerd.

De tocht gaat naar een psychiatrisch ziekenhuis, waar zich een oude kennis uit de vorige film bevindt. Elijah Price, oftewel Mr. Glass (Jackson), met zijn breekbare botten zit er opgesloten en de twee andere heren wacht hetzelfde lot. Dokter Staple (Paulson) is gespecialiseerd in mensen met grootheidswaanzin, die bijvoorbeeld denken dat ze een superheld zijn, en gaat ze behandelen. Dat slaat totaal niet aan bij Dunn: “je creëert een gedachtereeks die nooit heeft plaats gevonden” als de dokter hem gaat vertellen hoe hij denkt!

Sneltreintherapie
Zij wil kennelijk vaart achter haar werk zetten, want ze deelt mee dat ze drie dagen heeft om ze te behandelen, dus dat is een soort van sneltreintherapie! De patiënten zijn niet bepaald enthousiast en op de achtergrond spelen familieleden ook nog een rol in het geheel. Met name David’s zoon Joseph (Treat Clark) verdiept zich in de kwestie en zo komen er ontwikkelingen tot stand die niemand had voorzien. Wie is hier nu eigenlijk gestoord?

Het thema superhelden loopt als een rode draad door de film en de persoonlijkheid Het Beest pompt zich op tot een Hulk zonder groene kleur; daarnaast kan hij als Spiderman tegen wanden opklimmen! De film heeft zowel elementen van drama en thriller in zich, de horror hebben wij niet kunnen ontdekken. Het is echter een ietwat verwarrende, maar tevens zeer boeiende film. Je probeert constant te ontrafelen wat er speelt en waar de creatieve regisseur, M. Night Shyamalan, naar toe wil met zijn verhaal.

Plotwendingen
De regisseur heeft zijn plotwendingen als handelsmerk en draaft het liefst ook op via een cameo in zijn eigen rolprenten. Leuk, maar in deze film is de sterk spelende James McAvoy de ster van het geheel. Wat een genie om met zijn lijf, mimiek en stemgeluid zo gestalte te geven aan zijn Dissociatieve Identiteitsstoornis (DIS). Deze acteur die vol overtuiging zijn rol invult, is wat ons betreft de eerste kandidaat voor de Golden Globes en Oscarnominaties over het jaar 2019. Alleen al het personage Kevin Wendell maakt het een must om deze film te gaan zien, die een onverwachte ontknoping in petto heeft; we waren verrast!

Regie: M. Night Shyamalan
Met: James McAvoy, Samuel L. Jackson, Sarah Paulson, Anya Taylor-Joy, Bruce Willis, Spencer Treat Clark, Charlayne Woodard
Kijkwijzer: 16 jaar