Het schooldammen is weer begonnen

0

Julianadorp – Het schooldammen is weer begonnen. Afgelopen zaterdag zijn in MFC ’t Dorpshuis Julianadorp de eerste 9 rondes gespeeld van het door de Helderse Damclub georganiseerde schooldamtoernooi.

Het schooldamtoernooi, dat voor het eerst werd georganiseerd in 1950 naar aanleiding van het 40-jarig bestaan van de damclub, viert dit jaar de 70e verjaardag en is daarmee het oudste toernooi in Nederland.

De meeste teams blijken zich terdege te hebben voorbereid, net als in voorgaande jaren wordt op goed niveau gedamd. Bij de pupillen gaat titelverdediger de Hofstee uit Julianadorp aan de leiding met 2 punten voorsprong op de Meerpaal uit Anna Paulowna en de Koningin Julianaschool uit Den Helder. De Rank volgt op 1 punt extra. De Dijk en het 2e team van de Kon. Julianaschool strijden hun eigen strijd om de 5e en 6e plaats.

Welpen
Bij de welpen gaat het 1e team van de Hofstee aan de leiding, met 5 punten voorsprong op het 1e team van de Rank en nog een punt meer op de het 1e team van de Kon. Julianaschool, maar de spelers van de Hofstee hebben nog wel een beduidend zwaarder programma te gaan. Mogelijk dat ook het Team van de Meerpaal zich hier nog in de strijd om de ereplaatsen kan scharen, de overige teams lijken hier uitgeschakeld voor een hogere klassering.

Komende zaterdag wordt het toernooi vervolgd met de laatste vier partijen uit de voorronden, waarna nog vijf finalerondes worden gespeeld en de prijzen worden uitgereikt. De hoogst eindigende teams, zowel bij de pupillen als de welpen, plaatsen zich voor het Noord-Hollands Kampioenschap op 2 maart, waar plaatsen verdiend kunnen worden voor de halve finale van Nederland.

Nationale finale
Om het niveau een beetje te duiden, roepen we in herinnering dat vorig jaar vanuit het Helders toernooi drie teams zich wisten te plaatsen voor de halve finales en zowel de Hofstee als de Rank wisten zich daarna ook te plaatsen voor de nationale finale.