Projectwinkel Beatrixstraat informeel geopend

28

Den Helder – De Beatrixstraat is weer een winkel rijker. Dit keer een samenvoeging van vier instanties die met elkaar in het pand van de V&D zijn neergestreken. Hoewel het pand al deels in gebruik was werd zaterdag, in het bijzijn van wethouder De Vrij, de informele opening gevierd.

De verwachting is dat de winkel 1,5 tot 2 jaar op deze locatie kan blijven. In de etalage is het drieluik van tien meter te zien dat Pauline Bakker heeft geschilderd ter gelegenheid van Sail 2017. De Koninklijke Marine zat al in het pand om de communicatie tussen de Marine en de burgers van Den Helder meer aandacht te geven. Arjen Elling is de man van het Marinebedrijf die zich inzet voor het zichtbaar maken van de Marine in de stad.

In dit deel van de winkel kunnen bezoekers informatie vinden over wat de Marine doet en welke mogelijkheden er zijn om een baan te vinden. Elke dinsdag van 11:00 tot 15:00 uur is Eric Ester van personeelszaken er te vinden om vacatures bekend te stellen en eventuele sollicitanten uitleg te geven over de vele mogelijkheden. Door de vergrijzing en de uitbreiding van onderhoudswerk zullen er de komende jaren vele vacatures gevuld moeten worden.

Molenstichting
De Helderse Molenstichting “De onderneming” heeft in het pand het “Huis van de Wind” ingericht. Hans Verhoef van de stichting is heel tevreden met deze locatie. Sinds mei 2015 was het huis tijdelijk gevestigd op de hoek Spoorstraat en Bernhardplein. Dit pand is nu gesloopt om plaats te maken voor het Foodstation. In het huis is informatie te vinden over allerlei vormen van windenergie. De grootste opdracht die de stichting zichzelf heeft gegeven is de herbouw van de houtzaagmolen op het oude Vinkenterrein aan de Fabrieksgracht.

Voor de realisatie van dit project is nog veel geld nodig. De stichting heeft onlangs een crowdfunding actie gestart waarbij voor tien euro een steen van het bouwwerk wordt gekocht. Het huis van de wind is op zaterdagen van 11:00 tot 15:00 uur open voor bezoekers.

HHV
De Helderse Historische Vereniging van Den Helder krijgt de mogelijkheid om in dit inloopcentrum bekendheid te geven aan de geschiedenis van onze stad. Voorzitter Frans van de Wetering vertelt dat de vereniging zich bezig houdt met het verzamelen van foto’s, films, geluiden, informatie op papier en genealogie. Er is ook een goede samenwerking ontstaan met de Woningstichting. Zo wordt er bij nieuwbouwprojecten gebruik gemaakt van de historische gegevens die dan weer terug te vinden zijn in het eindresultaat. Zo gaat het nieuw te bouwen Foodstation lijken op het oude station dat in de vijftiger jaren is gesloopt.

De Woningstichting is de vierde gebruiker van het pand. De grote maquette in het midden van de winkel is wel het meest in het oog springende object. De stichting is een belangrijke initiatiefnemer als het gaat om het verbeteren van het stadshart. Sander Quartel van de stichting bemant dit deel van de winkel om het publiek te laten zien welke aanpassingen er zijn of gaan plaats vinden. De maquette geeft een mooi overzicht van dit deel van de stad. Voor woningzoekenden geeft de Woningstichting informatie over de diverse projecten die in aanbouw zijn of gaan.

De Projectwinkel Stadshart is te vinden in Beatrixstraat 5. De ingang is onder de voormalige V&D lunchroom. Openingstijden zijn op dinsdag en zaterdag van 11:00 tot 15:00 uur.

28 REACTIES

 1. Borst geroffel ! niets meer of minder . Om dit pand vol ter krijgen ( Niets meer dan Vulling leegstand), Is er elders in de binnenstad een pand gesloopt en een pand leeg komen te staan. Let eens op , wat er in het centrum leegstaat , wat gevuld wordt door “”kunstenaars “” Gewoon verhulling van de leegstand !

  • internetshopping heeft de hele binnenstad de nek om gedraaid dat draai je niet meer terug, wat kunnen ze anders dan er wat kunst inzetten?

   • Bullshit, internetverkoop is maar fractie van alle retail aankopen. De Binnenstad heeft geen winkels meer omdat grotendeels van het vastgoed in handen is van Woningstichting, en verkeerde politieke keuzes van het gemeentebestuur. Als je een toeristische stad wil zijn, en dit ook wil uitstralen dan had je een echte citymanager in dienst genomen die actief opzoek was gegaan naar winkeliers en winkelketens om de binnenstad op te vullen.
    Zolang dit gemeentebestuur en Woningstichting alleen maar aan de eigen portemonnee denkt, zal de binnenstad steeds meer leeglopen.
    De Winkels zijn overigens niet met “kunstenaars” opgevuld, maar slechts een kleine onverzorgde uitstalling van dingen die we kunst moeten noemen.De panden staan nog steeds leeg.

    • Mee eens, er wordt geen enkele moeite gedaan om winkeliers aan te trekken. Wat een armoede in de binnenstad en dat wordt dit jaar alleen maar erger.
     Investeren in kunstwerken, bomen planten en nog meer winkelpanden neer gaan zetten op de plek van de oude Multivlaai (wie wil daar in?) zal niet meer bezoekers gaan trekken.

    • alleen het gros in de Koningstraat is in bezit van WSDH en daar is al een plan voor gemaakt

     • Nee hoor, ze bezitten ook veel panden in de Spoorstraat, Beatrixstraat en een paar in de Keizerstraat.

  • ik vraag me soms wel eens af hoe negatief sommige reaguurders in het leven staan,

   Was:

   ”” Goed dat er aan invulling van panden word gedacht!”
   niet wat beter geplaatst geweest dan het weer zo negatief geschreven gezeur?

   • In het leger , noemen ze dit camouflage. Of wel, Verbergen van wat er echt zichtbaar is .(verpauperde leegstand) En…. , daar is Den Helder niet de enige stad is die dit doet . Het is geen negatief gezeur, het is de keiharde realiteit. Maar daar mag van de positief denkende mensen geen aandacht aan gegeven worden, dan wordt dat afgedaan , als negatief gezeur.

    • als u nu eens met oplossingen komt dan is het geen gezeur meer, maar daar komt de gemiddelde azijnzeiker niet mee, alleen maar negatief vooral over WSDH, Willemsoord, Zeestad en B&W

     • RB, de oplossing is niet zo moeilijk. Als je maar radicaal genoeg durft te zijn.
      1.Trek Zeestad BV uit de ontwikkeling van de binnenstad. Als dat niet in één keer kan laat ze dan alleen nog werken in de openbare ruimte.
      2. Trek alle subsidies en garanties in richting Woningstichting, tot dat zij actief al het commercieel vastgoed aanbieden aan externe partijen, waar zij geen zakelijke band mee hebben.
      3. Huur een goede Assetmanager (citymanager) in tegen een laag basissalaris met prestatie gerichte bonussen.
      4. De gemeenteraad is de opdrachtgever, en het college mag alleen uitvoeren wat de gemeenteraad zegt. De sturing van de Assetmanager komt volledig in handen van gemeenteraad.
      5. Willemsoord mag niet verder groeien met horeca en detailhandel, om de winkelkern terug te brengen naar de binnenstad, the place to be. (buiten de grote evenementen om, die blijven op Willemsoord) Fun Shoppen moet de kern zijn om toerisme uit de regio naar Den Helder te trekken. Bij vraag naar Outlet centers deze in de binnenstad ook toe te laten.
      6 Detailhandel in de woonwijken terug brengen naar een basis aan winkels. Supermarkt, Groentezaak, Slager, Bakker, Sigarenboer, en de afhaal horeca met kleine restaurantfuncties (snackbar/chinees enz)
      Julianadorp behoud 1 winkelcentrum met bredere functie ivm toerisme.
      7. Alle winkeliers naast de fysieke winkel ook allemaal aan de webshop. Waarbij klanten artikelen kunnen laten bezorgen of dat ze in winkel afhalen.
      8. De vastgoedmarkt samen met de detaillisten de stad laten ontwikkelen. Gesubsidieerde bedrijven en bedrijven die door middel van garantie of opdrachten een band met de gemeente hebben uitsluiten.Hiermee ban je de vriendjespolitiek uit, en geef je de markt meer ruimte om zich in Den Helder te ontwikkelen. vastgoedeigenaren, ondernemers en projectontwikkelaars hebben dan gelijke kansen.

     • stel dit eens voor aan de raad, redelijk goede punten, alleen 6 ga je niet meer redden, die kleine buurt winkeltjes zijn allemaal om zeep geholpen door de luiheid van de huidige generatie en kapot geconcurreerd door de grootgrutters

     • RB, de winkels in de buurt kunnen gewoon de grote ketens zijn. Maar wel 1 per buurt. je moet terug naar de dagelijkse boodschappen in de buurt en het zogenaamde Fun Shoppen naar de binnenstad. En in kleine vorm ook in de Riepel voor het toerisme en inwoners Julianadorp.
      Aan de raad hoeft dit niet meer apart te worden gemeld, want ze lezen alle 31 + de 7 Collegeleden altijd angstvallig mee op dit forum. Ze kunnen zich dus hier melden als ze meer willen weten over mijn mening over dit onderwerp.

     • die grote ketens gaan het niet doen, daar moet een bepaalde omzet per vierkante meter gehaald worden en dat gaan ze niet halen met de kleine buurtwinkeltjes, daar zul je de lokale ondernemer voor moeten warmdraaien en dat gaat gewoon niet meer lukken, door de luie generatie heb ik ze om me heen stuk voor stuk zien verdwijnen de laatste decennia (alles moet snel ingekocht worden, alles onder één dak en het liefst een ballenbak voor de kleintjes zodat ze ook daar geen last van hebben tijdens het starend naar een telefoon doorrennen van de supermarkt) 🙁 en daardoor helaas en tegen m’n zin in naar de grootgrutters moeten gaan

     • AH, Vomar en Deka doen het anders prima in de wijken. En ze hoeven ook niet kleiner te worden. Het gaat er om dat de winkels die er niet zijn voor de dagelijkse boodschappen weer terug gaan naar de binnenstad.

   • Maar …. Zij verwachten wel een stortvloed aan bezoek/klanten. Zij zijn maar liefst op Dinsdag bijna de gehele dag open !! JA,JA , een echte publiekstrekker !! Vooral voor die drommen door treinen aangevoerde mensen , die langs deze goudkust onderweg zijn naar die andere geld verslindende goudmijn Willemsoord

 2. Het besteedbaar inkomen van de Helderse bevolking is laag ( heeft ook iets met Marine te maken). Dus het winkel arsenaal is dan afgestemd op de uitgave mogelijkheden van Den Helder.
  Hier heef Woningstichting helemaal niets mee te maken, maar gewoon de marktwerking.
  En azijnzeikers deze krant, het wordt alleen nog maar erger. Dit omdat de mensen veel bewuster gaan winkelen en het internet veelal goedkoper aanbiedt dan de fysieke winkels, dit kan ook niet echt anders.

  Oh ja, jaren geleden is juist alle bemoeienis van vestiging van winkels door de gemeente los gelaten ( we hadden toen heel veel schoenenzaken bijv). Iedere een kan een winkel beginnen in Den Helder, maar ze willen natuurlijk wel winst maken.

  • Hierin , heb je groot gelijk . Er zijn kleine winkeliers geweest die voor een grootdeel hun verdienste uit de Marine en Visserij haalden . Met het inkrimpen van die twee grote werkgelegenheden zijn die verdiensten helemaal weggevallen , en daarmee hun bedrijf ook . En vergeet ook niet , dat met dat inkrimpen van Marine en Visserij , ook hele families de stad hebben verlaten.

  • Beste Henk Kliek, een feit betitelen als Onzin is op zich geen sterke opening van je bijdrage.
   Het gaat om het besteedbare inkomen, dus de centjes die je uit kunt geven om dingen te kopen. Dit is den helder niet hoog.
   Gelukkig is er een Marine anders had het er zeker slechter voor gestaan.

 3. Het aantal winkels dat zonder subsidie kan bestaan is een functie van het aantal inwoners x het besteedbaar inkomen. Het klimaatakkoord helpt dat besteedbaar inkomen om zeep en de overheid doet daar met belastingmaatregelen nog een schepje boven op.

 4. Ik snap het niet, al die negatieve reacties. We hebben toch mooie geveltjes en een prachtige stadsvloer ! Dat er achter die geveltjes straks niets meer te vinden is, is dan jammer. Maar een tijdje geleden hoorde ik de meesten nog zeggen, als de stad er mooi uitziet dan komen de mensen en investeerders vanzelf. I keep my fingers crossed !

Comments are closed.